Kål er super sundt!

Forsiden Viden og Forskning Kaal er super sundt, primaert fordi kaal er fiberrige og fyldt med vitaminer, flavonoider og andre plantenaeringsstoffer

     1
kaal er super sundt

Kål er super sundt, primært fordi kål er fiberrige og fyldt med vitaminer, flavonoider og andre plantenæringsstoffer. Mange typer kål kan hjælpe kroppen til afgiftning og med at forebygge sygdom. Desværre har mange danskere et anstrengt forhold til kål. Muligvis husker vi barndommens udkogte broccoli, mors blomkålsgratin eller farmors brunkål. Kål fortjener da også en bedre behandling end som så, og kål kan tilberedes let, lækkert og velsmagende. Jo mere kål der er på middagsbordet, jo mere jubler fordøjelsen, jo hurtigere bliver vi mætte og jo sundere bliver vi. Fibre fra kål binder brugt kolesterol og brugte østrogener til sig og transporterer dem ud i toilettet. Udskilles de ikke, kan de potentielt forårsage ballade i kroppens indre biokemi.

Kål skal tilberedes nænsomt og delikat og tilsættes masser af smag. Snit kål helt fint, for eksempel spidskål, grønkål, hvidkål, rosenkål eller rødkål. Mariner de fintsnittede kål i en lækker dressing med olivenolie, honning og citron og smag til med krydderier og krydderurter og lad det stå og trække før servering.

Du kan kombinere kålen med æblestykker og hakkede valnødder eller mandler. Rosenkål kan hakkes fint med æbler og vendes i en lækker dressing med olivenolie, honning og citron. Lad det trække og tilsæt mandler. Det smager fantastisk dejligt. Rå blomkål kan blendes og vendes i en lækker dressing med Acido, sennep, honning og krydderurter og kombineres med rødløg, tomater, ærter etc. til en meget lækker cremet salat. Spidskål kan snittes fint og vendes på panden med hvidløg, chilli, revet gulerod og til sidst lidt Acido og krydderurter.

Grønkål er kongekål, og grønkål findes i mange smukke varianter. De er næringsrige og fiberrige. Tricket med grønkål er at snitte det ligeså fint som persille. Kombiner den finthakkede kål med eksempelvis let stegte stykker peberfrugt i forskellige farver, valnødder og en lækker olivenoliedressing.

Brocooli går for at være verdens sundeste grønsag, og titlen er fuldt fortjent, for broccoli indeholder nogle helt særlige næringsstoffer, som afgifter og sundhedsfremmer. Damp gerne broccolien, bland med bagte tomater, oliven og feta og lav en olivenoliedressing eller server den dampede broccoli med en dressing af blendet, kogt selleri blandet med honning, sennep.

Der er masser af andre muligheder med de sunde kål, og jeg vil blot sige; Kast jer ud i delikate, kålrige måltider, kål er super sundt og smager godt – Bon Appetit!

Hent inspiration i disse skønne opskrifter med kål:

Rosenkålssalat med Ristede Mandler 
Lækker Broccolisalat 
Grønkålssalat med søde kartofler 
Grønkåls Tabbouleh  
Kålsalat med orange kokosdressing  
Rosenkålsalat med æble og tranebær   
Stegte rosenkål med urtedrys og feta  
Forrygende Blomkålsbearnaise 

Du kan også læse mere om, hvorfor broccoli er så sundt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” lige nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.