Er kød sundt?

Forsiden Sund inspiration Er koed sundt? Vi er det folkefaerd i verden, der spiser mest koed, og netop derfor er det relevant at spoerge, er koed sundt?

     5

Er kød sundt? Vi hører til blandt de folkefærd i verden, der spiser mest kød, og netop derfor er det relevant at spørge, er kød sundt?
Om kød er sundt afhænger efter min mening af flere ting:

1. Kvaliteten, arten og mængderne af det kød du spiser
2. Din individuelle biokemi, altså om du tolererer og kan fordøje kød
3. Din generelle levevis og hvor meget du får dig rørt

Kød fra ko, kalv og gris indeholder alle livsnødvendige proteiner, det er positivt, men de nævnte kødtyper tilhører også en af de allermest udskældte fødevaregrupper. Et højt indtag af forarbejdet kød kædes nemlig sammen med en øget risiko for udvikling af kræft og andre dårligdomme. Konventionelle kødprodukter kan indeholde rester af glyphosat (aktivstoffet i Roundup), fordi dyrene i det konventionelle landbrug fodres med GMO soja, der sprøjtes med Roundup. Glyphosat kan potentielt ødelægge vores vigtige tarmflora og er af WHO mistænkt for at være kræftfremkaldende. Forarbejdet kød indeholder desuden rester af antibiotika samt industrisalt og nitrit, der heller ikke er synderligt sundt.

Når det er sagt, så kan kød faktisk være en god, let og sund kilde til de proteiner, som vi skal have hver dag. Vel at mærke, hvis du vælger kød, fra dyr, der har levet et godt og lykkeligt liv og fået sund og nærende mad. Derfor er kød fra økologiske dyr gode valg. Det er dyrere, men du kan også nøjes med meget mindre, end de fleste danskere spiser i dag. På den måde vil dine samlede udgifter til mad ikke stige. Tværtimod, for ved at spise mere grønt og mindre kød kan du ikke blot leve billigere, du kan også leve en hel del sundere.

Mange slankekure anbefaler et højt indtag af kød og et lavt indtag af kulhydrater. Det skyldes, at du får stor mæthed og få kalorier, når du spiser kød. Det er dog ikke alle, der efter min mening skal hoppe på stenaldervognen og spise sig mætte i hakket oksekød, kylling og bacon, for de fleste af os oplever forstoppelse, forsuring og ubehag ved en sådan levevis. Du kan efter min mening opnå samme gode resultater ved at spise mere varieret med mindre kød, udskifte kødpålægget med avocado, hummus, tomater og æg, spise flere grønsager til alle måltider, sørge for at få gode, sunde fedtstoffer ligeledes til alle måltider og spise mindre sukker, brød, pasta etc.Du kan også eksperimentere med linser og bønner, der er billige og sunde kilder til proteiner, der er forslag til opskrifter herunder samt under opskrifter her på siden.

Det kød du vælger at spise til dine grønsager skal ligesom fedtstofferne, og de øvrige fødevarer du vælger, være af høj kvalitet. Det vil i min bog sige økologisk og så ubehandlet som muligt.

Det er også værd at henlede opmærksomheden på de mange, der har for lave niveauer af mavesyre. Det er en udbredt lidelse, særligt blandt mange af landets ældre beboere. Ved lave mavesyreniveauer kan det være endog særdeles vanskeligt at fordøje kød effektivt. Det er nemlig blandt andet mavesyreproducerende enzymer, der indgår i fordøjelsen af kødets proteiner.

Svare på spørgsmålet; er kød sundt? må således være, at du ikke behøver at være vegetar for at leve sundt, men at du med stor sundhedsfordel kan være særdeles opmærksom på mængderne, arten og kvaliteten af det kød du indtager. Vi behøver ikke alt det kød og kødpålæg, som vi spiser i dag. Det giver også ofte øgede kolesteroltal, dårlig fordøjelse og andre sundhedsmæssigt negative bivirkninger. De fleste vil med stor fordel kunne mere end halvere deres kødindtag og vælge økologisk lam, fisk, fjerkræ og vildt som primære kødkilder. Dermed vil du ikke alene opleve en bedre fordøjelse, men også en lettere og sundere krop og et mindre belastet miljø.

Du kan læse mere om kød og kræft HER
Du kan læse mere om produktionen af svinekød HER
Du kan læse mere om proteiner HER
Du kan læse mere om alkaline eller basekuren HER
Du kan læse mere om lave mavesyreniveauer HER
Du kan finde opskriften på toplækre grønsagsfrikadeller med linser HER
Du kan finde opskriften på grønsagspostej HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.