Syv gode råd til mindre plastikforurening

8 jun, 2022 | Viden og Forskning

Her finder du syv enkle og gode råd, så du lettere kan forholde dig til forskellige typer af plastforurening, og til, hvordan du bedst undgår yderligere forurening.

En stor del af plastforureningen ender i landskabet og kan være til fare for både dyr og mennesker. Det udgør en betragtelig del af forureningen og kan skæmme omgivelserne i mere end 100 år. Cigaretskod er en af de allerstørste plastikforurenere af landskabet.

En anden del af plastforureningen ender i vandudledninger og havet. Denne plastik kan omdannes til mikro- og nanoplast og dermed forurener den ikke bare havmiljøet, men også dyrene og planterne i havene. Mikro- og nanoplast er mikroskopiske plastpartikler, der desværre også kan tilsættes plejeprodukter som fyld- og skrubbemiddel. Du kan få denne form for plast ind i kroppen helt uden at vide det, for eksempel ved at drikke flaskevand, gennem mad eller via plejeprodukter.

Syv gode råd til mindre plast

1. Undgå plastikposer. Brug i stedet en stor god kurv, et net eller Jute-shopper. Frys ned i frysbare plastemballager som kan holde i mange år, fremfor i fryseplastposer.
2. Undgå at købe vand på bløde plastflasker, og i særdeleshed dem, der ikke indgår i retursystemet
3. Undgå plastik indpakningsfilm som vita wrap i køkkenet. Det er fremstillet af polyethylen, og er en af de helt store syndere i dit private plastregnskab. Jeg har fx i stedet valgt at bruge Wrappy, som er genanvendelig madindpakning, fremstillet af bivoks, eller blot lægge tallerkener over eventuelle madrester.
4. Undgå skrubbecremer og shampooer, der ikke er certificeret økologiske og er tilsat nanoplast.
5. Køb og anvend tøj af naturmaterialer som bomuld, uld eller hør. De mest almindelige typer af plastik i tøj hedder polyester, polyamid (nylon), elastan og akryl. Fleece afgiver klart mest plastik til skyllevandet, faktisk kan en enkelt tøjvask afgive op til 17 mio. plastfibre…. Et godt råd er her at fylde vaskemaskinen godt op for at mindske gnidningsmodstanden og vaske ved lave temperaturer. Husk at bruge en flydende økologisk vaskesæbe som for eksempel BIO-D eller änglamark bio vaskesæbe.
6. Anvend gammeldags strikkede eller hæklede karklude samt natursvampe og opvaskebørster uden plastik. De almindelige klude fra supermarkedet er alle fremstillet af plast, og efterlader uværgerligt mikro- eller nanoplastik på køkkengrejet – som så næsten ikke kan undgå at ende i din mave….
7. Undgå engangsplastik. i størst mulige omfang, fx mad-film, fryseposer, vatpinde, engangsservice, fuglekugler i net mm. Tag dit eget frugtnet med, når du skal købe frugt og grønt. Ved at tage et par frugtnet med på indkøb, kan du spare cirka et halvt kilo plastik om året

Køb ind i dedikerede forretninger, der prioriterer naturlige og økologiske løsninger højt, ikke overemballerer og ikke får det hele produceret i Kina. Køb i størst muligt omfang europæisk producerede varer – den skjulte forurening i produktionsleddet er langt mindre i EU end i mange andre lande. .

Her kan du læse artiklen Plastic Change – Madforlivet møder Henrik Beha
Her kan du læse artiklen Mere fokus på plastikforurening, tak
Her kan du læse mere om Mikroplast i mad og miljø 
Du kan læse om mikroplast i menneskers blod
Du kan læse artiklen “Er der plastik i din mad?” 
Du kan læse om USA’s forbud mod mikroplast i mad og tandpasta
Du kan læse om Mikroplast i teposer

Var du tilfreds med denne artikel Syv gode råd til mindre plastikforurening? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!