Bær er super sunde

26 jun, 2024 | Sunde Snacks og Mellemmåltider

Bær er super sunde, og lige nu er det højsæson for alskens bær. Det kan virkelig betale sig at plukke og spise de skønne og farverige størrelser, for de er fyldt med antioxidanter og andre sunde næringsstoffer. Svælg derfor roligt i jordbær, hindbær, ribs, stikkelsbær, blåbær, brombær, kirsebær, sortebær og mange andre forskellige slags bær. Ikke alene smager de godt, de gør dig også godt.

Når du skal plukke eller købe bær, så er det en god ide at rengøre dem grundigt og spise dem hurtigt, mens de er friske. Skal bærrene ikke spises med det samme, så rengør dem og sæt dem på køl eller frys dem ned i små poser, så har du til vinterens smoothies.

Bær er levende mad, og de modnes faktisk lynhurtigt. Bær kan derfor hurtigt udvikle brune pletter eller mug, når de er plukkede. Det er derfor bedst at spise bærrene helt friske eller at sætte dem på køl, det forsinker processen. Du skal ikke spise bær, der er ved at mugne, da det kan være skimmelsvampe, de er angrebet af, og de er ikke sunde at få indenbords. Nyd derfor rengjorte bær helt friske, de smager også bedst og har det højeste indhold af mikronæringsstoffer.

Har du mulighed for det, så pluk større portioner i denne tid, hvor bær er i sæson, og frys dem ned i mindre portioner. Næringsstoftabet er minimalt, og selvom bærrene ser lidt mere smattede ud efter frysning, så er de altså stadig super sunde. Når bærrene fryses ned til lave minusgrader, så sprænges deres celler, og det er grunden til, at bærrene er mere bløde, når de tages op igen af fryseren.

Køber du frosne bær i supermarkedet, så skal de jf. Fødevarestyrelsen lige have et opkog inden du anvender dem. Det skyldes, at bær kan indeholde virus, der stadig er aktiv, selvom bærrene har været frosne. Eventuelle vira destrueres ved kogning i blot et minuts tid. Det gør mange af mikronæringsstofferne desværre også.

Vidste du, at jordbær indeholder mere C vitamin end citrusfrugter, at blåbær indeholder særdeles mange antioxidanter og at kirsebær er små vitaminbomber. Nyd derfor sommerens bær, spis dem, som de er, anvend dem i desserter, kager, smoothies eller hjemmelavede is. De er super sunde, og har du ikke adgang til bær i din egen eller gode venners haver, og du skal ud at købe, så vælg altid de økologiske bær, der ikke indeholder rester af uønsket kemi. Der kan eksempelvis gemme sig mange sjove ting i konventionelle jordbærs nobrede overflade, og de kan være vanskelige at vaske af. Vil du således have optimal gavn af bærs mange gavnlige næringsstoffer, så pluk eller køb de økologiske.

Her kan du læse mere om jordbær HER
Du kan finde opskriften på salat med grillede jordbær HER
Du kan finde opskriften på en skøn jordbærdressing HER
Du kan finde opskriften på jordbærsmoothie HER
Du kan finde opskriften på en skøn jordbær-hyldeblomst sorbet HER
Du kan finde opskriften på gammeldags jordbærgrød HER
Her kan du læse mere om blåbær HER
Her kan du finde opskriften på en skøn blåbærtærte HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Saltmandler – opskrift på skønne saltmandler

Saltmandler – opskrift på skønne saltmandler

Saltmandler er en lækker, nem og sund snack. Ingredienser 200 g økologiske mandler 4 spsk uraffineret flagesalt 2 dl kogende vand Fremgangsmåde Tænd ovnen på 160 grader. Rør saltet ud i det kogende vand i en skål og hæld mandlerne i. De skal stå i blød i cirka 20...

Crustader med laks og ærter

Crustader med laks og ærter

Crustader med laks og ærter er en let og delikat snack. Ingredienser til 4 personer 8 crustader - de små crustader kan du købe færdige 2 skiver økologisk, ferskrøget laks ærter, friskbælgede eller optøede 1 spsk. øko mayonaise Fremgangsmåde Placer et lille stykke...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!