Kan Hjerne og Tro Helbrede?

Forsiden Viden og Forskning Kan Hjerne og Tro Helbrede?

     2
Kan Tro Helbrede

Jeg har tilbragt en sen eftermiddag i rigtig godt og interessant selskab. JP Speaker’s Club inviterede til et arrangement om Tankens Kraft, og jeg var der forventningsfuldt lige på pletten. Og sikken et arrangement! TV-journalisten Thomas Breinholt, der er manden bag DR2 udsendelserne “Sjæl og Videnskab”, skabte uformelle og trygge rammer om et emne, der er lige så indlysende logisk, som det er revolutionerende; Vores tanker, vores tro og vores overbevisninger har afgørende betydning for vores fysiske indre, og dermed for sundhed eller sygdom.

Placeboforsker ved Aarhus Universitet Lene Vase underbyggede dette med en gennemgang af forskningen indenfor placebo effekt, og hvis man går rundt og tror, at placebo effekten kun er de ca. 30% vi hidtil har hørt om, så kan man godt begynde at tro om igen. For placebo effekten – eller rettere din forventning og din tiltro til den behandling du modtager – kan have helt afgørende effekt for din helbredelse. Lene Vase formidlede med dyb overbevisning sit budskab, og viste os sort på hvidt, at du rent faktisk i mange tilfælde kan tænke dig raskere. Lene Vase burde efter min mening tildeles al den forskningsstøtte, der skønnes nødvendig for at belyse dette interessante emne yderligere. Denne afgørende faktor burde indgå som en naturlig del af pensum på medicinstudiet, for det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan din læge eller behandler formidler budskabet i relation til behandling eller overlevelse, når sygdom rammer.

Umahro Cadogan fulgte i vanlig veloplagt stil op med budskabet; “Flere grøntsager – mere lys i pæren”. Vi fik en lyn-gennemgang af vores fantastiske neuroplastiske hjerne, og hvordan vi bedst fodrer den. Og det er altså ikke sukker, cola, hvidt brød og fast food hjernen trives og udvikles på. En sådan madplan kan derimod føre lige lukt til udvikling af “Homo Obesus” (fedme mennesket), der kan være næste step i vores evolution. En forkert diæt kan påvirke din udnyttelse af hjernens kapacitet og muligheder negativt, og Umahro refererede til en række studier, hvor indføring af bedre kostvaner suppleret med vitaminer, mineraler og fiskeolie af høj kvalitet havde endog meget stor betydning for børns indlæringsevne, for koncentrationsevnen og for indsattes voldstendenser.

Så vil du gerne have fuld udnyttelse af din hjernes fantastiske muligheder, så skal du sørge for en stabil energitilførsel ved at spise groft og grønt, få gode upolerede fedtstoffer hver dag, gode proteiner fra økologiske dyr, der har levet et godt liv, og motionere tilstrækkeligt.

En god nattesøvn er også afgørende for, at du kan udnytte din hjernes fulde potentialer. Umahro fik gjort fuldstændig klart for os, at det på ingen måde er ligegyldigt, hvad vi spiser. Thomas Breinholt supplerede Umahros indlæg med nyt om sunde fedtstoffer, og viste sig at være noget af en kapacitet med stor viden om alle disse spændende aspekter. Thomas’ nye tv serie er undervejs, så det kan I glæde Jer til, for det handler om mad og påviser hvor vanskeligt det kan være som forbruger at gennemskue en fødevares lødighed.

Til spørgsmålet om tro kan helbrede, vil jeg svare et personligt rungende JA. Såvel det du spiser som det du tænker har stor betydning for din sundhed, og dine overbevisninger påvirker din indre biokemi og afspejler sig i dine handlinger. Vi ved det måske egentlig godt alle sammen, men denne tilgang til sundhed eller sygdom har været overset og negligeret i alt for mange år. Vi har grebet til operation og medicin som løsningen på vores dårligdomme, men vi har altså et supplement hertil – oven i købet lige ved hånden og helt gratis – en indre helbredende kraft, der kan anvendes, hvis bare vi er opmærksomme på at aktivere den.

Tak til JP, til Thomas, Lene og Umahro for et tankevækkende og godt arrangement.