Miljøministeren lader økologiske æbleavlere i stikken

30 jul, 2014 | Viden og Forskning


Økologien er stærkt udfordret. Et er gensplejsede afgrøder, der spreder sig som lynets hast, noget andet er sprøjtemidler, anvendt i det konventionelle landbrug, der nu også forurener økologiske afgrøder. Et helt konkret tilfælde er danske, økologiske æbleavlere, der i år oplever, at deres æbler forurenes af sprøjtemidlet prosulfocarb. Sidstnævnte udfordring kan der helt konkret gøres noget ved, hvis man altså vil…

Det konventionelle landbrug sprøjter lystigt. De lader sig på ingen måde begrænse af aftalen om nedbringelse af brugen af sprøjtegifte, for det er jo en frivillig aftale, og dermed ikke bindende for landmanden, der stædigt fortsætter med at anvende flere forskellige former for kemi og større mængder sprøjtegifte år for år. Godt hjulpet på vej af Fødevare-Landbrug, den danske regering og EU. Det ikke alene ødelægger vores grundvand, det er også sundhedsskadeligt, kræftfremkaldende, dårligt for fertiliteten og nu også faretruende tæt på at ødelægge den økologiske fødevareproduktion i Danmark.

Lige nu står landets økologiske æbleavlere frem med chokerende nyt. Sidste år viste en stikprøvekontrol, at 12 ud af 17 økologiske æbler indeholdt rester af sprøjtemidler, til trods for, at de økologiske æbler var avlet økologisk og dermed slet ikke sprøjtede. Det er anvendelsen af pesticidmidlet prosulfocarb, der i særlig grad giver æbleavlerne problemer. Brugen af dette middel udfordrer dermed også alle os, der lever af økologiske råvarer, fordi vi ikke ønsker al kemien fra de konventionelle landbrugsprodukter indenbords.

Prosulfocarb anvendes blandt andet som et ukrudtsmiddel og sprøjtes over konventionelle korn- og kartoffelmarker. Når landmanden sprøjter eller lige har sprøjtet, så fordamper en del af sprøjtemidlet op i atmosfæren. Det fortættes og spredes igen via regnvandet, uforudsigeligt bredt drypper det, og således også over økologiske marker og frugtplantager.

Det er ikke bare dybt urimeligt, det er også uacceptabelt, at det overhovedet er kommet så vidt. Jeg tror ikke, at nogen danskere har stemt på politikere, der ønsker mere kemi og mindre økologi. Jeg kender heller ikke nogen danskere, der med fornøjelse sætter tænderne i fødevarer, fyldt med rester af prosulfocarb eller andre kemiske stoffer. De fleste mennesker ved det bare ikke, eller ønsker ikke at vide det. Men politikerne ved det og har ansvaret, og den almindelige dansker betaler nu sammen med de økologiske frugtavlere prisen. Vi er ganske enkelt blevet taget som gidsler i denne beskidte affære, der i bund og grund handler om penge.

Så, fru miljøminister Kirsten Brosbøl, det er her du skal vise flaget og hvad du står for. Det nytter ikke at se tiden an eller at gemme sig bag floskler, tom politikersnak eller frivillige ordninger. Det her handler om giftige kemiske stoffer, der gør os mennesker syge, ødelægger vores miljø og vores gode, økologiske afgrøder. Der er brug for handling lige NU. Mit råd er; Sæt for en gangs skyld folkesundheden øverst på dagsordenen,lyt til forbrugerne og forbyd brugen af pesticider i Danmark. Vi gik enegang i udfasningen af transfedtsyrer tilbage i 2001, ganske enkelt fordi vi bliver syge af at spise dem. Vi kan gøre det samme med pesticider. Forbyd brugen af skadelige pesticider i det konventionelle landbrug nu, ellers har vi ikke økologisk råvareproduktion om få år.

Det allerbedste du som forbruger kan gøre er stadig at købe økologiske råvarer, også økologiske æbler. De checkes og sorteres, og indeholder de for mange sprøjterester, så nedklasseres de til konventionelle æbler, selvom de er avlet og dyrket økologisk. Hvert økologisk køb du foretager er en stemme på en politiker, der støtter sunde, økologiske og kemifri fødevarer. Så ønsker du at kunne købe giftfri fødevarer og æbler også fremover, så er det her du kan påvirke…og det er IKKE nok at købe dansk, for danske landmænd bruger rigtig megen kemi, det skal være økologisk.

Du kan læse mere om indholdet af pesiticidrester i dansk frugt og grønt HER

Du kan læse mere om grønsager fyldt med pesticidrester HER

Og om hvordan pesticidrester kan påvirke børns hjerner HER

Og om økologien er i fare HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!