Hvorfor er der PFAS i økologiske æg og fiskemel?

10 feb, 2023 | Viden og Forskning

Fornylig læste vi, at der var fundet PFAS i økologiske æg. Det er rystede. Forureningen stammer fra det fiskemel, som økologiske æggeavlere anvender i deres økologiske foder i stedet for GMO soja. Faktisk et klogt og normalvis sundere valg efter min mening, men ingen var orienterede om den enorme forurening af verdenshavene og dermed af fiskene.

PFAS fra hav og omgivelser ophobes i fiskenes lever, og uanset om man fremstiller fiskemel skånsomt eller mindre skånsomt, så anvendes HELE fisken, dermed også leveren.

De økologiske æggeavlere blev ikke advaret om disse fund, selvom FVST og DTU havde haft resultaterne i god tid, før de breakede nyheden. Men avlerne var lynhurtige, og indenfor få timer efter nyheden om forureningen, havde de besluttet sig for overalt at skifte foderet ud, så det ikke fremover indeholder fiskemel.

Hvorfor er situationen med PFAS i økologiske æg opstået?

Denne situation er opstået som resultat af den omfattende PFAS forurening af vores verdenshave, og ingen økologiske æggeproducenter kendte til fiskeforureningen eller handlede i ond tro. Tværtimod.  Du er velkommen til at følge med i Madforlivet nyhedsbrev, du kan tilmelde dig helt gratis herunder. Inden længe kan du nemlig læse om, at vi nu snart igen kan købe økologiske æg, lagt af glade høns, uden PFAS.

Hvis jeg sad som ansvarlig regering for den omfattende PFAS forurening, som vi idag oplever, hvor drikkevand, havvand, regnvand, fødevarer, tøj, sko, møbler, maling, kosmetik og meget meget mere er forurenet af de særdeles giftige fluorstoffer, der er kendt under betegnelsen PFAS, så ville jeg muligvis også forsøge at nedtone problematikken, som vi ser de ansvarlige gøre nu.

Men det nytter ikke, for det haster med en effektiv handlingsplan, for ovennævnte sundhedsskadelige evighedskemikalier indtager og omgiver os  hver eneste dag, og det ER særdeles alvorligt for os allesammen. Stofferne akkumuleres i krop og natur og kan jf. ny forskning føre til alvorlig sygdom. Alvoren må derfor netop IKKE nedtones.

Derfor skal vi stadig købe økologisk – særligt, hvis vi ønsker en PFAS-fri fremtid

Vi må som danskere heller ikke tillade, at politikerne taler problemet ned og vægter alt andet end vores sundhed højest. Det betyder, at vi er nødt til at være på dupperne og forlange ordentlighed, for der må og skal handles. PFAS skal forbydes og drikkevandet renses. Stofferne skal ikke langsomt udfases igennem de næste 20 år, men helt og aldeles forbydes og drikkevandet renses.

Jeg skriver om dette, fordi det værste du kan gøre lige nu, er at holde op med at købe økologiske råvarer på grund af dette. Faktisk bør dette få dig til, om muligt i endnu højere grad end hidtil, at prioritere økologien. Også hvis du fremover ønsker økologiske råvarer uden pesticid- og PFAS rester.

Vores efterspørgsel efter økologiske råvarer, er bestemmende for, hvad der købes ind til supermarkederne, og køber vi meget mere økologi af ovennævnte årsager, så bliver landmændene nødt til at bøje sig og lægge om. På den måde kan vi påvirke og undgå al den sprøjtning og PFAS, der iøvrigt også er indeholdt i pesticider, og kan således være med til at sikre vores, vores børns og drikkekvandets sundhed i mange år fremover. For det, der foregår nu, er den rene galimatias.

PFAS-forbud i brandskum – er vi ikke kommet videre?

Miljøministeren fremsatte for nylig et forslag til forbud mod PFAS i… brandskum. I min naivitet troede jeg forlængst, at det var blevet forbudt, for PFAS skandalen i Korsør kogræsser forening blev altså afsløret helt tilbage i 2020! De mennesker har stadig alt for høje PFAS niveauer i kroppen, nogle lever med syge børn og de får faktisk ingen hjælp.

Til trods herfor godkender Miljøministeriet stadigvæk hver eneste dag PFAS stoffer til industriens forskellige produkter, og de har altså tilladt en firedobling af importen af PFAS i løbet de seneste fem år.

Så mange tons PFAS importerer vi i Danmark

Vi importerer, alene alene i Danmark, 6,4 ton PFAS. Gør vi det op i nanogram, som er måleenheden for den fiktivt fastsatte grænseværdi, så svarer det til 6,4 millioner milliarder nanogram, jeg tør slet ikke skrive det i tal af frygt for at misse nogle nuller, men det er svimlende høje tal.

Ingen ved, hvor meget menneskekroppen kan tolerere, før det går galt, men ny forskning viser sammenhæng mellem høje niveauer af PFAS i kroppen og øget risiko for bl.a. udvikling af kræft. Så uanset, så er det her det rene skære vanvid. Vi må og skal IKKE tillade de ansvarlige at tie det, der nok kan betegnes som dette århundredets største skandale, ihjel.

Jeg har skrevet om dette i mange år, og min forventning er, at PFAS forbydes og at ALT drikkevand i Danmark renses, før det sendes ud til os alle sammen. Det kræver blot en lovændring og et opgør med den indgroede opfattelse af, at vi her i Danmark har verdens reneste drikkevand. Det har vi ikke haft i mange år.

En tikkende bombe under miljøet – PFAS-grænseværdien skal ned på 0

Jeg håber inderligt, at politikerne snart vil lytte til de eksperter og forskere, der så tydeligt er bekymrede over, at vi fortsat vender det blinde øje til dette gigantiske og uhyggelige problem, som udgør en tikkende bombe under både miljøet og vores sundhed. Vores folkevalgte må og skal tage denne nationale katastrofe alvorligt. For hvad kan dog være vigtigere end vi borgeres sundhed? Forbyd PFAS i Danmark og rens drikkevandet NU – så vi slipper for at være afhængige af vand på flaske.

FOR, det værste lige nu er efter min mening grundvandet og drikkevandet. Miljøministeriet har fastsat grænseværdien for PFAS til 2 nanogram/liter, til trods for, at INGEN kender konsekvenserne eller grænseværdierne for indtag af PFAS. Det hele beror på fiktive skøn, til trods for, at landets førende eksperter anbefaler en grænseværdi på 0.

I USA er de netop ved at sænke grænseværdien for PFAS yderligere, så den kommer så tæt på 0 som muligt.  De kan nok ikke fastsætte den på 0, fordi forureningen allerede er så omfatttende. Hvem holdes mon ansvarlige for alt dette? Læs geolog Walter Brüsch´s artikel Fakta om PFAS og PFOS.

Som det fremgår af Walters artikel, så fortyndes vandet stort set alle steder idag, ligesom der dispenseres, og det betyder, at der i dag er danske husstande, der drikker forurenet vand uden at vide det, ligesom forsyningssikkerheden i Danmark er truet!

Referencer:
PFAS exposure and risk of cancer  
New Evidence Shows Pesticides Contain PFAS, and the Scale of Contamination Is Unknown
PFAS og organotinforbindelser i punktkilder og det akvatiske miljø

Læs mere om, hvordan jeg har renset mit vand Sådan renser du dit vand for PFAS og pesticider
Her kan du læse artiklen Forbyd fluorstoffer NU
Her kan du læse artiklen Forskere i PFAS opråb – forbyd PFAS NU

Var du tilfreds med denne artikel Hvorfor er der PFAS i økologiske æg og fiskemel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!