Støj fra trafikken kan forårsage demens

10 sep, 2021 | Viden og Forskning

Risikoen for at udvikle demens stiger betragteligt, hvis du er generet af kraftig, vedvarende trafikstøj. Det slår et stort dansk studie nu fast. Desværre er det blot ét i rækken af studier, der påpeger helbredsproblemer som følge af larm fra vejene.

Susen, bumpen, hvinen, ræsen. Larmen fra trafikken er ikke bare irriterende. Den er også direkte farlig for dit helbred, hvis du udsættes for den over en længere periode. Der er nemlig en tydelig sammenhæng mellem vedvarende trafikstøj over 55 decibel og forekomsten af demens. Det har et helt nyt dansk studie netop slået fast.

Har du i en årrække været eksponeret for trafikstøj over 55 dB, øges din risiko for at udvikle demens ifølge studiet med 18 procent. Og taler vi Alzheimers er vi helt oppe på 27 procent højere risiko. Det er skræmmende tal, som sætter en stor fed streg under, at det er på tide, at vi tager støjproblemer i hverdagen alvorligt.

Studiet, som er foretaget af forskere fra OUH samt Roskilde og Københavns Universiteter, inkluderer sundhedsdata fra alle danskere over 60 år, hvilket svarer til mere end 2 millioner mennesker. Mens sammenhængen mellem trafikstøj og udviklingen af demens er slået fast med syvtommersøm, har studiet ikke undersøgt de årsager, der underbygger sammenhængen. Men der er en formodning om, at støjen stresser kroppen og giver dårlig søvnkvalitet. Selvom man sover, når man simpelthen ikke ned i den dybe søvn, som er så vigtig for, at kroppen kan restituere. En ond cirkel er i gang, for når din søvn er dårlig, bliver du træt og stresset, hvilket øger risikoen for at udvikle demens. Det er desuden et faktum, at stresshormonerne påvirker det naturlige søvnhormon, melatonin, som er vigtig for, at vores immunforsvar kan fungere optimalt.

Ovennævnte undersøgelse er som nævnt foretaget ud fra en grænse på 55 dB, men den fastsatte grænseværdi er højere, nemlig 58 decibel. Ifølge Miljøstyrelsen er omkring 750.000 huse beliggende på steder, hvor trafikstøjen når yderligere op. I alt formoder man, at 30 procent af alle danskere hver dag (og nat) udsættes for den sundhedsskadelige støj. Altså næsten hver tredje af os!

Desværre er demens ikke den eneste sundhedsskadelige konsekvens af den enerverende trafikstøj. Larmen fra biler og lastbiler er nemlig også medvirkende faktor til en række andre alvorlige helbredsproblemer. Forskellige studier har påvist øget risiko for blodpropper i hjertet, diabetes, stress, overvægt, forhøjet blodtryk, slagtilfælde og visse former for tarmkræft. Der er desuden mistanke om, at trafikstøj også påvirker forekomsten af brystkræft. Ifølge en tidligere vurdering fra Miljøstyrelsen er trafikstøjen skyld i op mod 500 dødsfald i Danmark om året. Og endnu flere bliver altså syge.

Disse resultater, der iser, at støj fra trafikken kan forårsage demens, må for mig at se føre til en øget indsats mod trafikstøj, området skal prioriteres, særligt i denne tid, hvor vi formodentligt kun kan se frem til endnu mere støj med udbygningen af motorvejsnettet og flere tunge lastbiler på vejene. WHO har tidligere været ude at anbefale, at grænseværdien nedsættes til 53 dB. Det lyder i mine ører som en rigtig god idé.

Referencer: Residential exposure to transportation noise in Denmark and incidence of dementia: national cohort study
(Published 09 September 2021) BMJ 2021; 374 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n1954 

Her kan du læse artiklen Halver risikoen for demens
Du kan læse mere her om Søvn, børn og trivsel 
Her kan du læse mere om Søvn og vægt
Du kan læse mere her om min bog ‘Søvnhormonet’ Melatonin

Var du tilfreds med denne artikel Støj fra trafikken kan forårsage demens? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!