Rosenkål er sunde

Forsiden Viden og Forskning rosenkaal er sunde, og tilbereder du dem naensomt, så undgår du lugt og luft. Laes mere her...

     7
rosenkaal er sunde

Rosenkål er sunde, men mange undgår de sunde små kål, fordi de har en tendens til at smage rigtig meget af kål, og måske henlede tankerne på, eller sågar fremkalde, luft i maven. Vidste du, at jo kortere tilberedningstid, des mindre smag, lugt og luft?

Det er sæson for rosenkål lige nu, og måske skulle du gi’ dem en ekstra chance, for de små grønne kål strutter faktisk af sundhed. Det eneste du skal huske er ikke at koge, bage eller stege dem for længe. Såvel smag som konsistens bliver langt bedre ved blot kortvarig tilberedning.

De små rosenlignende kålhoveder kaldes på engelsk Brussel sprouts, fordi man mener at de stammer fra området omkring Bruxelles i Belgien. De er lette at dyrke og vokser på tykke stokke, og er egentlig allerbedst at plukke af, efter at frosten har sat ind, idet smagen først udvikler sig, når rosenkålen har fået årets første frost. Rosenkål har et højt indhold af antioxidanter og vitaminerne B, C og E. Indeholder også gode mineraler i særlig grad magnesium og kalium. De er rige på kostfibre og stoffet glucosinolat, som begge er med til at holde fordøjelsen i orden. Nyere forskning har også påvist, at rosenkål kan være effektive hjælpere mod kræft.

Rosenkål spises bedst let dampet eller svitset, for eksempel dampet og hakket med æbler og en lækker dressing af olivenolie, honning, citron og salt og peber. De kan også dampes og skæres i ultra tynde skiver og vendes med appelsin- eller grapestykker, dampede gulerødder i tynde skiver og hakkede mandler vendt i smør. Min favoritopskrift med rosenkål er en salat, hvor bladene pilles af skylles og dampes et minutstid. Det inderste af blomsten hakkes og det hele svitses let i god ekstra jomfruolivenolie på panden med hakkede mandler og fintrevet citronskal. Koger du dine rosenkål, skal de blot have 3 minutter, svinges i lidt olivenolie, krydres med salt og peber og dryppes med frisk citronsaft.

Rosenkål tilhører familien af korsblomstrede grøntsager, hvor du også finder grønsager som broccoli, blomkål, rucola og bok choy. Udover at være fiberrige er rosenkål også rige på vitaminer og andre sundhedsfremmende næringsstoffer. Du kan derfor med stor sundhedsfordel glemme barndommens udkogte, prutlugtende rosenkål, tilberede de delikate og sunde kål nænsomt og kortvarigt, så giver du pludselig dig selv og dine børn en helt anden god oplevelse med rosenkål.

Det gælder iøvrigt for alle kålsorter, at kålsmagen fremhæves jo mere de tilberedes. Vil du således gerne undgå kållugt med mere, så afkort tilberedningstiden.

Du kan eventuelt prøve disse opskrifter med rosenkål:
Du kan finde opskriften på rosenkålssalat HER
Du kan finde opskriften på rosenkålsalat med æbler HER
Du kan finde opskriften på salat med svampe og rosenkål HER
Du kan finde opskriften på rosenkål med feta og urtedrys HER

Læs også: Rosenkål mod Kræft

Var du tilfreds med denne artikel om rosenkål? Så må du gerne like og dele denne opskrift. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.