Træn mavefedtet væk

3 feb, 2021 | Viden og Forskning

Træning får det farlige mavefedt til at skrumpe. Har du også fået samlet et par kilo ekstra sammen i disse mørke måneder, og har de sat sig lige midt på maven, så er der gode og velunderbyggede råd at hente lige her. Rådet er kort og godt: Dyrk motion. For når du træner, udskiller dine muskler et særligt signalstof, som sætter gang i forbrændingen af det sundhedsfarlige mavefedt.

Der er forskel på det fedt, der sætter sig på maven, og det fedt, der sætter sig på hofterne.  Det er særligt det såkaldte mavefedt, der kan være skadeligt for vores velbefindende og helbred. Mavefedtet er det fedt, der gemmer sig inde i bughulen og sætter sig rundt om vores organer, og som ikke nødvendigvis kan ses. Dette fedt, der også kaldes visceralt fedtvæv, er forbundet med en øget risiko for udvikling af en lang række livsstilssygdomme, såsom hjertekarsygdomme, diabetes, Alzheimers sygdom og visse kræftformer.

De fleste af os ved nok, at motion er godt, hvis man vil tabe sig. Danske forskere har nu også afdækket, hvorfor det forholder sig sådan. De har nemlig fundet ud af, at signalstoffet Interleukin-6 (IL-6) spiller en vigtig rolle i forbrændingen af det uønskede mavefedt. Signalstoffet udskilles fra dine muskler, når du træner. I et forsøg undersøgte forskerne bag undersøgelsen, hvad der skete, når en gruppe forsøgspersoner fik et stof, der blokerede for optagelsen af netop IL-6, og resultatet var klart. Disse personers vægt ændrede sig ikke under træningen, mens de forsøgsdeltagere, der ikke havde modtaget blokaden, tabte sig. Og jo længere og jo hårdere, du træner, jo mere IL-6 udskiller dine muskler.

Forsøget blev foretaget uden, at deltagerne ændrede deres kostvaner, så man kunne være helt sikker på, at den tabte vægt kom fra træning og ikke fra ændringer i kosten. Læge og ph.d.-studerende Anne-Sophie Wedell-Neergaard, der står bag undersøgelsen, understreger i den forbindelse, at det ikke betyder, at man kan spise, hvad man vil og tabe sig, blot man træner. Tværtimod er der en god sandsynlighed for, at en sund kost ville have skubbet yderligere på det positive resultat, ligesom man ved, at en sund og varieret kost har en lang række andre fordele.

Mange danskere benytter årets første måneder til at gå på kur. Desværre oplever mange af os, at det er lidt mere udfordrende at få dyrket den daglige motion, nu hvor alle landets fitnesscentre er lukket ned. Men det bør ikke afholde os fra fysisk aktivitet. Tværtimod. For en rask gå-, cykle- eller løbetur udendørs kan heldigvis også bidrage med mere end blot udskillelsen af IL-6. Dagslyset og den friske luft i kombination med motion er nemlig saliggørende for humøret. Og for det overskud, vi alle sammen har så rigeligt brug for i denne tid.

Reference: Wedell-Neergaard AS, Lang Lehrskov L, Christensen RH, Legaard GE, Dorph E, Larsen MK, Launbo N, Fagerlind SR, Seide SK, Nymand S, Ball M, Vinum N, Dahl CN, Henneberg M, Ried-Larsen M, Nybing JD, Christensen R, Rosenmeier JB, Karstoft K, Pedersen BK, Ellingsgaard H, Krogh-Madsen R.; “Exercise-Induced Changes in Visceral Adipose Tissue Mass Are Regulated by IL-6 Signaling: A Randomized Controlled Trial”; Cell Metab. 2019 Apr 2;29(4):844-855.e3. doi: 10.1016/j.cmet.2018.12.007. Epub 2018 Dec 27. PMID: 30595477.

Her kan du læse artiklen Livtag med vægten
Her kan du læse Kom gennem vinteren i godt humør med motion 
Her kan du læse mere om En daglig gåtur er sundt
Her kan du læse om Den sundeste slankekur 

Var du tilfreds med denne artikel Træn mavefedtet væk? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev  og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!