Hvad er lycopen?

29 jun, 2021 | Viden og Forskning

Hvad er lycopen? Lycopen er det stof, der farver blandt andet tomater røde. Lycopen er også et carotenoid, og det har dermed antioxidant effekt i kroppen. Stoffet lycopen kan således beskytte dig og dine celler, og du finder dette gavnlige stof i eksempelvis tomater, papaya, røde peberfrugter og vandmelon.

Tomater er en af naturens rigeste kilder til lycopen, og det er i særlig grad indholdet af lycopen, der adskiller tomater fra mange andre sunde afgrøder. Lycopen har en lang række gavnlige og forebyggende egenskaber og har også vist sig gavnlig i mindre studier i blandt andet behandlingen af prostatakræft, brystkræft og andre kræftformer.

Lycopens kemiske struktur bevirker, at indtag kan have en vis beskyttende effekt i forhold til de høje niveauer af oxidativt stress, der er tidens svøbe. Det er høje niveauer og påvirkninger fra alskens kemiske stoffer fra omgivelser og miljø, rygning, tilsætningsstoffer i maden eller stråling, der blandt andet kan øge niveauerne af oxidativt stress i organismen. Høje niveauer af oxidativt stress øger risikoen for udvikling af en række sygdomme. Lycopen kan hæmme de negative påvirkninger fra oxidativt stress og dermed beskytte mod oxidering af kroppens fedtstoffer.

For at opnå så optimale og effektive resultater som muligt, er det bedst at kombinere opvarmede tomater med en god ekstra jomfruolivenolie. Tomaterne skal nemlig varmes op for at aktivere lycopenet. Ved at kombinere de opvarmede tomater med en god ekstra jomfruolivenolie maksimeres frigivelsen og optagelsen af lycopen, og dermed får du mest muligt ud af tomaternes indhold af lycopen. Ekstra jomfruolivenolie er i sig selv fantastisk sundt og livgivende, har en kolesterolafbalancerende effekt, og når tomaterne således beskytter kolesterolet mod iltning, så må dette være noget nær den perfekte kombination, som du kan indtage.

Du kan læse mere om de sunde tomater HER
Du kan finde opskriften på verdens bedste tomatsuppe HER
Du kan finde opskriften på tomattærte HER
Du kan finde opskriften på gazpacho HER
Du kan finde opskriften på en formidabel lasagne HER
Du kan finde opskriften på tomatsalat med kylling HER
Du kan læse mere om ekstra jomfruolivenolie HER

Var du tilfreds med denne artikel om hvad er lycopen? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!