Quinoa – Fantastisk Mad med Quinoa

29 aug, 2011 | Viden og Forskning

Vi skulle spise mere quinoa her i Danmark. Det er sundere end korn som hvede og rug, da det indeholder mere protein og en lang række plantenæringsstoffer, som styrker sundheden. Det kræver lidt mere arbejde, men kan være en fantastisk ingrediens i mange spændende retter.

Quinoa stammer fra Sydamerika, hvor den næringsrige afgrøde blev betragtet som hellig. Når soldaterne skulle i krig levede de på en blanding af quinoa og fedt, de såkaldte ”krigsboller”. Denne blanding gav dem styrke og kræfter til lange marcher og kampe. Da spanierne indtog Bolivia forbød de anvendelsen af quinoa, fordi bolivianerne selv var overbeviste om, at deres kræfter og udholdenhed stammede fra indtaget af de hellige ”superkorn”.

quinoa madQuinoa er teknisk set ikke en kornsort, men lad os alligevel betragte den som sådan, for vi kan anvende den i bagværk, i grød og som erstatning for ris. Quinoa adskiller sig fra de traditionelle kornsorter ved at have et meget højt proteinindhold og en helt unik aminosyrebalance. Protein-indholdet i quinoa kan være op til 22%, afhængig af sorten. Til sammenligning indeholder hirse og brune ris ca. 10%. Quinoa er rig på B-vitaminer, Evitamin og jern og indeholder faktisk mere calcium pr. 100 g end mælk. Andre mineraler som kalium, zink, magnesium, kobber og mangan er ligeledes rigt repræsenteret i quinoa. Og så er quinoa til og med glutenfri.

Bageriet Aurion har i foråret 2004 indgået et samarbejde med bondeorganisation Cedeinku i San Agustin i det sydvestlige Bolivia. Samarbejdet er kommet i stand via hjælpeorganisationen Caritas Danmark, som gennemfører et landbrugsprojekt i dette quinoa meloversete og fattige hjørne af Bolivia. De fattige bønder i området får med aftalen en fair pris for deres frø, og vi får til gengæld et velsmagende og optimalt næringsmiddel. Jeg har i lang tid forsøgt at få planlagt en tur ud og besøge Caritas i Bolivia med henblik på at lave en serie af blogindlæg om quinoa, og den store betydning quinoa har for deres lokalsamfund. 🙂

quinoa tilbedredningTilberedning af Quinoa: Tilbedring af quinoa er stort lige så nemt som tilbedredning af ris. Først skyller du din quinoa grundigt, dernæst koger du den i det dobbelte vand i 10 minutter og til sidst hælder du vandet fra. Den bliver typisk bedre, hvis den lige får lov til at stå i 5 minutter efter vandet er hældt fra. Anvender du de hele quinoafrø eller korn, så har de en mild, let bitter smag, nogle kalder dem ”vegetarisk kaviar”, fordi de også er sprøde. På grund af det høje indhold af saponiner er det vigtigt at quinoa, ligesom hel hirse, altid skylles grundigt før brug. Quinoa kan også fås som mel, bl.a. fra Aurion, og kan dermed nemt anvendes om en ingrediens i bagværk. Det giver dog en vis tyngde til brødet, så vær varsom med doseringen.

Gode Opskrifter med Quinoa: Quinoa er en sund erstatning for både ris og couscouser, så man kan nemt være kreativ med hvilke retter med bruger quinoa i. Quinoa er også glutenfri, så mange af mine glutenfri opskrifter er baseret på quinoa. Du kan også bruge quinoa i salater til at give dem protein og mere fylde.

Opskrift på Glutenfri Frikadeller med Quinoa

Opskrift på Sund Quinoagrød

Opskrift på Coleslaw-salat med Quinoa

God fornøjelse!

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!