Rosenkål mod Kræft

Forsiden Viden og Forskning Rosenkål mod Kræft

     3
rosenkål mod kræft

Rosenkål kan i lighed med broccoli have en særdeles gavnlig effekt mod kræft. Forskere har fundet, at plantenæringsstoffer i rosenkål fremmer aktiviteten i kroppens naturlige forsvarssystemer. Rosenkål kan dermed have en beskyttende effekt mod en række sygdomme, heriblandt kræft. Rosenkål indeholder også i lighed med broccoli stoffet sulforaphan, der kan aktivere kroppens naturligt afgiftende enzymer. Det styrker dermed kroppens eget immunforsvar og varetager afgiftningen af kræftfremkaldende stoffer.

Forskere i Holland har undersøgt effekten på DNA skader blandt to grupper sunde mænd. Den ene gruppe indtog en kost med højt indhold af rosenkål, cirka 300 gram dagligt. Den anden gruppe indtog ingen korsblomstrede grønsager. Efter en periode på tre uger kunne forskerne konstatere, at niveauet af DNA skader, var mindsket ikke mindre end 28% i rosenkålsgruppen. Det betyder, at det kan være en rigtig god ide at spise masser af rosenkål, idet nedbringelse af DNA skader stort set er lig med nedbringelse af kræftrisiko. Mutationer i DNA kan bane vejen for udviklingen af kræftceller.

Rosenkål, broccoli og andre kåltyper er således nogle af de mest potente fødevarer, som vi kan spise mod kræft. Rosenkål kan ifølge forskerne hæmme kræftcellers vækst, og samtidig indirekte stimulere kroppens afgiftningsprocesser. I en artikel i Journal of Nutrition nævnes det, at sulforaphan muligvis helt standser væksten i brystkræftceller. En til to portioner kål dagligt vil derfor være optimalt.

Rosenkål har et stort indhold af antioxidanter og er rige på kostfibre og stoffet glucosinolat, som begge er med til at holde fordøjelsen i orden. Rosenkål skal i lighed med broccoli helst dampes eller svitses let for at aktivere sulforaphan. Den kan serveres dampet og hakket med æbler og med en lækker dressing af ekstra jomfruolivenolie, honning, citron og salt og peber. De kan også skæres i ultra tynde skiver, dampes og vendes med appelsin- eller grapestykker, dampede gulerødder i tynde skiver og hakkede mandler vendt i smør. Min favoritopskrift med rosenkål er en salat, hvor bladene pilles af, skylles og dampes et minutstid. Rosenkålen hakkes og det hele svitses let i gammeldags kærnet smør på panden med hakkede mandler og fintrevet citronskal. Koger du dine rosenkål, skal de blot have 3 minutter, svinges i lidt ekstra jomfruolivenolie, krydres med salt og peber og dryppes med frisk citronsaft.

Husk at økologiske rosenkål indeholder flere plantenæringsstoffer end konventionelle og ingen uønsket kemi. Du kan læse mere om rosenkål her

Du kan finde opskriften på rosenkålssalat med mandler her

Kilde: http://ajcn.nutrition.org/content/87/3/753.short

Læs også:
Mad Mod Kræft – Ny eBog
Rosenkål er super sunde
Kål og Kræft
Syre, Base og Kræft
Kræft er ikke nogen sygdom
Syre Base Balance – Derfor er det vigtigt!