Glutenfri levevis er antiinflammatorisk

Forsiden Viden og Forskning Glutenfri levevis er antiinflammatorisk

     3
Glutenfri levevis er antiinflammatorisk

Glutenfri levevis er antiinflammatorisk, og at leve mere antiinflammatorisk kan i princippet redde dit liv. 

Inflammation er i dag en af de største trusler mod vores helbred. Glutenholdig mad er én af de faktorer, der for alvor kan få inflammationen til at blusse op. En glutenfri og antiinflammatorisk levevis er dermed et af dine mest virkningsfulde våben i kampen for at beskytte dit helbred og optimere din sundhed.

Antiinflammatorisk levevis kan redde dit liv. Høje inflammationsniveauer i kroppen har bevisligt en finger med i spillet i udviklingen af langt de fleste af de sygdomme, vi danskere lider af. De betændelseslignende tilstande er med andre ord blevet en af de største trusler mod vores helbred, og en nyere svensk undersøgelse peger på, at det i mange tilfælde kan redde vores liv at spise mere antiinflammatorisk.

Inflammation opstår, når vores immunforsvar aktiveres som en del af kroppens helingsproces. Inflammation i sig selv er altså en naturlig reaktion i en afbalanceret krop. Problemet opstår, hvis denne balance forstyrres, så inflammationen ikke naturligt dæmpes igen; inflammation virker nemlig som benzin på et bål, når det gælder blandt andet opblussen af autoimmune sygdomme, hjertekarsygdomme og en lang række andre alvorlige sygdomme.

Noget af det, der for alvor kan sende inflammationsniveauerne i kroppen på himmelflugt, er at finde i vores kost, og én af de helt store – og desværre i denne sammenhæng oversete – syndere er glutenholdig mad. Langt flere af os end hidtil antaget ser nemlig ud til at reagere negativt på kostfibre eller komponenter i glutenholdig mad, og det er dårlige nyheder i en tid, hvor netop glutenrige fødevarer udgør en større og større del af mange danskeres kost.

En helt ny amerikansk analyse viser, at færdigretter, fastfood og desserter udgør to tredjedele (67 procent) af amerikanske børn og teenagers kalorieindtag. Samme stigende tendens ses i Danmark, og mange af disse fødevarer er fyldt med hvede, der igen indeholder gluten og potentielt sundhedsproblematiske komponenter.

Problemet med glutenholdige fødevarer er, at det i større mængder kan irritere vores immunforsvar, som igen kan reagere ved at øge graden af inflammation. I værste fald kan gluten fremprovokere en utæt tarm; en tilstand, der ødelægger tarmens tætte panser, så ufordøjede fødefragmenter, i stedet for at ende i afføringen kan ende i vores blodbaner, hvor de for alvor kan skabe ravage og potentielt et overaktivt immunforsvar.

Dette gælder ikke kun, hvis du lider af glutenallergi, også kaldet cøliaki eller glutensensitivitet. I løbet af de sidste par år har jeg talt med tarmforskere fra hele verden, og det har for alvor vist mig, at selv de stærkeste tarme kan blive udfordret af for store mængder glutenholdig mad. Derfor er det nærliggende for os alle at kaste et blik på vores glutenindtag – især, hvis du er udfordret af for eksempel oppustethed, diarre’, irritabel tarm, træthed, uro, tristhed, angst, overvægt eller udslæt, som alle kan være et tegn på, at dit inflammationsniveau ikke er i balance.

De fleste af os er nok klar over, at gluten findes i store mængder i brød, kager og hvedepasta, men gluten kan også gemme sig i utallige andre fødevarer, som blandt andet færdigretter, pålæg, slik, chips, dressinger og færdigsaucer – der alle er kendte inflammationsfremmende fødevarer.

I stedet kan du roligt fråse i en række andre, naturlige råvarer som økologiske grøntsager, frugt, frø, kerner, nødder, mandler, fisk og ekstra jomfruolivenolie, som alle er inflammationsdæmpende. Skærer du de fødevarer væk, der fremmer inflammationen som brød, kager, pasta, kød, kødpålæg og mælkeprodukter, og i stedet vælger dem til, der hæmmer den, vil du uden enhver tvivl gøre din krop og dermed dig selv en kæmpetjeneste.

Brug for hjælp til fordøjelsen og inspiration til en glutenfri levevis? Jeg har udgivet en ny bog om tarmsundhed og glutenholdig mad

“Gaven til Maven” er min seneste bog om fordøjelsen og sammenhængene mellem irritabel tarm, oppustethed, diarré og andre udfordringer i tarmsystemet og så vores indtag af korn som hvede, rug og byg.

Løsningen kan være at leve glutenfrit. Bogen er et stort passionsprojekt, der har været undervejs i flere år og som udkommer på Politikens Forlag den 7. september 2021.

Du kan købe bogen her.

Referencer:
J. Kaluza, N. Håkansson, H. R. Harris, N. Orsini, K. Michaëlsson, A. Wolk. Influence of anti-inflammatory diet and smoking on mortality and survival in men and women: two prospective cohort studies. Journal of Internal Medicine, 2018.
Tufts University. “Ultraprocessed foods now comprise 2/3 of calories in children and teen diets.” ScienceDaily. ScienceDaily, 10 August 2021.

Anden inspiration

Her kan du læse mere om, hvilke fødevarer, der indeholder gluten Glutenfri – hvad er gluten?
Du kan også læse alt om antiinflammatorisk kost.
Her kan du læse om antiinflammatorisk livsstil.
Du kan finde opskriften på den antiinflammatoriske Golden Milk og her på antiinflammatorisk te
Du kan tage et e-kursus med 7 moduler helt GRATIS her. Prøv Madforlivets Blodsukkerkur

Var du tilfreds med denne artikel Glutenfri levevis er antiinflammatorisk? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.