Er D vitamin farligt?

Forsiden Viden og Forskning Er D vitamin farligt?

     3

Er D-vitamin farligt? Vi har i medierne i de seneste dage kunnet læse overskrifter som ”D vitamin er en dræber” og ”D vitamin kan slå dig ihjel”. De voldsomme overskrifter er fremkommet på baggrund af offentliggørelsen af verdens største undersøgelse om D vitamin og hjertedødelighed, foretaget af forskere fra Københavns Universitet og Kræftens Bekæmpelse. 247, 574 mennesker har deltaget i undersøgelsen, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Endocrinology and Metabolism.

Resultatet viser med stor tydelighed, at D3 vitamin er vigtigt, og at tilstrækkeligt høje niveauer kan beskytte mod for tidlig hjertedød. Resultatet viser også, at for høje niveauer af D3 vitamin ligeledes kan øge risikoen for tidlig hjertedød, dog ikke i samme grad som for lave niveauer. Over halvdelen af alle danskere mangler det vigtige D3 vitamin i vintermånederne. 

Til trods herfor, så vælger forskerne, at formidle deres forskningsresultat som en advarsel mod indtag af D3 vitamin i tilskudsform. De vælger dermed at støbe kuglerne til ovenstående overskrifter, og de skaber en angst i befolkningen mod indtag af det livsvigtige D3 vitamin. De oplyser desuden, at det er muligt at spise sig til tilstrækkeligt D3 vitamin i vintermånederne. Men lad os lige slå fast; det er ikke muligt via maden at spise sig til tilstrækkelige mængder D3 vitamin, og de fleste danskere har derfor behov for et kvalitetstilskud af D3 vitamin i perioden september til maj. Det optimale niveau er iflg. forskningsresultatet 70 nnm/ll året rundt. Andre forskningsresultater viser, at niveauer på mellem 70-100 nmm/ll året rundt beskytter dig mod en lang række sygdomme, ikke kun hjertesygdomme. 

D3 vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi overhovedet kan danne. Lave niveauer øger risikoen for udvikling af en meget lang række sygdomme, men D3 vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der potentielt kan overdoseres. Alting kan overdrives, og meget høje niveauer D3 vitamin (over 125 nnm/ll) er heller ikke optimale. Det kan dog oplyses, at der ikke er indrapporteret et eneste dødsfald i hele verden på grund af overdosering af D3 vitamin. Vi danner imellem 10-20,000 i.u. (250-500 mcg) ved at opholde os i solen uden solfaktor i en halv time, og de hospitaler, der behandler sclerose patienter med højdosis D3 vitamin, anvender 20,000 i.u. (500 mcg) om dagen. Der er ikke indrapporteret et eneste tilfælde af overdosering. Behandlingen viser derimod bemærkelsesværdigt gode resultater. Jeg tager personligt 2000 i.u. (50 mcg) dagligt, det er 5 x den anbefalede dosis i Danmark, og jeg har netop fået målt mine niveauer. De lå på 59 nnm/ll. Mine tal understreger, at vores behov for D3 vitamin tilskud er dybt individuelle. 

Det kan derfor undre, at forskerne vælger den vinkel i relation til formidling af deres undersøgelse. De kunne jo også have benyttet anledningen til at opfordre danskerne til at tage et højkvalitets D3 vitamin tilskud hver eneste dag, vinteren igennem, for det er faktisk det resultatet af deres forskning lægger op til. 

Du kan læse mere om betydningen af D vitamin HER
Du kan læse Overlæge Dr. med Henrik Heys gæsteindlæg om D3 vitamin
HER
Du kan læse, hvorfor D3 vitamin bedst tages som kosttilskud HER 
Du kan læse mere D3 vitamin HER
og om forskellen på D2 og D3 vitamin HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.