Ny viden om calcium

26 jan, 2023 | Viden og Forskning

Heldigvis tyder meget på, at der nu endelig herhjemme kommer berettiget fokus på kvaliteten af det calcium med D vitamin, som langt de fleste kvinder indtager på anbefaling eller som ældre får automatisk på plejehjemmene. Et helt nyt studie slår nemlig endeligt fast, at indtag af calcium carbonat over længere tid kan øge risikoen for hjertesygdom og hjerteinfarkt.

Jeg har skrevet om dette emne i mere end ti år, og er derfor selvsagt glad for dette nye studie, der slår fast, at der kan være sundhedsmæssige udfordringer ved at indtage solo calcium carbonat hver dag. I øvrigt er magnesium om muligt vigtigere for knoglesundheden end calcium, men formen de indtages i er det allervigtigste.

Vi ved, at mangel på C vitamin kan føre til skørbug, at B1 vitamin mangel giver beri-beri og at mangel på D3 vitamin og selen kan føre til en lang række sygdomme, og så videre og så videre. Lad os nu derfor erkende, at vitaminer og mineraler er livsvigtige, men formen, som vi tager tilskud af vitaminer og mineraler i, er helt, helt afgørende. Det forekommer derfor uforståeligt, at landets professorer og medarbejdere indenfor sundheds-væsenet ikke lærer om og anerkender netop mikronæringsstoffernes enorme betydning, så de kan inkludere disse forholdsvis prisbillige stoffer i deres anbefalinger i en ordentlig og letoptagelig kvalitet? Hvorfor er det så vanskeligt at anerkende mikronæringsstoffernes store sundhedsmæssige betydning? o

Lad mig give et eksempel. Sundheds-styrelsen har anbefalet følgende på deres hjemmeside:

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende på deres hjemmeside: ”Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere samt personer i øget risiko for knogleskørhed anbefales et dagligt tilskud på 20 mikrogram (800 IU) D-vitamin og 800-1000 milligram calcium for at forebygge fald og knoglebrud.”

Der er for mig at se hele fem hovedproblemstillinger i de få liniers anbefalinger:

1. Indtag af solo kalktilskud i de doser, som her anbefales, har vist sig at kunne øge risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme (referencer herunder)
2.Den anbefalede calcium dosis er efter min mening meget høj. Den er formodentlig baseret på det faktum, at hovedparten af det calcium, der sælges på landets apoteker og dermed anbefales, er i form af calcium carbonat. Calcium carbonat er uorganisk calcium. Det svarer til pulveriseret tavlekridt, det er billigt at fremstille og har en endog meget lav optagelighed. Derfor er det nødvendigt at indtage store doser, langt højere end det, vi har behov for. Det kan potentielt skabe problemer i kroppens indre biokemiske balancer.
3. Der rådes ikke til et samtidigt tilskud af magnesium i Sundhedsstyrelsens anbefalinger, selvom magnesium er lige så vigtigt, om ikke vigtigere, for knoglesundheden end kalk. Et eventuelt calciumtilskud bør derfor altid have følge af et magnesiumtilskud, og for de fleste mennesker vil det optimale forhold i indtaget ligge på 1:1 (reference herunder).
4. K2 vitamin er særdeles vigtigt, også for knoglesundheden, hvorfor kalktilskud altid – udover organisk calcium og magnesium i forholdet 1:1 også altid bør indeholde D3 vitamin og K2 vitamin og gerne også bor.
5. Det er så heller ikke kun ældre over 70 år, der har behov for et dagligt tilskud af højkvalitets vitaminer og mineraler. Det har mange af os, primært fordi vi får for få næringsstoffer igennem vores mad, og fordi den måde vi lever på, kan dræne os for vitale mikronæringsstoffer.

Indtag af organisk, food state eller organisk bundet calcium og magnesium har betydeligt højere optagelighed, hvorfor dosis kan reduceres markant, og risikoen for udvikling af sygdom i forbindelse med indtag mindskes. Eksempelvis kan jeg foreslå food state produktet Bone support fra Nature’s Own, som jeg selv tager. Et godt, højtoptageligt og velkomponeret produkt, og det indeholder det hele og er samtidig prisbilligt. En anden og nyere mulighed er også flydende mineraler calcium og magnesium, der er bundet op på organiske planter og urter, og derfor optages bedre. Mere om det senere.

Husk at vitaminer og mineraler spiller sammen, og derfor skal indtag af enkelt vitaminer og mineraler altid have følge af en multivitamin af allerhøjeste kvalitet. Eksempelvis Nature’s Own CoQ10 multi, som jeg selv tager, men også Terra Nova multi eller Nani multi er gode, letoptagelige og velkomponerede. Husk også omega 3, hvor jeg personligt tager Nordfolk/Zooca omega 3, baseret på plankton.

Det er dejligt, at Sundhedsstyrelsen er begyndt at udvise interesse for mikronæringsstoffernes store sundhedsmæssige betydning, men inddrag nu også betydningen af kvaliteten for optagelighed og for indre balancer og kropslig sundhed i jeres anbefalinger. Et ønskescenarie ville være mere uvildig forskning indenfor området, fokus på de forskellige formers samspil og optagelighed og fokus på at højne folkesundheden med udgangspunkt i solide og anvendelige anbefalinger, der kan sætte den enkelte i stand til i højere grad at tage ansvar for egen sundhed.

Du kan læse mine Syv gode råd til sunde knogler
Du kan finde opskriften her på Knogle Booster Smoothie
Du kan læse mere her om Tag aldrig kun kalktilskud, husk også magnesium 
Du kan finde min omfattende e-bog om knoglesundhed her ”Knoglesund hele livet”

Referencer:
Myung SK, Kim HB, Lee YJ, Choi YJ, Oh SW. Calcium Supplements and Risk of Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Clinical Trials. Nutrients. 2021 Jan 26;13(2):368.
John J.B. Anderson, Bridget Kruszka, Joseph A.C. Delaney, Ka He, Gregory L. Burke, Alvaro Alonso, Diane E. Bild, Matthew Budoff, and Erin D. Michos; “Calcium Intake From Diet and Supplements and the Risk of Coronary Artery Calcification and its Progression Among Older Adults: 10‐Year Follow‐up of the Multi‐Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)”;
Originally published11 Oct 2016 https://doi.org/10.1161/JAHA.116.003815 Journal of the American Heart Association. ;5
Qian Xiao, PhD et al; ”Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal, DOI: 10.1136” ”Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality”; JAMA Intern Med. 2013;173(8):639-646
Dr. Kathryn M. Ryder; ”Magnesium Intake Correlates With Bone Mineral Density in Elderly Whites”; J Am Geriatr Soc 2005;53:1875-1880
Sara Castiglioni et al; ”Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions”; Nutrients. 2013 Aug; 5(8): 3022–3033

Var du tilfreds med denne artikel Ny viden om calcium? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!