Er magnesium det nye D vitamin?

26 jan, 2017 | Viden og Forskning

Er magnesium det nye D vitamin? Der er stort behov for at udvide vores viden om magnesium, for det livgivende mineral magnesium er så væsentligt og indgår i så mange kropslige processer, at vi med stor sundhedsfordel kan have endnu større opmærksomhed rettet imod at få tilstrækkeligt af det hver eneste dag. Ligesom vi i de senere år har gjort med D vitamin, for magnesium kan meget vel være det nye D vitamin?

Rigtig mange danskere mangler magnesium, og det kan blandt andet skyldes, at den mad vi spiser indeholder mindre magnesium end tidligere. Det skyldes også vores lave indtag af grønne grønsager og vores høje indtag af sukker og mælkeprodukter. Disse forhold kan i kombination med en stresset livsstil føre til mangel. Nogle forskere taler ligefrem om en epidemisk mangel på magnesium i den vestlige verden.

Også mange ældre mennesker mangler magnesium, og det er desværre ikke standard at udlevere organisk magnesium til beboerne på landets plejehjem. Det ville ellers på en helt naturlig måde kunne spare mange ældre for gener, urolige ben og dårlig nattesøvn, udover at det også ville spare mange penge på medicinbudgettet. Derfor burde organisk magnesium efter min mening være en hel naturlig del af vores tilbud til ældre. Men det er ikke kun landets ældste, der har behov for magnesium, det har vi allesammen, og en lang række undersøgelser har vist, at mennesker, der har tilstrækkeligt høje magnesiumniveauer har lavere blodtryk, bedre hjertesundhed, får færre hjerteanfald, har et mere stabilt blodsukker, bedre knoglesundhed, færre migræneanfald og bedre hukommelse. Magnesium afhjælper også urolige ben og dårlig nattesøvn og er vigtigere for knoglesundheden end calcium.

Vi får for lidt magnesium igennem maden og for megen calcium. Balancen er forrykket, og det er usundt og kan afføde en lang række uheldige kropslige reaktioner. Det kan idag være særdeles vanskeligt at spise sig til tilstrækkeligt magnesium, men økologiske afgrøder indeholder flere mikronutrienter end konventionelle, så der kan der hentes lidt ved at købe økologisk. Grønne grønsager, persille, grønkål, brændenælde, æg, mandler og rigtigt fuldkorn kan være udmærkede kilder, men er du i mangel, så kan jeg varmt anbefale dig at tage et organisk food state magnesiumtilskud til natten, eksempelvis Nani magnesium. Suppler med en god food state multivitaminpille om morgenen, eksempelvis også fra Nani, suppler med D3 vitamin her i vinter og en god økologisk fiskeolie eller hørfrøolie hver eneste dag.

Mangler du magnesium, giver det sig ofte udtryk i form af:
uro i benene, højt blodtryk, migræne, træthed, dårlig nattesøvn, ondt i led og muskler men også mere alvorlige lidelser som knogleskørhed, hjerte-kar lidelser, fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom kædes sammen med magnesiummangel. For mange kan et dagligt tilskud til natten (det er her det optages bedst) være en let og effektiv måde at bedre eventuelle symptomer på.

Faktisk kan den manglende fokus på magnesium minde om D vitamin sagen for 15 år siden. Der var D vitamin et aldeles overset og ikke hyppigt anvendt vitamin. Det har i allerhøjeste grad ændret sig, og D3 vitamin anses idag som et af de væsentligste vitaminer, som vi overhovedet kan danne, og vi tilrådes D3 vitamin tilskud vinteren igennem i Danmark. Mangel på D3 vitamin er idag bevisligt forbundet med øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme. Jeg forudser derfor, i lighed med mange af verdens ypperste forskere indenfor området, at magnesium er det nye D vitamin og at vi om få år vil se, at vi anbefales et dagligt tilskud.

Og er det egentlig ikke tankevækkende, hvordan vores sundhedsmyndigheder kan anerkende enkelte vitaminer og mineraler som livsvigtige og anbefale daglige tilskud med disse (eksempelvis D3 vitamin, calcium og jern), for så samtidig fuldstændig at negligere – for ikke at sige at fraråde – indtag af andre livgivende og livsnødvendige vitaminer og mineraler. Det hænger bare ikke sammen. Der er mange ubalancer, der er forårsaget af mangel på vitaminer og mineraler, og det kunne være befordrende for os allesammen, såfremt disse bivirkningsfri og naturlige næringsstoffer blev integreret som en del af vores officielle anbefalinger. Der er også rigtig mange penge at spare på sundhedsbudgettet, såfremt det indføres. En overlæge fra Odense Universitetshospital har estimeret, at hvis alle danskere tager tilstrækkelige mængder D3 vitamin året rundt, så kunne der spares 15-16% på de samlede danske sundhedsudgifter. Så der er stort potentiale. Så lad os indføre lødig, uvildig undervisning i mikronæringsstoffer på såvel medicinstudiet som sygeplejeuddannelsen samt i den praktiske anvendelse heraf. DET vil kunne hjælpe rigtig mange og samtidig spare ikke blot penge men også mange mennesker for medicinske bivirkninger.

Du kan læse meget mere om det vigtige mineral magnesium HER
Du kan læse meget mere om magnesium og knoglesundhed HER
Du kan læse mere om myndighedernes potentielt skadelige calciumanbefalinger HER
Du kan læse meget mere om det livsvigtige D3 vitamin HER
Du kan downloade min e-bog Magnesium – det oversete mineral HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!