Æbler er sunde

Forsiden Viden og Forskning Aebler er sunde, og lige nu er aeblesaesonen over os. Jeg har sat mig for at afproeve det gamle ordsprog "Et aeble om dagen holder doktoren fra doeren". Resultatet er, at aebler ER super sunde,

     8
Aebler er sunde

Æbler er sunde, og lige nu er æblesæsonen over os. Jeg har sat mig for at afprøve det gamle ordsprog “An apple a day, keeps the doctor away”, på dansk “Et æble om dagen holder doktoren fra døren”. Resultatet er, at æbler ER super sunde, og du kan roligt spise løs af dem, for de kan vitterlig holde doktoren fra døren.

Æbler indeholder stoffet pektin, der er en form for stivelse, der samtidig har en god fibereffekt. Pektin har nemlig stor sundhedsfremmende effekt på tarmsundheden og tarmbiotaen. Pektin fremmer ligeledes et velafbalanceret blodsukker, hjælper med til at udskille brugt kolesterol og fremmer en god fordøjelse. 

Netop en sund tarmflora og en velfungerende fordøjelse er nok de væsentligste elementer i bevarelse af sundhed og balance livet igennem. Nyere forskning påviser, at langt de fleste sygdomme opstår på grund af ubalance i tarmbiotaen og en dårligt fungerende fordøjelse af maden. Så spis et æble om dagen, det fremmer en god tarmflora, hjælper til en bedre fordøjelse, hæmmer reflux eller sure opstød og så både mætter og smager det godt.

 

 

Har du æbler i haven eller kender du steder, hvor du kan få lov at plukke æbler, så pluk alle dem du kan komme afsted med, og pluk dem gerne, når de let slipper træet. Sidder de for godt fast, så er de ikke modne, og bliver de plukket for tidligt, så udvikler de ikke den helt rigtige smag. Bliver de for overmodne, før de plukkes, så er de bedst at bruge enten til æblemos, chutney eller anden sylt, da opbevaringstiden for overmodne æbler er kort. Læg de plukkede æbler i kasser, hvor de kan få masser af luft, opbevar dem køligt, ikke for tørt og frostfrit. Kig til æblerne engang imellem og fjern eventuelle rådne æbler, da de kan smitte de andre i kassen. På den måde kan du have gavn af æblerne i mange måneder.  

 

 

Det bedrer sundhedseffekten, hvis æblerne er opvarmede, når du spiser dem. Bagte æbler med kanel og mandler er derfor sundt, let og smager rigtig dejligt. Du kan også lave æblesmør og fryse det ned i portioner, eller hvad med denne skønne æblekage med mandellåg, den er et hit hver gang den serveres her i huset. Invester eventuelt i en æbleskræller, så kan du sikkert også få dine børn og børnebørn til at spise flere æbler, for den er sjov at bruge, og så er æblerne skrællede og lige til at spise.

Du kan finde opskriften på Æblesmør HER
Du kan finde opskriften på sund, glutenfri og delikat Æbletærte HER
Du kan finde opskriften på gammeldags Æblekage HER 
Du kan finde opskriften på Æblemuffins HER
Du kan finde opskriften på lune rodfrugter med æbler HER
Du kan finde opskriften på Rosenkålsalat med æbler HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.