Hvad er Urmælk eller A2 mælk?

13 feb, 2017 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Hvad er Urmælk eller A2 mælk? Urmælk eller A2 mælk stammer fra Jersey køer, men findes også i mælk fra får, geder og bøfler, og det er kaseinets form og sammensætning, der adskiller A1 fra A2 mælk. Der findes nemlig forskellige typer mælk, og deres indhold af kasein – mælkeprotein – varierer. Den såkaldte A1 mælk stammer fra primært fra komælk fra almindelige malkekøer. Urmælk eller A2 mælk stammer primært fra Jersey køer.

Thise mejeri har netop lanceret Urmælk eller A2 mælk, der idag foreløbigt kan købes i Irma, men givetvis inden længe vil være at finde i alle landets supermarkeder. Hvad er så Urmælk eller A2 mælk?

Ifølge en række forskere, så er der stor forskel på A1 mælk og A2 mælk. New Zealandske forskere har fundet en sammenhæng imellem et højt indtag af A1 mælk og øget risiko for udvikling af blandt andet type 1 diabetes. Det viser sig også, at mange, der ikke tåler A1 mælk, fint tåler A2 mælk. Forskellen ligger blandt andet i dannelsen af de såkaldte kaseomorfiner.

Indtag af A1 mælk kan fremme dannelsen af kaseomorfiner i tarmen. Disse kaseomorfiner dannes ikke ved indtag af A2 mælk. Hvis kasein ikke nedbrydes fuldstændigt under fordøjelsen, risikerer man nemlig at der skabes peptid-fragmenter, altså kæder af aminosyrer, der kaldes for kaseomorfiner. De kan ikke alene forårsage fordøjelsesmæssige udfordringer og øge risikoen for udvikling af type 1 diabetes, de kan også potentielt skabe ravage i centralnervesystemet, fordi de kan forveksles med kroppens egne morfinlignende stoffer.

Det hele startede på New Zealand, da forskeren Bob Elliot begyndte at interessere sig for, hvorfor børn fra Samoa havde 90% lavere forekomst af type 1 diabetes, når de blev boende på øen, i modsætning til de børn, der flyttede og voksede op på New Zealand. Den primære forskel lå i børnenes indtag af henholdsvis A1 og A2 mælk, idet børn på Samoa primært drak A2 mælk. Senere forsøg på mus, underbyggede denne forklaringsmodel, som nu er ved at blive undersøgt yderligere.

Nu er A2 mælk lanceret i Danmark under navnet Urmælk. Hvad er Urmælk eller A2 mælk? Det er Thise mejeri, der har lanceret Urmælk eller A2 mælk, der kommer fra Jerseykøer. Med Urmælk har Thise mejeri som de første i Danmark givet danske forbrugere mulighed for at købe den nye type mælk, som har taget ikke bare New Zealand men efterhånden det meste af verden med storm. Dejligt med danske fødevarevirksomheder som Thise mejeri, der er fremme i skoene og villige til at tilbyde os danske forbrugere et bredt kvalitetsudvalg af økologiske fødevarer.

Du kan læse mere om Hvad er Urmælk eller A2 mælk? HER
Du kan læse mere om, om mælk er sundt HER
Du kan læse læge Per Bennickes artikel om mælk og ørebørn HER
Du kan læse mere om ingen mælk til spædbørn HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!