Vores livsvigtige familie af tarmbakterier er truet

26 mar, 2022 | Viden og Forskning

En mangfoldig og sund tarmbiota er noget af det allervigtigste for vores fysiske og mentale sundhed. Desværre er tarmmikroberne blevet en truet art. Gennem de sidste 70 år har vi nemlig mistet omkring halvdelen af de forskellige typer af mikroorganismer, der er med til at holde vores kroppe i god form.

Vores livsvigtige familie af tarmbakterier og mikrober er truet. Vi skænker dem nok ikke mange tanker i det daglige, men det burde vi, for alle de små mikroorganismer, der har bolig i vores tarmsystem, er nemlig af alleryderste vigtighed for vores sundhed og velbefindende. Og mere og mere forskning tyder på, at det er her, vi skal finde svaret på, hvorfor flere og flere danskere udvikler alvorlige sygdomme, så som diabetes, astma, visse typer kræft, hjertekarsygdomme, autisme, angst, depression, allergi, svær overvægt og mange andre fysiske og psykiske sygdomme.

Når vores tarmbiota ikke er i balance, udfordrer det kroppen. Tarmbakterierne har nemlig en lang række vigtige arbejdsopgaver. De holder vores immunsystem i form – 70 % af det sidder netop i tarmsystemet – producerer livsvigtige vitaminer og ikke mindst koder og modulerer bakterierne dit hormon- og nervesystem.

Men tarmbakterierne er ved at være en truet art. Forskning viser, at omkring halvdelen af de forskellige typer af mikroorganismer, vi lagde tarme til for 70 år siden, er forsvundet. Professor i mirobiologi, Martin Blaser, der er blandt verdens førende forskere på området, sammenligner det med klimakrisen i verden. Blot går det meget hurtigere ned ad bakke med sammensætningen af vores tarmbakterier, end det gør med klimaet. Det er da i sandhed alarmerende.

Men hvorfor står det overhovedet så slemt til? Forskerne peger på tre mulige hovedårsager. Den første er et generelt overforbrug af antibiotika. De fleste er nok efterhånden klar over, at antibiotika slår alle bakterier ned, også de gavnlige, og kan gøre vores fine bakteriesystem resistent. For hver gang vi behandles med antibiotika, ødelægger vi en stor del af de gavnlige bakterier. Især blandt mindre børn er det kritisk, fordi hele immunsystemet og tarmbiotaen etableres og opbygges i de første leveår. Antibiotika skader mangfoldigheden af mikrober i tarmen, og derfor bør det kun gives i strengt nødvendige tilfælde, da det på sigt kan gøre mere skade end gavn.

En anden årsag til, at sammensætningen af tarmbakterier trues, skal måske findes i antallet af kejsersnitfødsler. Ved en vaginal fødsel overføres nemlig en hel koloni af bakterier til det lille barn, hvilket ikke sker ved kejsersnit. Og det er især et problem, fordi antallet af kejsersnit er steget drastisk. I dag bliver cirka hvert femte barn i Danmark forløst ved kejsersnit, mens tallet på verdensplan er helt oppe på 21 ud af 100 børn. Dertil skal man lægge, at problemet går i arv fra mor til datter. For piger, der vokser op uden en optimal mikrobesammensætning i tarmen, bliver med høj sandsynlighed selv mødre en dag, og selvom de føder vaginalt, vil de kun kunne overføre den begrænsede biota, som de selv er i besiddelse af. Og dermed er der skabt en dårlig spiral. I mine øjne burde børn født ved kejsersnit helt automatisk ordineres et tilskud af mælkesyrebakterier efter fødslen for at forebygge en ringe tarmbiota, et ineffektivt immunsystem og dermed følgende risiko for en lang række sygdomme.

Desuden er det også bevist, at tarmbiotaen i høj grad påvirkes af kvaliteten af den mad, vi spiser. Studier har påvist, at masser af sunde, minimalt forarbejdede, fiberrige og plantebaserede fødevarer har en positiv effekt på tarmmikrobernes mængde og sammensætning. Fermenterede grøntsager og kostfibre fra grøntsager, velsyrnede yoghurter og sunde fibre kan øge dannelsen af sunde tarmbakterier og mikrober. Og så er det som altid en god idé at udelade – eller i det mindste reducere ¬– indtaget af sukker, alkohol, glutenholdig mad med særligt fokus på hvede, forarbejdede fødevarer og fast-food. Vores fødevareindustri bærer efter min mening et kæmpe ansvar i denne sammenhæng, for mange råvarer forarbejdes og drænes for livsvigtige fibre og næring. Det går ud over vores sundhed. Endelig kan et tilskud af mælkesyrebakterier være med til at give dit tarmsystem et boost. Jeg er selv glad for eksempelvis Udo’s probiotika eller Bio-Kult.

Reference: Angelina Volkova, Kelly Ruggles, Anjelique Schulfer, ZhanGao, Stephen D.Ginsberg, Martin J.Blaser; “Effects of early-life penicillin exposure on the gut microbiome and frontal cortex and amygdala gene expression”; iScience, Vol. 24, Issue 7, 23 July 2021

Du kan læse mere om Din vigtige tarmbiota 
Du kan læse artiklen Din tarmbiota formes af maden, du spiser
Du kan læse her om Probiotika har antiinflammatorisk effekt
Du kan få Klar besked om probiotika 

Var du tilfreds med denne artikel  Vores livsvigtige familie af tarmbakterier er truet? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!