Hummus – Opskrift på Den Perfekte Hummus

17 jul, 2011 | Sunde Opskrifter, Sunde Snacks og Mellemmåltider

Hummus er en klassisk sund snack fra det mellemøstlige køkken. Hummus er i sin grundform en simpel kikærtepuré, men kan laves i mange spændende variationer. Navnet stammer det arabiske ord “himmas”, der blot betyder “kikært”, og blev indført i den engelske ordbog som “hummus” i 1955 og i den danske i 1985. Mange staver det “humus”, hvilket også er er almindeligt anerkendt, men “humus” er faktisk et teknisk begreb, der betyder organisk jord bestående af delvist nedbrudte plante- eller dyrerester.

Der er ofte stor debat om, hvordan hummus bør laves. Mange kokke har argumenteret for den “korrekte” opskrift og fremgangsmåde… uden nogensinde at blive enige. Alt lige fra konsistensen (fin eller ‘chunky’) til temperaturen (lun eller kold) eller krydderierne (soltørrede tomater, røde peberfrugter, tahin… eller ‘ren’ kun med kikærter) varierer i en uendelighed.

Der foregår også en aktiv, og ofte ganske følelsesmæssig, debat om oprindelsen af hummus. Libanon tager æren for retten. Det samme gør Israel, der ubetinget kræver retten til brug af navnet. Det har ført til noget, der nok bedst kan betegnes som en “hummus-krig” mellem de to lande. Det har bla. medført en konkurrence om, hvem der kan producere den største tallerken hummus. Rekorden ligger lige nu hos Israel, der i 2010 lavede en portion hummus – på 4 tons (se billede nederst på siden).

Uanset stavemåde, opskrift eller oprindelse, så er hummus et sundt alternativ til kødpålæg og en let snack. Nedenstående er min favoritopskrift, som jeg ofte laver til familien eller som et sundt dip, når vi får gæster. Hvis du har forslag til andre spændende ingredienser, må du meget gerne skrive en kommentar nederst på siden.

Ingredienser

250 gram kikærter

1 spsk grøntsagbuillon (fx Morga eller Helios)

4 fed hvidløg

1 stk frisk chili

Saften fra 1 citron

3 spsk Tamari

½ dl ekstra jomfru olivenollie

1 tsk Læsø eller Himalaya salt

Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Sæt kikærterne i blød i vand i et døgn (Brug ca. 250 gram før de har stået i blød. De vejer mere efter iblødsætning).

Kog kikærterne i ca 40 minutter med en spiseskefuld grøntsagsbuillon (Skift vandet inden du koger dem).

Gem ca. 1/4 dl af kogevandet.

Kom kikærterne i en foodprocessor eller blender sammen med 4 fed hvidløg, 1 stk frisk chili, saften af 1 citron og 3 spsk Tamari.

Blend det og tilsæt ½ dl ekstra jomfru olivenolie.

Brug det gemte kogevand til at give din hummus en passende konsistens (mange foretrækker en forholdsvis fast udgave).

Variationer

Du kan også forsøge andre varianter med f.eks. soltørrede tomater, finthakkede røde peberfrugter, persille eller kogt hokkadio græskar.

Sammen med rødbedepesto kan jeg varmt anbefale enten en lækker hjemmelavet oliventapenade eller dejlig hjemmelavet rødbedepesto.

God fornøjelse! 🙂

Verdens største hummus

Billede af verdens største hummus, 4 tons hummus, Abu Gosh i Israel i Januar 2010.

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Citronkylling med Kaperskartofler

Citronkylling med Kaperskartofler

Citronkylling med kaperskartofler er en let og velsmagende ret, der er hurtig at tilberede. Køb en god økologisk kylling, kyllinger, der har haft et godt liv og fået god mad, smager nu engang bedst og mest næringsrige.  Du kan anvende halvdelen til denne ret i aften...

Blodtryks Smoothie

Blodtryks Smoothie

Prøv denne skønne blodtryks smoothie, der nærer og smager og hjælper til et blodtryk i balance. Smoothien smager godt og er lækker, energigivende og super let at tilberede. Den er perfekt til morgenmad - on the go - eller efter træning. Ved at blende bær, frugt og...

Bagte rodfrugter med hummus

Bagte rodfrugter med hummus

Delikat og lækker middags- eller tilbehørsret med hummus, bagte rodfrugter og crunch. Den lune salat er let at tilberede og både smager og mætter. Ingredienser til 4 personer 1 lille Hokkaido græskar cirka 800 g 3 tivoli rødbeder cirka 250 g 6 spsk ekstra...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!