Livtag med vægten

Forsiden Viden og Forskning Livtag med vægten

     7
Livtag med vaegten

Det er ikke let at veje for meget i Danmark, for her sættes det at være slank lig med at være sund. Sådan behøver det ikke at være, du kan sagtens veje nogle kilo for meget og være sundere end din slanke nabo. Vi er alle forskellige, og det skal vi huske på og respektere. Vi har idag en omfattende viden om, hvad det er, der styrer vores vægt, og du vil sikkert blive overrasket, så læs med her.

Vi er blevet tungere globalt set, og selvom overspisning og stillesiddende livsstil hyppigt angives som årsager, så er der en række andre aspekter, der også spiller ind. Her kan du læse mere om, hvordan du succesfuldt kan tage livtag med vægten.

Forskningen, vi kender til i dag, tegner et langt mere nuanceret billede af årsager og sammenhænge i forbindelse med udvikling af overvægt, end den traditionelle tankegang: kalorier ind lig med kalorier ud = sundhed. Kroppen er intelligent og reguleres blandt andet af en lang række urgamle mekanismer. Hvis du eksempelvis udsættes for stress og frygt, så vil kroppen i de fleste tilfælde automatisk holde på fedtet. Vi oplever for øjeblikket, at frygten har fået tag i mange, og du kan næsten ikke tænde for tv eller radio, uden at få hjertebanken. Så selvfølgelig er der en risiko for, at din organisme reagerer på det. Derudover viser ny forskning, at:

1. Sammensætningen og mængden af mikrober i din tarmbiota kan være afgørende for din vægt.
2. Kvaliteten af den mad, du spiser, har afgørende indflydelse på din tarmbiota og på din vægt.
3. Hormonelle ubalancer spiller en langt større rolle end hidtil antaget.
4. Toksiske stoffer fra vores mad og omgivelser kan virke hormonforstyrrende og påvirke din vægt.
5. Kvaliteten og længden af vores nattesøvn har betydning.
6. Stress, angst og frygt samt social mobning og ensomhed kan spille en rolle.
7. Arvelighed spiller en stor rolle.

Vi er vægtfokuserede i Danmark, i en grad, så sunde mennesker, der vejer et par kilo for meget, sygeliggøres. Slankhed er eneste gældende vej til sundhed, hvis man lytter til mange af landets læger og forskere, og overvægtige stigmatiseres. Der bliver ikke sagt et et ord om kvaliteten af den mad, der udbydes, heller ikke om det faktum, at megen medicin har som bivirkning, at man tager på, eller at vægten også kan være delvist genetisk bestemt. Vejer du for meget i Danmark, så må det være fordi du ikke har styr på dit liv, eller er uoplyst. Det er hårdt at veje for meget i Danmark, og alle, der ligger for højt på den efter min mening ubrugelige BMI skala, anbefales at gå på slankekur. Det til trods for, at det kun lykkes for 5% af holde et vægttab i fem år, og at resten ender ofte ud med en højere fedt% end før kuren på grund af den såkaldte yo-yo effekt. Det er væsentligt at vide, at du sagtens kan være sund, selvom vægten viser flere kilo, end du bryder dig om. At veje for meget, er IKKE det samme som at være usund, vi er alle sammen forskellige, har forskelligt mikrobiom og genetisk disposition, ligesom vi alle har vores historie, der også kan have indflydelse på vægten. Det skal vi huske på og det skal vi rumme.

Jeg medgiver, at der kan være uhensigtsmæssige gener ved svær overvægt, men  overvægtige mennesker stigmatiseres i Danmark og anbefales forældede slankekure, Metoderne der anbefales er gammeldags, de tager ikke hensyn til kroppens urganle reaktioner, derfor må og skal vi finde en mere opdateret og bedre vej. Vi skal ikke lade stå til, men første skridt må være at acceptere, at vi allesammen er forskellige. Det skal vi kunne rumme og omfavne, og så skal der oplyses om den viden, der idag foreligger, om hvordan vores forskellighed, arvelighed, angst, social isolation og vores individuelle historie spiller en rolle – også for vores vægt. Den stærkt dalende fødevarekvalitet bærer et kæmpestort ansvar, ligesom hormonforstyrrende stoffer og ikke mindst vores tarmbiota spiller afgørende roller.

Lad os se nærmere på, hvilke andre parametre, der spiller ind i forhold til, hvor meget vi vejer, og også på det faktum, at stress og frygt kan ændre vores madpræferencer, søvnvaner og få kroppen til at holde på fedtet. Særligt tre ting er gennemgående anbefalinger:

1. prioriter en sund, varieret og mangfoldig tarmbiota
2. prioriter kvaliteten af den mad, du spiser. Det er den, der former tarmmikrobiomet
3. prioriter afstressende og angsdæmpende tiltag som traveture i naturen og god søvn

Har du et ønske om vægttab, så kræver det som udgangspunkt, at du ser på den mad, som du indtager. Vælg de allerbedste, økologiske råvarer og komponerer dine måltider, så du stabiliserer blodsukker- og insulinniveauerne og ikke spiser for meget. En halv tallerken grønsager frokost og aften, grønne frikadeller, fisk eller fjerkræ og en god dressing eller pesto. Lav dobbeltportion om aftenen, så du har let frokost dagen efter.

Kvaliteten af den mad, færdigretter, raffinerede fødevarer, fast-food og sukkerrige morgenmadsprodukter, som det tillades at sælge i danske forretninger, bærer en stor del af skylden for det stigende antal kropskilo. Gå i en STOR bue udenom al prefabrikeret mad, færdigretter, færdige bageblandinger eller fast-food. Lav god mad fra bunden.

Det er nemlig kvaliteten og fiberindholdet i din mad, der former tarmbiotaen, og den spiller en helt afgørende rolle. Såvel danske som franske forskere har påvist, at overvægtige har færre og mindre mangfoldige tarmbakterier end normalvægtige. Der er også særlige tarmbakterier, hvis tilstedeværelse i tarmen kan øge risikoen for udvikling af overvægt og inflammation. Tilstedeværelse af andre tarmbakterier kan faktisk hjælpe dig med at omsætte madens kalorier. Du kan fremme dannelsen af disse bakterier ved at spise mange grønsager. På denne måde, kan du optimere din tarmbiota, så den hjælper dig fremfor at modarbejde dig.

Find måder at dæmpe stress og angst på. For nogle er det trave- eller cykelture i naturen, for andre meditation. Prioriter de afstressende og angsdæmpende tiltag, der virker for dig. Få dig rørt hver dag og prioriter en god nattesøvn i fuldstændigt mørke. Men allervigtigst, husk på, at vi alle er vidt forskellige, at rumme og acceptere hinanden, som vi nu er, er helt afgørende.

Referencer: Scott KA, Melhorn SJ, Sakai RR. Effects of Chronic Social Stress on Obesity. Curr Obes Rep. 2012;1(1):16-25. doi:10.1007/s13679-011-0006-3

Her kan du læse artiklen Søvn og spisevaner hænger sammen
Her kan du læse artiklen Træn mavefedtet væk
Her kan du læse om insulinresistens og manglende vægttab
Her kan du læse om Den sundeste kur

Var du tilfreds med denne artikel Livtag med vægten? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev  og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.