Overvægt og hormonforstyrrende kemi

23 aug, 2022 | Viden og Forskning

Overvægt, vægttab og hormonforstyrrende kemi. Overvægt er et stigende problem blandt såvel børn som voksne, og mens lægerne bekæmper hinanden i forhold til, hvem der har de mest velunderbyggede løsninger på dette voksende problem, så er en helt ny vinkel på årsagen til varig overvægt lanceret.

For måske skyldes svær og vedholdende overvægt hverken manglende selvkontrol eller fysisk dovenskab. Professor Philippe Grandjean har undersøgt, om det i stedet kan være fluorstoffer som PFAS fra bl.a. drikkevand, tøj, møbler, mad, emballager og omgivelser, der kan ophobes i vores kroppe og forstyrre stofskiftet og dermed også vanskeliggøre bevarelsen af vægttab. Det er Danmarks Frie forskningsfond, der har støttet Philippe Grandjeans undersøgelser i mulige sammenhænge imellem fluorstoffer og overvægt.

OG noget må være helt galt, for flere og flere børn og voksne udvikler overvægt til trods for, at vi spiser mere fornuftigt og motionerer mere. I det mindste er overbevisningen, at vi spiser mere fornuftigt, men det er aldrig nogensinde tidligere undersøgt, hvordan det stigende antal kemiske stoffer i vores mad, emballager og omgivelser påvirker os. Så måske kan tilsætningsstoffer, pesticidrester, konserveringsmidler, farvestoffer eller andre stoffer fra konventionelle fødevarer, emballager og omgivelser påvirke os negativt og muligvis bidrage til hormonelle forstyrrelser og dermed til den voksende overvægtsproblematik?

Men deltagerne i studiet, der havde høje niveauer af fluorstoffer i kroppen vejede mere, og det er derfor helt suverænt, at der også kommer fokus på dette perspektiv af fluorstoffers fatale indvirkning på os allesammen og vores indre og ydre miljø. Årsagen til forskernes interesse for netop fluorstoffer, baserer sig på et amerikansk forsøg, hvor deltagerne tabte sig, men tog det meste på igen efterfølgende.

De deltagere, der havde de højeste niveauer af fluorstoffer i kroppen, tog mest på. Udfordringen kan ligge i, at disse stoffer kan ændre vores hormonbalance og stofskifte, således at kroppen i højere grad gemmer indtagne kalorier som fedt. Teorien er derfor, at høje niveauer af fluorstoffer i kroppen kan bevirke, at man efter et vægttab hurtigt tager de tabte kilo på igen.

Der findes idag sundhedsskadelige fluorstoffer, også kaldet PFAS og PFOS overalt. Det er foruroligende, da selv små mængder er tilstrækkeligt til at kunne have skadelig indvirkning på menneskekroppen og hormonbalancen.

Området trænger i den grad til politisk bevågenhed, fluorstoffer må og skal forbydes, vandet skal renses, før det sendes ud, og unge skal orienteres omhyggeligt vedrørende graviditet og amning. Det er suverænt. at vi har en kapacitet som professor Philippe Grandjean, der sætter fokus på dette altoverskyggende problem og de mange, ofte oversette, potentielle bivirkninger.

Du kan læse mere her Forbyd fluorstoffer NU
Du kan læse mere om overvægt HER
Du kan læse mere om hormonforstyrrenden stoffer og overvægt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned. .

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!