Søvn og Kræft

27 jan, 2014 | Viden og Forskning

Her kan du læse lidt om den seneste nye viden om sammenhængen imellem søvn og kræft. En god nats søvn nemlig særdeles vigtig for vores velbefindende, men også for en række kropslige biokemiske processer, for styrke, sundhed og velvære. Dårlig eller utilstrækkelig søvn påvirker os negativt, og det kan derfor betale sig at prioritere en god nats søvn. Mens vi sover repareres og genopbygges vi, affaldsstoffer udskilles og vi danner vigtige signalstoffer som eksempelvis stoffet melatonin, der har betydning for stort set alle kropslige balancer. Lave melatoninniveauer er blevet kædet sammen med øget risiko for udvikling af kræft. Derfor kan søvn og kræft hænge sammen.

Melatonin er den kraftigste antioxidant, vi producerer i organismen. Udover antioxidantvirkning har melatonin stor betydning for regulering af døgnrytmen, for overskud og humør, og for hormonbalancen, ligesom det styrker såvel immunforsvar som livskvalitet. Tilstrækkeligt med melatonin i kroppen har også betydning for aldringsprocessen. For lidt kan betyde hurtigere aldring. Melatonin dannes under søvnen i pinealkirtlen i hjernen, men kun i fuldstændigt mørke.

Melatonin tilskrives visse kræfthæmmende (anticarcinogene) egenskaber, hvilket gør det relevant at se på, hvordan vi bedst stimulerer kroppens egenproduktion af dette hormonlignende signalstof.

Søvn og kræft – derfor er det væsentligt at:

• Sørge for at komme ud i dagslys hver dag. Det er lys og mørke, der påvirker pinealkirtlens funktion.

• Sove i fuldstændigt mørke. Anvend mørklægningsgardin, sovebriller eller maske for at sikre et helt mørkt soveværelse. Skal du på toilettet i løbet af natten, så undlad at tænde lys. Selv lyset fra en clockradio kan forstyrre melatonindannelsen. Udsættes øjnenes iris for det mindste lys, så kan hele den nats produktion af melatonin være ødelagt.

• Du kan stimulere en god nattesøvn og dannelsen af melatonin via økologisk græskarkernepulver. Det sælges under navnet ZenBev, og er efter min mening det bedste naturlige sovemiddel, du kan anvende. Det har et højt indhold af aminosyren tryptofan, der sammen med komplekse kulhydrater formidler transporten over blod/hjerne barrieren. Dermed sikres pinealkirtlen tilstrækkeligt af den råvare, der indgår i dannelsen af såvel serotonin som melatonin. ZenBev fremmer helt naturligt en god nattesøvn samt dannelsen af såvel humørstimulerende som immunforsvarsstimulerende stoffer.

Du kan købe ZenBev, økologisk græskarkerneekstrakt på www.zenbev.com

Læs også:
Mad Mod Kræft – Ny eBog
Sov godt – helt naturligt 
Melatonin, stoffet der holder dig ung og sund
Syre, Base og Kræft

Kilde: Schernhammer ES, Laden F, Speizer FE, et al. Rotating night shifts and risk of breast cancer in women participating in the Nurses’ Health Study. J Natl Cancer Inst. 2001;93:1563-1568.

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!