Derfor får du tømmermænd

Forsiden Viden og Forskning Derfor faar du toemmermaend og dette kan du goere for at modvirke

     4

Derfor får du tømmermænd. De fleste af os kender til dem; tømmermændene. De opstår, når den glade aften med vennerne afløses af en rigtig off-day med hovedpine, svedeture, irriteret mavesæk og generelt ubehag. Det, der skaber ubehaget, er særligt det toxiske stof acetaldehyd, der dannes i nedbrydningsprocessen af alkohol. Leveren står for nedbrydningen og udskillelsen af det for kroppen toxiske alkohol, og i den forbindelse omdannes ethanol fra alkohol til acetaldehyd, der af kinesiske forskere holdes ansvarlig for det kropslige ubehag, som vi kalder tømmermænd.

De gode nyheder er, at tømmermænd er et aldersfænomen.  Nyere forskning fra Institut for Folkesundhed viser, at jo yngre du er des hårdere kan du rammes af tømmermænds symptomer. Reaktionerne aftager med alderen, så voksne og ældre mennesker ofte oplever reaktionerne på alkohol som mildere og mindre.

De mindre gode nyheder er, at uanset alder, så påvirkes kroppen kraftigt af alkohol og reagerer som ofte med en række forgiftningssymptomer samt muligvis også dehydrering, irriteret spiserør og mavesæk, ændringer i signalstofdannelsen der kan påvirke humøret, svedeture, balancebesvær, træthed og hovedpine.

En række faktorer spiller dog ind i forhold til hvor voldsomt du får reaktioner fra din krop. Du kan eksempelvis mindske reaktionerne ved at:

  • Drikke et glas vand for hver genstand du drikker
  • Sørge for at spise noget salt- og fedtholdigt
  • Undgå kaffe, idet kombinationen af koffein fra enten energidrikke eller stærk kaffe kan udløse de allerværste tømmermænd. Det viser helt forskning fra University of Michigan, og det skyldes formodentlig at leveren med denne kombination sættes på hårdt ekstraarbejde.
  • Undgå farvet spiritus som brun rom, cognac og Bourbon, da farvet spiritus giver de værste tømmermænd.

Hvad du drikker, hvor meget du drikker og om du husker at drikke vand sammen med alkoholen, har således afgørende betydning for graden af tømmermænd og reaktion.

Du kan finde opskriften på min Tømmermænds smoothie HER
Du kan finde opskriften på Tømmermændsburger HER
Du kan finde opskriften på hjemmelavet pizza HER
Du kan læse mere om, hvordan du modvirker tømmermænd HER
Du kan læse mere om, hvordan du undgår tømmermænd HER

Var du tilfreds med denne artikel om tømmermænd? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.