Hvad er lycopen?

Forsiden Viden og Forskning Hvad er lycopen? Lycopen er det stof, der farver blandt andet tomater roede. Lycopen er ogsaa et carotenoid, og det har dermed antioxidant effekt i kroppen

     5
Hvad er lycopen?

Lycopen er det stof, der farver blandt andet tomater røde. Det er sundt, men fungerer bedst, hvis du varmer tomaterne op først og spiser dem med en rigtig god olie

Hvad er lycopen? Lycopen er det stof, der farver blandt andet tomater røde. Lycopen er også et carotenoid, og det har dermed antioxidant effekt i kroppen. Stoffet lycopen kan således beskytte dig og dine celler, og du finder dette gavnlige stof i eksempelvis tomater, papaya, røde peberfrugter og vandmelon.

Tomater er en af naturens rigeste kilder til lycopen, og det er i særlig grad indholdet af lycopen, der adskiller tomater fra mange andre sunde afgrøder. Lycopen har en lang række gavnlige og forebyggende egenskaber og har også vist sig gavnlig i mindre studier i blandt andet behandlingen af prostatakræft, brystkræft og andre kræftformer.

Lycopens kemiske struktur bevirker, at indtag kan have en vis beskyttende effekt i forhold til de høje niveauer af oxidativt stress, der er tidens svøbe. Det er høje niveauer og påvirkninger fra alskens kemiske stoffer fra omgivelser og miljø, rygning, tilsætningsstoffer i maden eller stråling, der blandt andet kan øge niveauerne af oxidativt stress i organismen. Høje niveauer af oxidativt stress øger risikoen for udvikling af en række sygdomme. Lycopen kan hæmme de negative påvirkninger fra oxidativt stress og dermed beskytte mod oxidering af kroppens fedtstoffer.

For at opnå så optimale og effektive resultater som muligt, er det bedst at kombinere opvarmede tomater med en god ekstra jomfruolivenolie. Tomaterne skal nemlig varmes op for at aktivere lycopenet. Ved at kombinere de opvarmede tomater med en god ekstra jomfruolivenolie maksimeres frigivelsen og optagelsen af lycopen, og dermed får du mest muligt ud af tomaternes indhold af lycopen. Ekstra jomfruolivenolie er i sig selv fantastisk sundt og livgivende, har en kolesterolafbalancerende effekt, og når tomaterne således beskytter kolesterolet mod iltning, så må dette være noget nær den perfekte kombination, som du kan indtage.

Du kan læse mere om de sunde tomater HER
Du kan finde opskriften på verdens bedste tomatsuppe HER
Du kan finde opskriften på tomattærte HER
Du kan finde opskriften på gazpacho HER
Du kan finde opskriften på en formidabel lasagne HER
Du kan finde opskriften på tomatsalat med kylling HER
Du kan læse mere om ekstra jomfruolivenolie HER

Var du tilfreds med denne artikel om hvad er lycopen? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.