Er kartofler sunde?

1 jul, 2022 | Viden og Forskning

Nu er det tid til nye kartofler, og du kan nyde de små delikate og faste knolde med allerstørste velbehag, også selvom du normalt holder dig fra stivelse, hvidt brød og pasta. Kartoflen er en udskældt og omstridt fødevare, men følger du to klare regler, så er de stjernesunde;

Køb ALTID økologiske kartofler og spis ALDRIG gamle kartofler, stegt i dårlig olie. 

Kartofler er de allermest sprøjtede afgrøder i Danmark, og ifølge Danmarks Naturfredningsforening sprøjtes de i gennemsnit 13, gange, det betyder også, at nogle avlere sprøjter mere end det. Faktisk fik jeg for flere år siden at vide fra særdeles pålidelig kilde, at en kartoffelavler sprøjtede hele 18 gange før høst. De stoffer, der sprøjtes med, ønsker du ikke at få indenbords. Derfor gå ikke på kompromis; køb økologisk hver gang!
Gamle kartofler er meget stivelsesrige, også mere end nye kartofler. Kombineres de med dårlige olier som solsikke-, majs- eller vindruekerneolie, som det hyppigt sker, hvis de frituresteges eller bages, så suger stivelsen fedtstofferne til sig, og da mange fast food kæder ovenikøbet tilsætter sukker til deres pommes frites, så får du en ganske sundhedsfarlig cocktail indenbords, når du spiser dem. Kombinationen af fedt, sukker og stivelse sigter mod at ramme vores såkaldte bliss point i hjernen, der skal få os til at ville have meget mere af samme slags. Skal du ha’ pommes frites engang imellem, så lav dem selv i ovnen af nye kartofler, en god olivenolie og rigtigt, mineralrigt salt. 
Nye, økologiske kartofler er derimod rigtig sunde. De er fyldt med fibre og vitaminer, og så er de ovenikøbet basedannende. Kartofler mætter langt mere end pasta og hvide ris, og de mange gode vitaminer og mineraler sidder lige i og under skrællen. Endnu en væsentlig årsag til at vælge de økologiske, for så kan du med sindsro spise dem med skræl på. Sørg blot for at fjerne eventuelle små sorte pletter. De kan stamme fra rodfiltsvampen.  
Kartofler er bedre og sundere end deres ry, og faktisk var det hjemmedyrkede kartofler, kål og , der reddede danskernes sundhed under 1. og 2. verdenskrig. Her stod den legendariske læge Mikkel Hindhede for kostrådene. Hindhede påviste blandt andet, at vores proteinbehov er meget lavere, end man tidligere havde antaget. Under de to verdenskrige blev fødevarerationeringen tilrettelagt efter Hindhedes programmer, og det betød mindre kød og flere kartofler. Du kan læse uddraget fr Ugeskriftet her:

Citat: Paa Grund af Krigsblokaden blev vi i Danmark 1917-18 nødt til at reducere vor Svinebestand til 1/5 og sætte Befolkningen paa Svinefoder: Klidbrød, Byggryn og Kartofler som Hovednæring. Hertil lidt Smør og Mælk samt Kød een Gang om Ugen. Ingen Brændevin og kun halv Ølration. Følgen var en Sundhedstilstand, som Verden aldrig har set Mage til …

Mine kartofler blomstrer lige nu (28.06.22), og det betyder, at jeg kan begynde at høste dem om et par uger. Blomsterne er smukke, sart lilla, men jeg må afholde mig fra at pynte tomatsuppen med kartoffelblomster, også kaldet Solanum tuberosum. For kartoffelblomsten har grønne bær, der er giftige, hvis man spiser dem. Såvel de grønne bær som de grønne kartofler skal man lade være med at spise, for de indeholder solanin, der kan gi’ mavesmerter og diarré.

Danskerne hørte efter begge krige til blandt de sundeste befolkninger i Europa, blandt andet på grund af flere kartofler og mindre kød i de daglige måltider. Kan vi mon lære noget af det?
Her kan du læse mere om Resistens stivelse
Her finder du opskriften på Kartoffelsalat med asparges
Her kan du finde opskriften på Verdens bedste kartoffelsalat
Opskriften her er på den traditionelle, men gode Kartoffelsalat
Her kan du finde opskriften på Kartoffelfrikadeller
Var du tilfreds med denne artikel Er kartofler sunde? ? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Kræftens Bekæmpelse har i en årrække opfordret danskerne til, at købe konventionelle lammefjordskartofler. De har (haft) en økonomisk aftale med kartoffelindustrien ved Lammefjorden i Odsherred om salg af deres lammefjordskartofler, pakket i lyserøde poser, for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!