Stenalderboller

1 jan, 2023 | Sunde Opskrifter, Sundt Brød og Bagværk

Stenalderboller er bagt helt uden mel, og dermed er de glutenfri, mælkefri og særdeles fiberrige og mættende. Disse geniale boller er superlækre og virkelig velsmagende og mættende, og opskriften stammer fra min bog Mad, Mening & Magiske øjeblikke. De er glutenfri og mælkefri, og de er ovenikøbet lette at bage. Bollerne indeholder fibre fra grønsager, loppefrøskaller og kerner. Disse fibre hjælper til større tarmsundhed, ligesom de tilfører større mæthed.

Ingredienser 6-8 stk

1 dl tempereret vand
10 g loppefrøskaller (Skallin eller Husk)
2 gulerødder (cirka 150 g uden skræl) eller pulpen fra din friskpressede grønsagssaft
60 g udblødte dadler
2 æg (eller æggeerstatning af 100 g hørfrø, der koges i 1 l vand i 5-10 min. Si derefter massen. 100 g hørfrøskum svarer til to æg)
1 dl mandelmælk
½ dl ekstra jomfruolivenolie
20 g jomfrukokosolie
100 g mandler
100 g hasselnødder
100 g blandede hele hørfrø, græskarkerner
og solsikkekerner
1 tsk carob (kan udelades, men tilfører sødme, fibre og farve)
½ tsk uraffineret salt


Fremgangsmåde

Pisk loppefrøskaller og tempereret vand i en røreskål i 1 minuts tid. Lad blandingen stå. Blend mandler og hasselnødder til mel. Riv gulerødderne, og bland dem med mandel/nøddemelet. Rør det sammen med de nu gelerede loppefrøskaller. Blend æggene grundigt med de udblødte dadler, kokosolie, carob og mandelmælk. Vend forsigtigt æggemassen, olivenolien og de hele frø og kerner i dejen. Dejen skal være våd og nærmest have konsistens som en tyk grød. Lad dejen hvile i cirka 10 minutter, kom lidt ekstra jomfruolivenolie på hænderne, og form forsigtigt 6-8 boller, som du sætter på en bageplade. Du kan også bruge en isske, så bliver bollerne smukt runde.

Bag bollerne ved 160 grader i en almindelig ovn i 40 minutter. Lad eventuelt bollerne stå i 10 minutter ved eftervarmen, det øger fastheden. Lad dem køle af på en bagerist. Opbevar bollerne i en tætsluttende beholder eller i en plastpose på køl. Stenalderbollerne er også velegnede til at fryse ned.

Du kan hente teknikker til glutenfri bagning HER
Du kan finde opskriften på glutenfri valnøddeboller HER
Du kan finde opskriften på stenalderbrød HER
Du kan hente tips og viden om glutenfri levevis HER
Du kan læse mere om min bog Mad, Mening & Magiske øjeblikke HER

Var du tilfreds med denne opskrift på Stenalderboller? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sund marmelade

Sund marmelade

Sund hindbær- eller jordbærmarmelade, sødet med abrikoser og dadler i stedet for sukker. Let og delikat. Ingredienser til 1 portion 3 dl hindbær eller jordbær, friske eller optøede 1 dl tørrede abrikoser og dadler (udblødte) Saften af en ½ citron 1 tsk vanillepulver...

Gazpacho med jordbær

Gazpacho med jordbær

Denne opskrift på jordbær gazpacho med chili er frisk og delikat og velegnet til sol og sommer og varme dage. Opskriften stammer fra Anette Hoeg Nielsens bog Det grønne Årstidskøkken. Ingredienser til 4 personer 40 g cashewnødder 75 g løg (renset vægt) 1 sød rød...

Sommer på terrassen

Sommer på terrassen

Denne skønne e-bog, fyldt med nye opskrifter og sunde råd, kan du downloade helt gratis. Det er min sommergave til dig. Holder du af en drink på terrassen før eller efter middagen, så finder du også et par skønne opskrifter i bogen på cocktails og mocktails - altså...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!