Hold din hud i topform med blåbær

Forsiden Viden og Forskning Hold din hud i topform med blåbær

     3

Blåbær har længe været kendt for deres mange sundhedsfremmende egenskaber, men blåbær kan holde din hud i topform. Indtag af blåbær kan forebygge rynker og øge hudens elasticitet og collagenindhold, viser forskning. Det er godt nyt, for sund hud skabes nu engang bedst indefra, via det vi spiser og drikker. Vores valg af mad og livsstil har afgørende betydning for hudens aldringsproces. Her kan blandt andet blåbær, andre bær, grønsager, vand og gode fedtstoffer spille en afgørende rolle.

Flere studier har vist, at særligt kvinders hud responderer positivt på regelmæssigt indtag af blåbær, for eksempel til din morgenmad eller i safter og smoothies i løbet af dagen. Det er de plantenæringsstoffer fra blåbær, der kaldes anthocyaniner, der bekæmper den oxidative stress og andre degenerative faktorer, der ælder vores hud. Samtidig beskytter og nærer blåbær hudens vigtige collagen, der normalt svinder ind med alderen.

Blåbær kan således gøre en masse godt for os, men der er forskel på blåbær.
1. De blåbær, du selv plukker i naturen, er vilde blåbær. Buskene er lave og bærrene er blå indeni. Det er den type blåbær, der har det allerhøjeste indhold af gavnlige næringsstoffer. Kender du et godt blåbærsted i naturen, så er det med at komme ud at plukke en stor portion, som du kan fryse ned i mindre portioner til vinterens smoothies. Vilde blåbær er vanskelige at finde i forretningerne.
2. De blåbær, som du oftest køber i supermarkedet, hedder amerikanske blåbær, og de er lyse indeni. Denne sort indeholder næsten ligeså mange gavnlige næringsstoffer som vilde blåbær, og dem kan du roligt sætte tænderne i. Næringsstoftabet ved frysning er minimalt.
3. Der findes også Mosebøllebær, der ofte forveksles med vilde blåbær. Mosebøllebær vokser oftest i Vest- og Nordjylland, buskene er en del større og højere, og bærrene er mere aflange. Mosebøllebær forhandles som regel ikke i forretningerne i Danmark.
Kilde: J Dermatolog Treat. 2004;15(4):2226

Du kan læse mere om blåbærs sundhedsgavnlige egenskaber her
og finde opskriften på super delikate blåbærmuffins her og en lækker blåbærsmoothie her

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.