Stegte rosenkål med urtedrys og feta

Forsiden Sunde Opskrifter Sunde Salater Stegte rosenkål med urtedrys og feta

     6

Opskriften på Stegte rosenkål med urtedrys og feta stammer fra Mette Løvboms bog Salattøsen. Du kan læse min omtale af bogen her

Rosenkål er vel nok den grøntsag, flest elsker at hade. De charmerende små kålbomber har været behæftet med mange anekdoter og skældsord op igennem tiden, ikke mindst fordi de er blevet skamkogt til ukendelighed i køkkenet og derfor helt naturligt har efterladt hjemmet med en sødlig duft af prut.

Jeg elsker rosenkål og bruger dem både i rå, grillet og stegt form. Du kan derfor med fordel prøve denne favorit version af stegte rosenkål med urtedrys og feta. Du kan også blanchere rosenkålene kort og efterfølgende dampe dem i smør og lidt hvidløg, så ender du næsten med en bid af himmeriget.

Ingredienser til fire personer

200 g rosenkål
1 dl valnøddekerner
½ dl koldpresset olivenolie
100 g god gedefeta
havsalt og friskkværnet peber

Urtedrys med peberrod
1 dl blandede hakkede urter, eksempelvis purløg, persille og estragon
½ øko-citron
1 spsk revet peberrod
havsalt og friskkværnet peber

Blommechutney med chili
400 g blommer
2 små grønne chilier – eller røde, hvis du ønsker den stærk
1 rødløg
150 g rørsukker
2 hele stjerneanis eller 1 vaniljestang
havsalt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Pil de yderste blade af rosenkålene, skær lidt af bunden af. Del rosenkålene i halve fra top til bund. Hak valnødderne groft. Varm olien på en pande og steg rosenkålene ved høj varme i ca. 10 minutter. De må godt få farve og blive let brændte – det fremhæver smagen og neutraliserer det bitre. Kom valnødderne på panden og steg yderligere i 5 minutter, rør undervejs. Krydr med salt og peber og tag panden fra blusset.

Urtedrys med peberrod
Hak urterne fint og riv citronskallen fint. Riv peberroden. Bland urterne sammen med citronskal og peberrod og drys lidt salt og peber over.

Blommechutney med chili
Befri blommerne for sten og del dem i kvarter. Læg blommerne i et ovnfast fad. Tænd ovnen på 200 grader. Befri chilierne for frø og snit dem fint. Pil rødløget og hak det fint. Vend rødløget og chilierne i blommerne. Drys sukker over blandingen og tilsæt stjerneanis eller vaniljestang. Bag det hele i ovnen i 20 minutter, rør undervejs. Hvis du ønsker chutneyen lidt mere fast, kan du eventuelt tilsætte 1 tsk kartoffelmel rørt op med lidt vand under bagningen. Tag chutneyen ud, hæld den på et skoldet glas og lad den køle af. Luk glasset tæt og stil det på køl.

Anret rosenkålene i et fad og kom halvdelen af urtedrysset over. Bræk fetaen i mindre brud og fordel dem over salaten. Pynt med det sidste urtedrys. Server blommechutney i en skål ved siden af.

Du kan læse mere om, hvorfor kål er så sundt HER
Du kan finde opskriften på Mormors kålsalat HER
Du kan finde opskriften på spidskålssalat HER
Du kan læse min omtale af Salattøsen HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.