Kål er super sundt!

28 nov, 2017 | Viden og Forskning

Kål er super sundt, primært fordi kål er fiberrige og fyldt med vitaminer, flavonoider og andre plantenæringsstoffer. Mange typer kål kan hjælpe kroppen til afgiftning og med at forebygge sygdom. Desværre har mange danskere et anstrengt forhold til kål. Muligvis husker vi barndommens udkogte broccoli, mors blomkålsgratin eller farmors brunkål. Kål fortjener da også en bedre behandling end som så, og kål kan tilberedes let, lækkert og velsmagende. Jo mere kål der er på middagsbordet, jo mere jubler fordøjelsen, jo hurtigere bliver vi mætte og jo sundere bliver vi. Fibre fra kål binder brugt kolesterol og brugte østrogener til sig og transporterer dem ud i toilettet. Udskilles de ikke, kan de potentielt forårsage ballade i kroppens indre biokemi.

Kål skal tilberedes nænsomt og delikat og tilsættes masser af smag. Snit kål helt fint, for eksempel spidskål, grønkål, hvidkål, rosenkål eller rødkål. Mariner de fintsnittede kål i en lækker dressing med olivenolie, honning og citron og smag til med krydderier og krydderurter og lad det stå og trække før servering.

Du kan kombinere kålen med æblestykker og hakkede valnødder eller mandler. Rosenkål kan hakkes fint med æbler og vendes i en lækker dressing med olivenolie, honning og citron. Lad det trække og tilsæt mandler. Det smager fantastisk dejligt. Rå blomkål kan blendes og vendes i en lækker dressing med Acido, sennep, honning og krydderurter og kombineres med rødløg, tomater, ærter etc. til en meget lækker cremet salat. Spidskål kan snittes fint og vendes på panden med hvidløg, chilli, revet gulerod og til sidst lidt Acido og krydderurter.

Grønkål er kongekål, og grønkål findes i mange smukke varianter. De er næringsrige og fiberrige. Tricket med grønkål er at snitte det ligeså fint som persille. Kombiner den finthakkede kål med eksempelvis let stegte stykker peberfrugt i forskellige farver, valnødder og en lækker olivenoliedressing.

Brocooli går for at være verdens sundeste grønsag, og titlen er fuldt fortjent, for broccoli indeholder nogle helt særlige næringsstoffer, som afgifter og sundhedsfremmer. Damp gerne broccolien, bland med bagte tomater, oliven og feta og lav en olivenoliedressing eller server den dampede broccoli med en dressing af blendet, kogt selleri blandet med honning, sennep.

Der er masser af andre muligheder med de sunde kål, og jeg vil blot sige; Kast jer ud i delikate, kålrige måltider, kål er super sundt og smager godt – Bon Appetit!

Hent inspiration i disse skønne opskrifter med kål:

Rosenkålssalat med Ristede Mandler 
Lækker Broccolisalat 
Grønkålssalat med søde kartofler 
Grønkåls Tabbouleh  
Kålsalat med orange kokosdressing  
Rosenkålsalat med æble og tranebær   
Stegte rosenkål med urtedrys og feta  
Forrygende Blomkålsbearnaise 

Du kan også læse mere om, hvorfor broccoli er så sundt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” lige nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!