Broccoli – Inspiration til Sund Mad med Broccoli

26 dec, 2020 | Viden og Forskning

Broccoli – Inspiration til sund mad med broccoli. Broccoli er super sunde, og kan tilberedes på en lang række forskellige måder. Broccoli skal dog enten hakkes fint og ligge på spækbrædtet i 1 1/2 time før brug eller varmes kortvarigt op for at aktivere de sunde stoffer, som findes i broccoli. Herunder kan du hente inspiration, viden og opskrifter på sund mad med broccoli.

Bedre – Bedst – Broccoli
Broccoli er blevet en populær spise i Danmark de seneste år, og med god grund. Broccoli er nemlig en ganske unik grøntsag. Udover et højt niveau af vitaminer og mineraler indeholder broccoli også en række plantenæringsstoffer, der har vist sig at have sundhedsfremmende egenskaber i en grad, som adskiller netop broccolien fra de fleste andre grøntsager.

Hemmeligheden hedder “sulforaphan”
Broccoli indeholder blandt forløberne til et stof, der hedder sulforaphan. Sulforaphan aktiverer nogle gener, der tager sig af produktionen af afgiftende enzymer. De kan f.eks. opsamle de uopløselige kræftfremkaldende stoffer i cellerne og koble dem sammen med opløselige stoffer, og dermed transportere stofferne ud af kroppen via blodbanen. Der er lavet talrige forsøg med broccoli og broccolispirer, og alt tyder på, at en kost rig på broccoli kan have en sundhedsfremmende effekt.

Broccolisalat

Kombiner din broccoli med sennep, peberrod og wasabi og øg effekten

Ønsker du at øge effekten af broccolis forebyggende egenskaber, så har forskerne fra University of Ilinois fundet frem til, at ved at kombinere broccoli med sennep, peberrod eller wasabi, øges aktiveringen af det enzym – myrosinase – der indgår i dannelsen af sulforaphane. Denne proces kan således øge dannelsen af sulforaphane, der er et ganske unikt og sundhedsfremmende stof. Har du lyst til at prøve det af, så kan du for eksempel kaste dig ud i den lækre broccolisalat med cremet dressing og sennep (opskriften kan du finde her på siden) eller du kan lave en skøn peberrodsmayonaise med friskrevet peberrod. Alternativt kan du let svitsede eller letdampede broccolibuketter til din sushi og dermed kombinere den med wasabien.

Tilberedning af broccoli

dampet broccoliBroccoli skal dampes let, ikke koges. Alternativt skal du hakke den fint og lade den ligge på spækbrædtet i 1 1/2 time før brug for at aktivere de sunde stoffer. De sundhedsfremmende stoffer i broccoli aktiveres bedst enten ved hakning eller ved at broccolien svitses eller dampes let eller som man siger ”kysser vandet”. Dermed menes, at de rengjorte broccoli buketter blot hældes i det kogende vand kortvarigt, for derefter at tages op igen. Alternativt kan man dampe broccolien over kogende vand i en dertil indrettet grøntsagsdamper eller i en dampovn. Husk også at stokken er fyldt med næring og med lethed kan anvendes i salater, tærter, grøntsagslasagne etc.

Hvor meget broccoli skal jeg spise?
Det kan være en god ide hver dag at spise lidt dampet broccoli enten til frokost eller aftensmad. Skal du have fuld udnyttelse af broccolis gavnlige stoffer, så skal du spise op mod 400 gram dampet broccoli om dagen, men mindre kan også gøre det. Ved at have opmærksomhed på at integrere broccoli i dine daglige frokost- eller aftensmåltider, har du gjort noget godt for dig selv og din sundhed.

broccolitaerte_med_laks

Opskrifter med broccoli:

Lækker Broccolitærte med Laks

Broccolicreme

Cremet Broccolisalat 

Sund Broccolisalat

Broccoli

Læs også:

Glutathion! Hvad er det for en størrelse? 

Kål er super sundt

Hvorfor skal vi spise grøntsager?

Var du tilfreds med denne artikel? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!