Sådan bruger du lakrids i maden

6 dec, 2013 | Viden og Forskning

Lakrids hitter…

Lakrids forbindes allermest med slik her i Danmark, men lakrids kan også anvendes som raffineret smagsvariant til alt lige fra laks og grønsager til brød og konfekt.

Lakrids blev oprindeligt anvendt som medicin, idet kineserne brugte den som sådan for mere end 5000 år siden. Herefter tog europæerne lakridsen til sig, købte den på apoteket som lindring mod halsonde, hoste, maveonde og sterilitet. Det er kun cirka 100 år siden, at vi begyndte at spise lakrids som slik. Har du forhøjet blodtryk eller hjerteproblemer, skal du holde dig fra lakrids.

Der er forskel på de forskellige varianter af lakrids. Lakrids til slik gennemgår en forarbejdningsproces og tilsættes sukker. Den lakrids vi anvender i madretter består som regel af rent lakridsrodspulver. Begge dele udvindes af lakridsroden.

Lakridsmassen til slik består typisk af lakridsgranulat, der er fremstillet af lakridsrod. Det tilsættes sukker eller sirup, stivelse samt flydende lakridsmasse. Den brune lakridsmasse fremstilles ved kogning og bliver sort, når den har været igennem en komprimeringsproces, en såkaldt extrudering. Extrudering kan sammenlignes med måden, man laver en expresso på. Lakrids eksisterer i en sød version samt i en salmiak version, der fremstilles ved hjælp af  ammoniumchlorid eller salmiak samt anis. Danmark er vist et af de eneste lande i verden, hvor salmiaklakrids er populært.

Har du lyst til at eksperimentere med lakrids i maden, så er det lakridspulver, du skal bruge. Det skal doseres med forsigtighed, for det smager meget igennem. Doser eventuelt som du ville dosere salt. Prøv eventuelt spidskålssalat med valnødder og tranebær og lakrids. Eller hvad med lakridstoppe, der er super lette at lave. Lakridsbrød eller konfektstykker med lakrids er også et hit. Det tilfører en pikant smag til ellers traditionelle opskrifter. God fornøjelse. 

Du kan læse meget mere om lakrids i Johann Bülows bog om lakrids. Se min omtale HER

Find opskriften på spidskålssalat med valnødder, tranebær og lakrids HER

Find opskriften på lakridstoppe HER

Find opskriften på konfektstykker med lakrids HER

Find opskriften på mandel/rosinguf med lakrids HER

Find opskriften på gravad laks med lakrids HER

Find opskriften på lakridsbrød HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!