Hvad er Urmælk eller A2 mælk?

Forsiden Sund inspiration Hvad er Urmaelk eller A2 maelk. Det er Thise mejeri, der har lanceret denne nye Urmaelk eller A2 maelk

     3

Hvad er Urmælk eller A2 mælk? Urmælk eller A2 mælk stammer fra Jersey køer, men findes også i mælk fra får, geder og bøfler, og det er kaseinets form og sammensætning, der adskiller A1 fra A2 mælk. Der findes nemlig forskellige typer mælk, og deres indhold af kasein – mælkeprotein – varierer. Den såkaldte A1 mælk stammer fra primært fra komælk fra almindelige malkekøer. Urmælk eller A2 mælk stammer primært fra Jersey køer.

Thise mejeri har netop lanceret Urmælk eller A2 mælk, der idag foreløbigt kan købes i Irma, men givetvis inden længe vil være at finde i alle landets supermarkeder. Hvad er så Urmælk eller A2 mælk?

Ifølge en række forskere, så er der stor forskel på A1 mælk og A2 mælk. New Zealandske forskere har fundet en sammenhæng imellem et højt indtag af A1 mælk og øget risiko for udvikling af blandt andet type 1 diabetes. Det viser sig også, at mange, der ikke tåler A1 mælk, fint tåler A2 mælk. Forskellen ligger blandt andet i dannelsen af de såkaldte kaseomorfiner.

Indtag af A1 mælk kan fremme dannelsen af kaseomorfiner i tarmen. Disse kaseomorfiner dannes ikke ved indtag af A2 mælk. Hvis kasein ikke nedbrydes fuldstændigt under fordøjelsen, risikerer man nemlig at der skabes peptid-fragmenter, altså kæder af aminosyrer, der kaldes for kaseomorfiner. De kan ikke alene forårsage fordøjelsesmæssige udfordringer og øge risikoen for udvikling af type 1 diabetes, de kan også potentielt skabe ravage i centralnervesystemet, fordi de kan forveksles med kroppens egne morfinlignende stoffer.

Det hele startede på New Zealand, da forskeren Bob Elliot begyndte at interessere sig for, hvorfor børn fra Samoa havde 90% lavere forekomst af type 1 diabetes, når de blev boende på øen, i modsætning til de børn, der flyttede og voksede op på New Zealand. Den primære forskel lå i børnenes indtag af henholdsvis A1 og A2 mælk, idet børn på Samoa primært drak A2 mælk. Senere forsøg på mus, underbyggede denne forklaringsmodel, som nu er ved at blive undersøgt yderligere.

Nu er A2 mælk lanceret i Danmark under navnet Urmælk. Hvad er Urmælk eller A2 mælk? Det er Thise mejeri, der har lanceret Urmælk eller A2 mælk, der kommer fra Jerseykøer. Med Urmælk har Thise mejeri som de første i Danmark givet danske forbrugere mulighed for at købe den nye type mælk, som har taget ikke bare New Zealand men efterhånden det meste af verden med storm. Dejligt med danske fødevarevirksomheder som Thise mejeri, der er fremme i skoene og villige til at tilbyde os danske forbrugere et bredt kvalitetsudvalg af økologiske fødevarer.

Du kan læse mere om Hvad er Urmælk eller A2 mælk? HER
Du kan læse mere om, om mælk er sundt HER
Du kan læse læge Per Bennickes artikel om mælk og ørebørn HER
Du kan læse mere om ingen mælk til spædbørn HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.