Cirka hver tredje dansker skærer ned på kødet

Forsiden Viden og Forskning Cirka hver tredje dansker skærer ned på kødet

     9
Hver tredje dansker skaerer ned på koedet

Tendensen er klar. Flere og flere af os skærer ned på vores indtag af kød. Det er særligt yngre danskere, der fører an i den grønne levevis. Det viser en rapport fra Aarhus Universitet.

Hvis du foretrækker grønsagsfrikadeller fremfor den traditionelle danske svinekødsdelle, er du ikke alene. Næsten en tredjedel af alle danskere har skåret helt eller delvist ned på deres indtag af kød. Det viser en online undersøgelse fra Aarhus Universitet.

Vi danskere har i mange år været det folkefærd i verden, der har spist allermest kød, ikke mindst kødpålæg. En helt ny rapport fra Aarhus Universitet antyder, at det er ved at ændre sig. 27 % af de danskere, der har deltaget i den online spørgeskema-undersøgelse svarer nemlig, at de spiser mindre eller slet intet kød sammenlignet med tidligere. Undersøgelsen af danskernes kødforbrug er lavet med deltagelse af knapt 3.000 forbrugere i alderen 18-70 år og er offentliggjort i DCA’s rapport ”Mindre kød i kosten? Motiver til kødreduktion og brugen af alternativer til kød blandt mennesker, der har reduceret kødforbrug.” Du kan læse rapporten via linket nederst i artiklen.

Deltagerne angiver særligt hensynet til klimaet, miljøet og deres egen sundhed samt dyrevelfærden som argumenter for, at de har skåret ned på kødet. Færre angiver smag, tendens og sociale påvirkninger som grund.

Dykker man ned i rapporten dækker tallene overordnet over, at 3 % af alle de adspurgte aldrig spiser kød, mens 68 % spiser det hver dag. En fjerdedel spiser kød nogle gange om ugen, mens resten af gruppens svar varierer fra et par gange om året til et par gange om måneden.

Ser man på dem, der svarer ja til, at de spiser mindre kød, har 8 % helt skåret kødet væk fra deres kost. Hovedparten spiser dog stadig kød hver dag, blot i mindre mængder. Det gælder for 38 %, mens lidt flere, 43 %, nøjes med at spise kød nogle gange om ugen. Gruppen, der har skåret mest ned, er unge mellem 18 og 34 år.

Udover de unge er kvinder, byboere og højt uddannede overrepræsenteret i gruppen, der spiser mindre kød, mens den gruppe, der står for det største indtag, er familier med børn i husstanden. Meget tyder på, at flere af de større børn ønsker at spise mindre kød. Det er nemlig oftest her, familierne oplever uoverensstemmelse om kødforbruget hos de deltagere, der har angivet, at de selv spiser kød. Med andre ord, det er de unge, der rykker, i forhold til at spise mindre kød.

Rapporten ser også på, hvordan forbrugerne varedeklarerer sig selv som for eksempel vegetarer, flexitarer og veganere i forhold til forskernes definitioner. Jeg synes dog ikke, at denne opdeling er interessant. Snarere mener jeg, at denne tendens til at påklistre hinanden og os selv definerende etiketter let kan komme til at føles som en snærende ramme, der er helt unødvendig for en sund og afbalanceret levevis. Der er ingen tvivl om, at det er sundere og mere miljøvenligt at udskifte rullepølsen med kartofler og leverpostejen med hummus, men der er ingen undersøgelser, der viser, at en stringent levevis helt uden animalske produkter er sundere for alle. Vi er forskellige, så efter min mening må opgaven være, at vi hver især finder den levevis, der virker bedst og er sundest for os hver især. Og så skal vi vælge KVALITETS råvarer og økologi. Det er der sundhed og miljøvenlighed i. Det behøver ikke hverken være vanskeligt, besværligt, yderligtgående eller fanatisk. Valget er dit, og det er op til dig at finde frem til, hvad der passer dig, din krop og dit liv bedst.

Skulle du have lyst til at spise mindre kød, så ER det på alle måder en god ide, og du kan gøre som deltagerne i spørgeskemaundersøgelsen og erstatte det med fisk, bønner, linser, nødder, broccoli, spinat og ærter og kål – særligt salget af sidstnævnte er steget markant det seneste år. Søger du alternativer til kødpålæg som rullepølse, hamburgerryg og leverpostej, så udskift det med æg, svampepostej, hummus, grønne frikadeller eller kartofler. Det er både sundt og smager forrygende godt, særligt hvis du gør et nummer ud af at lege lidt med friske krydderurter på toppen. Du kan hente masser af inspiration her på Madforlivet.com

Her kan du læse artiklen Er kød sundt?
Her kan du læse artiklen Er vegetarer altid sundere?
Her kan du læse artiklen Sådan lever du grønt og bæredygtigt
Her kan du finde min opskrift på grønne frikadeller 
Du kan finde opskriften på verdens bedste hummus HER
Du kan finde opskriften på nøddepostej med grønt HER
Se rapporten her: Julie Hesselberg, Sebastian Hall Skjøt, Liisa Lähteenmäki, Tino Bech-Larsen, Alice Grønhøj; ”Mindre kød i kosten? Motiver for kødreduktion samt brug af alternativer til kød hos personer, som har reduceret kødforbruget”; Aarhus Universitet DCA rapport nr. 180, Januar 2021

Var du tilfreds med denne artikel Hver tredje dansker skærer ned på kødet? så er du velkommen til at udbrede budskabet ved at dele den med dine venner og også meget gerne like den herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER det er helt gratis.