Den dystre sandhed om ultraforarbejdet mad

9 dec, 2024 | Viden og Forskning

Supermarkederne bugner af ultraforarbejdet mad, men der er grund til at være på vagt.

Forskere verden over advarer mod disse fødevarer, som er under mistanke for at øge risikoen for fedme, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse kræfttyper. I en travl hverdag kan det være fristende at række ud efter frosne pizzaer, dåsesupper og færdigretter, som lover at spare dig tid. Men mens de sparer minutter i køkkenet, kan de til gengæld koste dig på sundhedskontoen. De hurtige retter er nemlig ofte ultraforarbejdede og kan kobles til en øget risiko for fedme, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft, ligesom de har en negativ effekt på tarmens bakteriesammensætning og kan føre til inflammation og øge risikoen for kroniske sygdomme.

At en fødevare er ultraforarbejdet betyder, at den har gennemgået en så hårdhændet behandling i industrien, at du knap vil kunne genkende de oprindelige råvarer. Tænk bare på den klassiske danske pølse, som engang var kød, men nu er blevet til en bleg og tyggevenlig blanding af kødfibre, fedt, salt, og tilsætningsstoffer. Mange ultraforarbejdede fødevarer indeholder store mængder sukker, salt og fedt, kombineret med ingredienser, som snarere lyder som noget fra et kemilokale end fra et køkken, og betegnelser som ”E471” og ”mononatriumglutamat” kan så tvivl om, hvorvidt det overhovedet er mad, du står med i hånden. De fremmedlydende ingredienser dækker over tilsætningsstoffer som konserveringsmidler, smagsforstærkere og stabilisatorer, og de er et vink med en vognstang om, at du står med et ultraforarbejdet produkt i hånden.

Den britiske læge og forfatter, Chris van Tulleken, forsker i, hvordan disse fødevarer påvirker os. I et 30-dages eksperiment, hvor 80 % af hans kost var ultraforarbejdet, tog han seks kilo på og oplevede konstant sult, humørsvingninger, dehydrering, forstoppelse og stress. Men fik alligevel lyst til mere af samme slags mad.

Det er nemlig ingen tilfældighed, at vi elsker chips og færdigretter. Produkterne er designet til at være vanedannende. Ved hjælp af præcise blandinger af sukker, fedt og salt – det, industrien kalder ”The Bliss Point” – aktiverer de vores hjernes belønningssystem og giver os trang til at spise mere. Det er altså ikke kun vores viljestyrke, der er på spil, når vi tømmer en pose chips – vi er oppe imod et topprofessionelt team af fødevareforskere, der har arbejdet hårdt for bevidst at manipulere vores fødevarer.

Van Tulleken peger på, at en kost domineret af disse produkter forårsager flere dødsfald globalt end tobak. Flere af de smagsstoffer, der bruges i ultraforarbejdet mad, stammer da også fra tobaksindustrien, som oprindeligt udviklede dem for at skabe afhængighed. Man kunne ønske sig, at der fra politisk side blev grebet ind overfor industriens uhyrligheder, men indtil det sker, må vi hver især tage stilling til, om vores daglige valg af mad gavner os, eller om det efterlader os trætte, stressede og sultne efter mere.

Vil du gerne undgå de manipulerede fødevarer, er det bedste råd at kigge på ingredienslisten på varen. Er der mere end fem ingredienser, er der grund til at være ekstra opmærksom. Undersøg, om der er anført ingredienser, som du ikke umiddelbart kan finde i et almindeligt køkken. Vær også opmærksom, hvis sukker er nævnt som en af de dominerende ingredienser. Typiske eksempler på ultraforarbejdet mad, som du med fordel kan undgå, er junkfood, chips, læskedrikke, præfabrikerede kiks, kager samt rugbrød, franskbrød, sandwichbrød, pølser og kødpålæg, færdigretter, langtidsholdbare bagerprodukter, søde morgenmadsprodukter, færdiglavede gryderetter, billige pølser, kyllingenuggets, margarine, energibarer, visse typer af plantedrikke samt færdige desserter og buddinger.

I stedet kan du med fordel vælge hele, uforarbejdede fødevarer som friske grøntsager, frugt og bælgfrugter. Og så naturligvis vælge at lave så meget som muligt af din mad fra bunden. Så ved du i det mindste med sikkerhed, hvad den indeholder.

Her kan du læse mere om Forarbejdet mad årsag til fedmeepidemien? 
Her kan du læse mere Du kan læse mere om Sukker og The Bliss point 
Her kan du læse artiklen Er rugbrød sundt?
Her kan læse mere om sammenhængen Overvægt – er det noget i maden?
Her kan læse mere om, hvordan Sund mad fremmer humøret 

Var du tilfreds med denne artikel Den dystre sandhed om ultraforarbejdet mad? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.