Ny søvnundersøgelse: Hvor meget søvn har vi brug for?

Forsiden Sund inspiration Ny soevnundersoegelse- Hvor meget soevn har vi brug for? Soevn er vigtigt for vores sundhed og helbred og ikke midst for dannelsen af det vigtige melatonin

     4
Ny soevnundersoegelse- Hvor meget soevn har vi brug for?

Ny søvnundersøgelse: Hvor meget søvn har vi brug for? Sover du fire, seks eller otte timer om natten, og hvordan reagerer din hjerne på den tid, du er i drømmeland? Det er et nyt forskningsstudie fra Western University i Canada nu ved at finde ud af. Forskerne bag studiet, der nu kan kaldes verdens største søvnstudie, er for øjeblikket ved at bearbejde data fra mere end 100.000 deltagende mennesker fra hele verden.

Jeg har i mange år interesseret mig for søvn og ikke mindst for melatonins betydning for vores helbred og aldringsproces. Melatonin er et hormonlignende stof, der udskilles under søvn i fuldstændigt mørke. Det bliver derfor interessant at følge undersøgelsens resultater og se, om den kommer frem til det, andre studier har vist: At det bestemt ikke er ligegyldigt, hvor mange timer vi tilbringer i vores seng.

Tidligere var man af den overbevisning, at søvn var en inaktiv tilstand, som mest tjente til at få os til at slappe af. I dag ved vi, at hjernen er mere aktiv under søvnen end i vågen tilstand. Det har inspireret til yderligere forskning, der blandt andet kan konkludere, at det, der sker mens du sover, ikke alene skaber grundlag for dine valg og handlinger, mens du er vågen, men også i høj grad påvirker din indre biokemi. Det er derfor væsentligt at få sovet godt om natten. En god nattesøvn giver dig et fundament af sundhed, fremmer din grad af overskud i hverdagen, din evne til at udleve dit fulde potentiale og styrker dine indre balancer. En dårlig nattesøvn eller for få timers søvn påvirker både dit humør, din reaktions- og koncentrationsevne, din ydeevne, din hukommelse og dine indre signalleringsprocesser negativt. Det påvirker også dine sult og mæthedshormoner, så du spiser mere og vælger måske oven i købet flere søde og fede fødevarer, når søvnen har været utilstrækkelig.

Forskningen viser, at alt under syv timers søvn om natten kan have betragtelige negative konsekvenser for helbredet – og at for lidt søvn kan have indflydelse på udviklingen af sygdomme som Alzheimers, kræft, fedme, diabetes, angst og depression ( se fx. BBC link herunder). Meget tyder desværre på, at de fleste af os i dag rent faktisk sover mindre end de magiske syv timer om natten. Gennemsnittet ligger på bare 6,8 timer, og det er mere end en time mindre end i 1940’erne, hvor det gennemsnitlige antal søvntimer var på lidt over otte.

Årsagerne til den mindre nattesøvn skal findes i blandt andet de ting, vi indtager og omgiver os med i hverdagen og den måde, vi lever på: Kaffe, alkohol, aircondition og centralvarme spiller sammen med stress en stor rolle i forhold til mangelen på en god nattesøvn, men i særlig grad den moderne teknologi spiller ind. Det er særligt det blå LED-lys, som strømmer ud fra for eksempel vores computer- og mobilskærme. Det blokerer ganske enkelt for frigivelsen af hormonet melatonin, som har langt større sundhedsmæssig betydning end blot at fortælle os, hvornår det er på tide at falde i søvn og vågne. Du kan læse mere om melatonins betydning for aldringsprocessen, immunforsvaret og hormonbalancen via linket herunder.

Min anbefaling er derfor at prioritere en god nattesøvn. Sluk for skærmene om aftenen, indstil dig på, at nu er det sengetid, og sænk lyspåvirkningen i timen op til, at du går i seng. Sov i fuldstændigt mørke, for blot det mindste lys, bare det røde lys fra en clockradio, blokerer hele nattens produktion af melatonin. Derfor er det også en god ide at undgå at tænde lys, hvis du skal op om natten.

Ved at prioritere en god nats søvn mindsker du risikoen for at udvikle en lang række sygdomme. Du hjælper også dig selv til blandt andet at holde eller opnå din idealvægt, det kan du også læse mere om via linket herunder. Du kan også læse om, hvordan du kan opnå en bedre nattesøvn via nedenstående links til artikler.

Referencer:
Søvnundersøgelsen kan du læse om HER
Perkel, C./Huffington Post (27. juni 2017) HER 
BBC undersøgelse HER, 

Du kan læse mere om, hvordan du forbedrer din nattesøvn HER
Du kan læse mere om melatonin HER
Kan man sove sig slank? HER
Slip søvntyvene og sov bedre HER
Du kan læse om konsekvenserne af at sove for lidt HER 
Du kan læse mere om naturlig hjælp til bedre søvn HER

Var du tilfreds med denne artikel om den Ny søvnundersøgelse: Hvor meget søvn har vi brug for? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.