Mobiltelefonen skal ud af soveværelset

29 maj, 2024 | Viden og Forskning

Mobiltelefonerne skal ud af soveværelserne. Vi har længe vidst, at en af de største trusler mod en god nattesøvn, er de blå lyspåvirkninger fra mobiltelefoner, computere, tv og LED lamper. Et nyt forskningsresultat underbygger denne eksisterende viden og slår fast, at mobiltelefonerne må og skal ud af soveværelserne, hvis vi vil sikre os en god nattesøvn.

I studiet, der havde til formål at undersøge søvnpåvirkninger fra deltagernes adfærd med mobiltelefoner eller smartphones før sengetid, deltog 24.856 voksne danskere over 16 år. Deres mobilvaner og adfærd både før og efter sengetid blev kortlagt og holdt op imod deres søvnkvalitet. Konklusionen er fremkommet via spørgeskemaundersøgelser om vaner, helbred, oplevelser etc., suppleret af evalueringer fra Karolinska Sleep Questionnaire (KSQ). Det hele er samlet via SmartSleep og publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Sleep Research. Eksperimentet er blevet udført i samarbejde med medarbejdere på Danmarks Radio og Go’ morgen P3, der i én uge i 2018, satte fokus på søvn og mobiltelefonbrug.

Konklusionen af undersøgelsen var tydelig:
De deltagere, der brugte deres mobiltelefon lige inden, de lagde sig til at sove, oplevede dårlig og forstyrret søvn, sammenlignet med de, der ikke brugte mobilen. 58% af deltagerne oplyste, at de benyttede deres mobil, lige inden de skulle sove. Det var i højere grad de yngre voksne, der anvendte mobilen før sengetid samt i selve søvnperioden.

For en muligvis endnu mere alvorlig sag er, at 18 % af deltagerne, primært de yngre, angav i spørgeskemaet, at de også anvendte deres mobil i selve søvnperioden flere gange om ugen.
Både daglig, natlig og problematisk mobilbrug er associeret med dårlig søvnkvalitet, men mobilbrug i søvnperioden er den faktor, der er stærkest forbundet med forstyrret og dårlig nattesøvn i forhold til andre tidspunkter.

En god nattesøvn er afgørende for at vi kan fungere godt i dagtimerne, derfor viser dette studie i lighed med tidligere, at mobiltelefon, tv og computer ikke bør anvendes i timerne før, vi går i seng, ligesom vi skal sove i fuldstændigt mørke om natten.

Reference: Agnete Skovlund Dissing, Thea Otte Andersen, Liv Nielsen Nørup, Alice Clark, Miriam Nejsum, Naja Hulvej Rod; “Daytime and nighttime smartphone use: A study of associations between multidimensional smartphone behaviours and sleep among 24,856 Danish adults”;Journal of sleep Research; vol. 30, issue 6, December 2021, e13356

Her kan du læse artiklen Ny viden om søvn
Her kan du læse mere om Mørke om natten er vigtigt
Her kan du læse artiklenMelatonin, stoffet, der holder dig ung og sund
Her kan du læse mere omSøvn, børn og trivsel
Her kan du læse mere om Hvorfor sover vi mindre, når vi bliver ældre?

Var du tilfreds med denne artikel Mobiltelefonen skal ud af soveværelset? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Kræftens Bekæmpelse har i en årrække opfordret danskerne til, at købe konventionelle lammefjordskartofler. De har (haft) en økonomisk aftale med kartoffelindustrien ved Lammefjorden i Odsherred om salg af deres lammefjordskartofler, pakket i lyserøde poser, for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!