Fokus på Roundup og glyphosat

Forsiden Viden og Forskning Fokus på Roundup og glyphosat

     4
Fokus på Roundup og glyphosat

Forbyd Roundup og glyphosat! Flere og flere lande forbyder nu glyphosat, aktivstoffet i Roundup, fordi det er under stærk mistanke for at være kræftfremkaldende. Østrig valgte for nylig at forbyde brugen af Roundup og glyphosat. Senest har også Tyskland forbudt det giftige kemikalie fra 2023. Det øger presset på Danmark, hvor vi er mange, der står uforstående overfor regeringens manglende indgriben. Danmark stemte ovenikøbet, som det eneste land, IMOD EU’s forslag om udfasning af stoffet. Det er dybt beskæmmende.

Glyphosat, der er aktivstoffet i Roundup, er det mest anvendte sprøjtemiddel i Danmark, og til trods for en frivillig aftale imellem landbrug/fødevarer og regeringen, om en nedbringelse af anvendelsen, er forbruget af pesticider, herunder Roundup og glyphosat, steget med 48% fra 2014 til 17. (Pesticidrapport 2017). Glyphosat udgør efter min mening en af de største nutidige trusler mod vi menneskers sundhed.

Et er, at glyphosat er potentielt kræftfremkaldende og kan skade vores alle sammens sundhed, det udgør også en veldokumenteret trussel mod biodiversiteten og mod insekter og biers liv. Bier, der bliver udsat for Roundup og dermed glyphosat, skades alvorligt, og mange dør af kontakten med stoffet. Glyphosat har nemlig vist sig at ødelægge biernes vigtige tarmbakterier, den samme skade som stoffet mistænkes for at forårsage i konventionelle grise, der fodres med GMO soja. GMO soja indeholder rester af glyphosat, fordi Roundup er det eneste sprøjtemiddel, der kan anvendes til GMO afgrøder. Naturligvis kan vi nære en berettiget mistanke til og frygt for, at samme scenarie vil kunne udspille sig for os mennesker.

Vi må og skal prioritere vores allesammens sundhed. Det er pinedød nødvendigt, for i dag finder du rester af glyphosat i de fleste danskeres urin, ligesom der er sporet sundhedsskadelig glyphosat i vores grundvand. Er vi da blevet helt skøre, at vi forurener alt det, der skal nære os?

Du kan også påvirke udviklingen!

Skriv under og lad os sammen sende et utvetydigt signal til vores politikere om, at vi IKKE ønsker potentielt kræftfremkaldende stoffer i vores mad og drikkevand. Jeg har truffet mit valg og sat min underskrift, du kan gøre det samme…

Forbyd Roundup – skriv under HER 

Referencer:
Erick V. S. Motta, Kasie Raymann, and Nancy A. Moran; ”Glyphosate perturbs the gut microbiota of honey bees”; PNAS October 9, 2018 115 (41) 10305-10310; first published September 24, 2018 https://doi.org/10.1073/pnas.1803880115

Du kan læse om, hvordan glyphosat kan gøre dig syg HER
Du kan læse mere om den aarhusianske forskning, hvordan glyphosat påvirker dyrs tarmflora HER
Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmflora HER
Du kan læse mere om GMO genmodificerede afgrøder HER
Du kan læse mere om, hvorfor økologiske fødevarer bare er sundere HER

Var du tilfreds med denne artikel, så må du mægtig gerne klikke “synes godt om” herunder og dele den med dine venner. Du er også velkommen til at abonnere på mit gratis nyhedsbrev, der udkommer hver måned med nyt om mad og sundhed.