Svinekød uden antibiotika?

1 sep, 2018 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Svinekød uden antibiotika. Laks uden antibiotika – folkesundt eller folkeforførende?

Er det mon folkesundheden, der ligger landmændene på sinde, når de nu introducerer begrebet “antibiotikafri svinekød” og “antibiotikafri laks”, eller er det nærmere folkeforførende salgsfremstød? Efter min mening er det en mærkværdig kampagne, for hvorfor ikke bare satse på at øge produktionen og salget af økologiske svin og laks? Fødevarer med det røde Ø mærke er nemlig fri for uønskede kemiske stoffer, det er konventionelt svinekød og laks ikke, heller ikke selvom dyrene ikke får antibiotika.

En af hovedårsagerne til, at danske svin har behov for antibiotika, der gives til grisene forebyggende og ofte på daglig basis, skal vi finde i foderet. Hvis vi mennesker tror på, at vi bliver, hvad vi spiser, så må det samme vel gælde svinene i landets grisestalde. Deres foder består primært af GMO soja. Konventionelt, genmodificeret soja, der sprøjtes med Roundup, og derfor indeholder rester af aktivstoffet glyphosat. Glyphosat er efter min mening den største trussel mod folkesundheden idag, og glyphosat ødelægger blandt andet tarmfloraen. I forbindelse med tarmfloraen sidder cirka 70% af vores immunforsvar, og vi ved idag, at sammensætningen og konstitutionen af tarmbiotaen nærmest koder for sundhed eller sygdom. Det er derfor, at rester af Roundup og glyphosat, der blandt andet ødelægger grisenes tarmbiota og helbred, nødvendiggør brugen af antibiotika forebyggende.

Så hvis vi virkelig ville folkesundheden, dyrevelfærden og gode råvarer, så satsede vi istedet på økologiske svin og laks. Økologiske dyr får nemlig ordentlig mad, der ikke indeholder Roundup sprøjtet GMO soja. De har et bedre dyreliv, en sundere tarmbiota og mere plads at bevæge sig på. Det må være det, det handler om, at dyrene får god mad, særligt hvis vi skal spise og næres af dem. Vi er jo, hvad vi spiser, uanset om vi er en gris eller et menneske.

Konventionelle grises foder består primært af GMO soja, og det gør det uanset om grisene er antibiotikafri eller ej. Rester af glyphosat i konventionelle fødevarer skal ikke deklareres, ligesom det ikke skal oplyses, at disse potentielt sundhedsskadelige kemiske stoffer er indgået i produktionen. WHO har defineret Round Up/glyphosat som potentielt kræftfremkaldende, og der er indledt en retssag i USA om netop dette emne. Der kører sager i EU ved domstolen i Haag om misdannelser blandt børn og dyr, som kan tilskrives indtag af aktivstoffet i Round Up/glyphosat. WHO kører sager om indtag af glyphosat og stærkt øget risiko for udvikling af lymfekræft.

Derfor er kampagnerne for antibiotikafri grise og laks efter min mening begyndelsen på en trist udvikling, en glidebane så at sige, som må betragtes som en underminering af vores solide og gode Ø mærke. Lad derfor være med at hoppe på denne folkeforførende kampagne. Støt istedet op om de økologiske opdrættere og deres produkter, når du skal have svinekød eller laks på tallerkenen. Spis mindre af det og mere af det grønne, så udligner det også merprisen til det økologiske kød.

KØB ØKOLOGISK – hver gang. Det er den eneste måde, hvorpå du kan undgå glyphosat og og samtidig sikre sundere, mere nærende, renere og bedre fødevarer til dig selv og dem du holder af.

Du kan læse mere om glyphosat, den største trussel mod vores sundhed idag HER
Du kan læse om økologiske varer, der er blevet langt billigere HER
Du kan læse artiklen “hvordan kan man være imod økologi?” HER
Læs mere om, hvorfor du trygt kan stole på Ø mærket HER

Var du tilfreds med denne artikel om svinekød uden antibiotika? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!