Den sundeste kur

Forsiden Viden og Forskning Den sundeste kur

     8
Den sundeste kur

Middelhavsmad er udråbt til at være den mest effektive vej til vægttab. Desuden har en Metaanalyse slået fast, at det også er den sundeste levevis. Middelhavsmad er befordrende for sundheden generelt, og sænker graden af gener og sygdomme.

Vil du gerne leve længere og tabe et par kilo? Så kan jeg fortælle dig, at sund Middelhavsmad er udråbt til den mest effektive levevis. En Metaanalyse har desuden vist, at Middelhavskost også er den sundeste slankekur, der udover at stimulere et vægttab også øger vi menneskers generelle sundhed. Middelhavskost smager godt og er sundt, også for mennesker med hjertesygdomme, der kan forvente at leve op til syv år længere, hvis de spiser mere Middelhavsinspireret mad.

Middelhavsmad består af masser og masser af grønsager, bær, frugter, krydderurter, fisk, mandler og nødder, suppleret med mindst to spiseskefulde ekstra jomfruolivenolie hver dag. Gerne en økologisk en af slagsen og på mørk flaske eller dunk. Det giver mæthed, vitale fibre og næringsstoffer, og er samtidig særdeles sundt. Gå derimod i en stor bue udenom for meget kød og kødpålæg, mælkeprodukter og forarbejdede fødevarer, glutenholdig mad samt raffinerede olier og margariner af enhver slags.

Der er ingen facitlister, men der kan forsigtigt opstilles syv gode råd til mere sund Middelhavsmad her:

  • Spis tre daglige måltider. Til hvert måltid indgår mange grønsager, hertil gode proteiner og sunde fedtstoffer – til hvert eneste af dagens maksimalt tre måltider. Vær kvalitetsbevidst i dine valg af råvarer, prioriter økologiske afgrøder, så får du flere mikronæringsstoffer og undgår uønskede pesticidrester med mere.
  • Sørg for, at mindst halvdelen af din tallerken er skønne grønsager, eksempelvis broccoli, kål, løg, gulerødder og peberfrugter, gerne af økologisk oprindelse.
  • Spis økologisk laks eller ørred, alternativt ansjoser, sardiner eller gammeldags modnede sild hver dag eller tag et tilskud af en højkvalitets fiskeolie som eksempelvis Nordfolk, Nordic Natural cod liver oil eller MorEpa.
  • Vær generelt kvalitetsbevidst i dine indtag af fedtstoffer, suppler eksempelvis morgenmaden med kværnede hørfrø, hørfrøolie eller mandler, frokosten med pesto eller fisk og aftensmaden med to spiseskefulde god økologisk ekstra jomfruolivenolie.
  • Proteinindtaget kan stamme fra animalske kilder som fisk, fjerkræ, vildt eller lidt mælkeprodukter som eksempelvis ost, eller fra vegetabilske kilder som linser, bønner eller kikærter.Nøgleordet er også her: kvalitetsbevidsthed.
  • Udvis mådehold i dit indtag af mad og alkohol og pas på med sukker. Et glas vin om dagen kan være sundt for nogen, men ikke alle. Har du et ønske om vægttab, er det en god ide at holde sig fra alkohol, da det kan hæmme fedtforbrændigen.
  • Sov godt og helt mørkt, de fleste af os skal helst have mindst syv timers søvn. Mangel på søvn kan påvirke dine valg af mad i løbet af dagen. Når du er træt og uoplagt øges risikoen for at du vælger fed, sød og hurtig mad.

Reference:

Måske har du lyst til at prøve at spise mere sund Middelhavsmad, så kan du hente inspiration via links herunder:
finde opskriften på Grønne frikadeller
finde opskriften på Broccoli pure
finde opskriften på grønsagssuppe med kryddercreme 
finde opskriften på tomatsuppe 
finde opskriften på Italienske kødboller 
finde opskriften på Salat med ansjoser og rød peber

Du kan også læse mere om:
Sådan finder jeg den bedste olivenolie 
Betydningen af en god nattesøvn 
Sundt fedt 

Referencer:
Lars T. Fadnes ,Jan-Magnus Økland,Øystein A. Haaland ,Kjell Arne Johansson; “Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study”;
PLOS; February 8, 2022
Francesco Sofi, Francesca Cesari, Rosanna Abbate, Gian Franco Gensini, Alessandro Casini; “Mediterranean diet and health status: meta-analysis”; BMJ 2008;337:a1344, 11 September 2008)

Var du tilfreds med denne artikel Den sundeste kur? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt spændende, sunde opskrifter hver måned.