Antiinflammatorisk – ny viden om inflammation

Forsiden Viden og Forskning Antiinflammatorisk – ny viden om inflammation

     7
Antiinflammatorisk – ny viden om inflammation

Antiinflammatorisk – ny viden om inflammation sætter fokus på ny viden om sammenhængen mellem tarmbiota og inflammationsgraden og hvad du selv kan gøre for at opnå balance og indre sundhed.

Mange danskere har for høje inflammationsniveauer, hvilket kan være en tikkende bombe under indre sundhed og balance. Høje inflammationsniveauer indgår i udviklingen af en lang række sygdomme som eksempelvis hjertekarsygdomme, diabetes og gigt, men også udvikling af kræft, tarmsygdomme og Parkinsons forbindes i dag med for høje inflammationsniveauer.

Det er muligt at spise sig fra for høje inflammationsniveauer. Det handler om antiinflammatorisk mad, men også faktorer som stress, manglende nattesøvn, tobak og alkohol spiller en rolle for graden af inflammation i kroppens væv.

Inflammation er en betændelseslignende tilstand, der opstår som reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret. Det kan hjælpe os, men det kan også gøre det modsatte. Problemerne kan opstå hvis graden af inflammation bliver for voldsom og for langvarig.

Meget tyder nu på, at vores valg af mad, og madens indhold af plantenæringsstoffer, påvirker vores tarmbakterier, der igen påvirker inflammationsgraden. Maden er således en afgørende faktor i forhold til udvikling af degenerative sygdomme, hvor inflammation er den udløsende faktor. Omvendt kan indtag af mad, rig på plantenæringsstoffer og fibre, påvirke tarmens mikrobiota positivt og dermed modvirke inflammation og degenerative sygdomme.

Ifølge den seneste forskning tyder meget på, at langt de fleste sygdomme har samme fællesnævner, nemlig en høj grad af inflammation eller betændelse i kroppens væv. Derfor kan alle behandlingstiltag med fordel følges op af anbefalinger om en understøttende antiinflammatorisk mad og levevis. Det omfatter også optimering af tarmbiotaen.

Mange spiser for få næringsrige råvarer og for mange forarbejdede. Vi stresser for meget, sover for dårligt og det har stor betydning for vores tarmsundhed, inflammationsniveauer og generelle velbefindende.

Overvægt, et højt indtag af simple kulhydrater, glutenholdige fødevarer samt inflammationsfremmende fedtstoffer fra kød, mælkeprodukter, margariner og raffinerede omega 6 olier som solsikkeolie, vindruekerne olie etc, som ofte anvendes i færdigretter og fast food, kan også øge inflammationsgraden i kroppen. Men der er heldigvis noget at gøre ved det. Inflammation i kroppens væv kan nedbringes:

Ved at øge indtaget af antiinflammatorisk mad. Det er blandt andet:

Grønsager – spis gerne 500 g økologiske grønsager om dagen. Særligt:

a. Brøndkarse er en af de mest næringsrige afgrøder, der findes. Brøndkarse indeholder stoffer, der kan virke beroligende på immunforsvaret og antiinflammatorisk.
b. Løg, herunder også forårsløg og hvidløg kan hæmme inflammation og allergiske reaktioner, men særligt hvidløg virker også betændelseshæmmende, og de kaldes også for naturens antibiotika.
c. ingefær indeholder de stærkt antiinflammatoriske gingeroler.
d. Kål – alle former for kål har en inflammationsdæmpende effekt i kroppen. Damp, svits eller bag kålen eller brug den rå i coleslaw. Kål er fiberrige og gavnlige
e. Omega 3 fedtsyrer – fra fede, økologiske fisk, hørfrø- eller hampefrø samt olier heraf. De fleste af os spiser for meget omega 6 fra kød, mælkeprodukter og raffinerede olier, der fremmer inflammation i kroppen. Det kan derfor virkelig betale sig at opjustere sit daglige indtag af omega 3, for omega 3 fedtsyrer har stærk antiinflammatorisk effekt. Det kan du gøre ved at inkludere ansjoser og sardiner i salaten, spise økologiske ørreder eller laks eller kværne hørfrø til din morgenmad. Du kan også tage et tilskud af en god fiskeolie eller tilsætte hørfrø- eller hampefrøolie til din smoothie. Husk at det kun skal blendes med de sidste sekunder.
f. Monoumættede fedtsyrer – fra ekstra jomfruolivenolie, avocado, valnødder og mandler. Brug den gode olivenolie over salater eller grønsager, spis avocado i frokostsalaten og suppler frugten eller grønsagerne midt på dagen med valnødder eller mandler. Det stabiliserer blodsukkeret og reducerer inflammationen

Hold blodsukkerbalancen.

a. Ved at stabilisere blodsukkerniveauerne, via reduktion i indtaget af højglykæmiske kulhydrater fra sukker, brød, pasta, sodavand og alkohol
b. ved at inkludere grønsager, proteiner og sunde fedtstoffer til hvert eneste måltid. På denne måde vil insulinudskillelsen kunne sænkes og dermed også graden af inflammation
c. Ved engang imellem at praktisere let faste, hvor du kun indtager flydende mad
d. Ved at motionere mere

Det kan virkelig betale sig at holde sine inflammationsniveauer lave hele livet igennem, idet høje inflammationsniveauer er involveret i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Det behøver ikke at være svært at spise antiinflammatorisk mad, det handler bare om at vide hvilke fødevarer, der fremmer inflammation i kroppens væv, og hvilke der dæmper.

Referencer:
J. Internal Medicine, 2018, Sept 12
Goda Y, Hoshino K, Akiyama H, et al.; “Constituents in watercress: inhibitors of histamine release from RBL-2H3 cells induced by antigen stimulation”; Biol Pharm Bull. 1999;22(12):1319-1326.
Kaiser P, Youssouf MS, Tasduq SA, et al.; “Anti-allergic effects of herbal product from Allium cepa (bulb).”; J Med Food. 2009;12(2):374-382. doi:10.1089/jmf.2007.0642.

Du kan tage Madforlivets Blodsukkerkur – et e-kursus med 7 moduler helt GRATIS HER
Du kan finde opskriften på den antiinflammatoriske gurkemejedrik Golden milk HER
og hvordan du lever antiinflammatorisk HER
du kan prøve den antiinflammatoriske te HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.