Aldrig mere træt

Forsiden Bøger og Kurser Bog-omtaler Aldrig mere træt

     6
Aldrig mere traet

Føler du dig også træt? Så kan du læse med i Pia Norups nye bog Aldrig mere træt, hvor du får forklaringer, historier og vejledning til, hvordan du genopretter dine energiniveauer.

Rigtig mange danskere går rundt og føler sig trætte udmattede. Vi har travlt, vi har skullet jonglere med hjemmearbejde, hjemmeskoling og sygdomsangst, og det har drænet mange af os for energi. Langvarig stress kan føre til udmattelse eller udbrændthed, og det opleves som om flere end nogensinde er ramt af disse fænomener. Vil man sin træthed til livs, skal man finde ind til årsagerne – og erstatte alt det, der udmatter, med energiskabende ting. Og det kan sagtens lade sig gøre, lover læge og Functional Medicine Practitioner Pia Norup i sin nye bog Aldrig mere træt, der udkommer på Politikens forlag. Hun opsøges dagligt af patienter, som på tværs af sygdomme har det til fælles, at de føler sig hæmmet i at leve det liv, de ønsker, fordi de er for trætte.

Spis dig ud af trætheden

Normalt er der koffein eller hurtigt optagelige kulhydrater i mad- og drikkevarer, der bliver markedsført på at give ny energi, men læge Pia Norup har en helt anderledes og mere langsigtet opskrift. Nemlig MITO-kost, en blanding mellem middelhavskost og KETO.

MITO-kosten hedder sådan, fordi den sigter på at få kroppens små energistationer, mitokondrierne, til at danne mere energi inde i alle vores celler. Mitokondriernes livretter er eksempelvis en god ekstra jomfruolivenolie, små fede fisk, avocado, farverige bær, kål og mange andre sunde fødevarer – i et helt bestemt indbyrdes mængdeforhold.

Spis det gode fedt

I sin nye bog forklarer Pia Norup, hvordan man fyrer op under sine mitokondrier med opskrifter på MITO-mad, der rummer forholdsvis meget fedt – af den sunde slags. Faktisk stammer halvdelen af MITO-kostens kalorier fra fedt. Øvre grænse i de officielle kostanbefalinger hedder 40%. Nogenlunde her ligger også niveauet i den klassiske middelhavskost, mens procentdelen i KETO ligger omkring de 60. MITO-kosten placerer sig altså midt mellem de to. Med færre kulhydrater end middelhavskosten – og mindre fedt end KETO.

Bogen gennemgår udover en række cases også alle de forskellige årsager til, at så mange af os slæber rundt på en træthed, der i et eller andet omfang gør det vanskeligt for os at leve det liv, vi gerne vil. Du får opskriften på, hvordan du skruer op for din indre energiforsyning. Ud over maden gælder det selvfølgelig motion og bevægelse, søvn og stresshåndtering, men der findes også mere overraskende genveje til ny energi. Det omfatter for eksempel periodisk faste, vinterbadning, nærkontakt med naturen – og meget andet godt.

Der er tale om en overvejende grøn antiinflammatorisk måde at spise på med få kulhydrater og masser af fedtstoffer af høj kvalitet. Bogen rummer en komplet kostplan til fire uger med de lækreste opskrifter, spækket med næring til at løfte energiniveauet. Desuden kommer den rundt om små og store livsstilsvalg, der påvirker dine energiniveauer: Naturligvis søvn og døgnrytme, men også motion og bevægelse, sociale kontakter.

Her kan du købe Pia Norups bog Aldrig mere træt
Her kan du læse mere om kronisk stress
Her kan du læse hvordan dårlig søvn kan påvirke kroppens energifabrikker
Her kan du læse artiklen, Sådan får du stærke mitokondrier og mere energi 
Her kan du finde opskriften på Linsefarsbrød med blomkålssalat

Var du tilfreds med denne omtale af bogen Aldrig mere træt?, så er du velkommen til at udbrede budskabet ved at dele den med dine venner og også meget gerne like den herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER