Round Up og glyphosat kan gøre dig syg

16 okt, 2017 | Viden og Forskning

Round Up og glyphosat kan gøre dig syg. WHO har defineret Round Up som kræftfremkaldende. Der kører sager i EU ved domstolen i Haag om misdannelser blandt børn og dyr, som kan tilskrives indtag af aktivstoffet i Round Up; glyphosat. WHO kører sager om indtag af glyphosat og stærkt øget risiko for udvikling af lymfekræft. Alligevel er det stadig tilladt at anvende Round Up og glyphosat i Danmark og det blandes oven i købet i dyrefoderet i hovedrystende høje mængder og gives til blandt andet konventionelle grise, køer, kyllinger og fisk.

Glyphosat er aktivstoffet i Round Up. Monsanto ejer og producerer Round Up, der er specifikt designet som bekæmpelsesmiddel til genmodificerede afgrøder (GMO), hvoraf Monsanto allerede har patent på lang række sorter. Monsanto blev grundlagt i 1901 og har gennem årene stået bag produktionen af blandt andet de giftige sprøjtemidler DDT, krigskemikaliet Agent Orange, der blev anvendt i Vietnamkrigen med katastrofale følger for de implicerede, samt det stærkt toksiske isoleringsmiddel PCB. I dag er disse produkter forbudt stort set overalt. Monsanto producerer i dag kemiske sprøjtemidler til fødevareindustrien, og Roundup udgør firmaets hovedindtægtskilde.

Når der sprøjtes med Round Up, så efterlader det rester af glyphosat i afgrøderne. Når vi herhjemme derfor anvender genmodificeret soja som hovedkilde til det foder, der gives til vores konventionelle grise, køer, kyllinger og fisk, så er der således rester af glyphosat i den mad, der kommer derfra, og som vi kan købe i supermarkederne som konventionelle fødevarer. Det samme sker, når vi sprøjter eksempelvis vores hvedemarker med Round Up. Det har jeg set nogle bønder gøre lige før høsten, for det øger udbyttet. Det øger også kornet og melets indhold af glyphosat. Når konventionelle malkekøer fodres med GMO soja, så resulterer det i rester af GMO og glyphosat i mælken, osten, smørret og yoghurten. GMO – genmodificerede afgrøder er ligesom Round Up ikke tilladt at anvende i økologiske landbrug.

Vi har i mange år vidst, at Round Up er et problematisk sprøjtemiddel, og helt tilbage i 1997 påviste Jette Rank på RUC i en undersøgelse, at Roundup kan skade cellernes arveanlæg. Mange andre undersøgelser er siden kommet til (se eksemplerne herunder), og de viser alle det samme; Round Up skader vores celler og arveanlæg og kan betegnes som genotoksisk. Aktivstoffet i Round Up glyphosat har en lang række negative egenskaber i mennesker og dyrs organismer. Det binder eksempelvis metaller til sig, det kan være kobber, mangan eller andre mineraler, og bevirker, at disse ikke er tilgængelige for kroppens celler. Det kan føre til mangel på livsvigtige mikronæringsstoffer. Glyphosat kan også ødelægge den vigtige og gavnlige tarmbiota, der huser cirka 80% af immunforsvaret og koder for sundhed eller sygdom. Når den destrueres, så øges risikoen for udvikling af sygdomme. Det viser sig også, at grise, der fodres med GMO soja, har en højere grad af diarre’ og ødelagt tarmflora og dermed større behov for antibiotika.

En række landmænd, med Ib Borup Pedersen i spidsen, har taget initiativ til at stoppe brugen af Round Up og nu fodrer de deres grise med non-GMO soja. Antallet af nyfødte grise med deformiteter er siden da faldet drastisk, og grisene lever i gennemsnit 20 procent længere. Samtidig er kuldene vokset med næsten to pattegrise per kuld, og medicinforbruget er faldet markant. Studier fra hele verden (Argentina, Leipzig, USA og Danmark) understøtter landmændenes erfaringer.

Se denne tankevækkende video, hvor landmand Ib Borup Pedersen fortæller om sine erfaringer og sin kamp mod Roundup:

 

 

Til trods for, at WHO i dag betegner glyphosat som kræftfremkaldende, og Round Up er blevet forbudt i flere lande, så henholder danske politikere sig til, at EU netop igen har godkendt Round Up og dermed tilsidesat WHO’s advarsler. Vi kan derfor stadig frit købe Round Up i flere danske forretninger (flere kæder herunder Coop har heldigvis fjernet dem fra deres hylder), og danske landmænd sprøjter stadig lystigt med Round Up og fodrer deres grise med glyphosatholdig GMO soja. Vi lever altså i Danmark med rester af glyphosat i konventionelle fødevarer, og der er ingen advarsler eller mærkningsregler, der oplyser os forbrugere om, at maden indeholder potentielt sygdomsfremkaldende stoffer.

Der er fundet rester af glyphosat i en lang række vandboringer, så glyphosat er altså også i vores drikkevand, men alligevel finder den danske regering ikke anledning til at revurdere stoffets påvirkninger på mennesker, dyr og miljø eller indtænke et forsigtighedsprincip eller i det mindste et mærkningsprincip i anvendelsen.

Jeg finder det fuldstændig urimeligt, at det skal være tilladt at udsætte os og vores børn for sådanne potentielt sygdomsfremkaldende stoffer. At der på ingen måde tages hensyn til vi danskeres risiko, men at det derimod tillades, at vores mad indeholder rester af problematiske stoffer, der ovenikøbet også nu er i vores drikkevand. Kære politikere, vågn op, hvis I ikke ønsker jeres eftermæle ødelagt. Fremlæg beviser for, at glyphosat IKKE er sundhedsskadeligt eller forbyd det. Og til alle os andre; KØB ØKOLOGISK – HVER GANG. Det er den eneste sikkerhed vi har for at undgå disse stoffer, og vi skal kæmpe indædt for at fastholde den økologiske produktion, ellers overtages den – eller kontamineres – af genmodificerede afgrøder.

Kilder:
http://www.collective-evolution.com/2016/08/23/scientists-discover-ingredient-within-monsantos-roundup-herbicide-that-suffocates-human-cells/
https://www.theguardian.com/environment/2015/jun/23/herbicide-24-d-possibly-causes-cancer-world-health-organisation-study-findshttp://www.i-sis.org.uk/Why_Glyphosate_Should_be_Banned.php

http://www.gmoseralini.org/…/01/Glöckner-and-Séralini.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/
Don Hubers Biography: http://www.nvlv.nl/downloads/Dr_Huber_bio.pdf

Støt Danmark Naturfredningsforenings kamp i EU mod Glyphosat ved at underskrive HER
Du kan læse artiklen Pesticidrester – det er da bedst at undgå HER
Du kan læse artiklen Pesticider, Samvirke og Fødevare Landbrug HER
Du kan læse artiklen Hvordan kan man være imod økologi? HER
Du kan læse mere om pesticiders indvirkning på børns hjerner HER
Du kan læse om glyphosat i hvede, der kan påvirke din tarmflora negativt HER
Du kan læse om pesticider i drikkevandet HER
Du kan læse, hvad der skete med familier, der begyndte at spise økologisk HER 
Du kan læse mere om glyphosat og misdannede smågrise HER

Var du glad for denne artikel Forbyd Round Up og glyphosat – NU?, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!