Tre hyppige madfælder

1 mar, 2022 | Viden og Forskning

Det kan være vanskeligt at gennemskue en fødevares kvalitet, og her kan du læse om tre hyppige madfælder.

Vi består af det vi spiser. Hver en ny celle og hvert et signalstof, der dannes i din krop, dannes ud fra den mad, du vælger at spise. Vi mennesker har brug for næringsrig mad hver eneste dag. Vores kroppe og celler består af den mad, som vi spiser, og maden afgør hvilke signalstoffer, enzymer etc. der dannes i vores indre. Med andre ord, så har maden vi spiser, enorm betydning for vores indre biokemi. Vores daglige valg af kvaliteter og former for mad og fødevarer er således helt afgørende for vores sundhed og indre biokemiske balance. Det er derfor bekymrende at opleve, at vi danskere forholdes viden om e-numre, tilsætningsstoffer, fremstillingsmetoder og ikke mindst giftstoffer i vores fødevarer. Uden et korrekt vidensgrundlag, mister vi jo muligheden for at træffe velkvalificerede beslutninger hver dag, når vi står foran køledisken.

En fødevare er ikke altid det, den giver sig ud for at være. Reklamefolk er susende gode til at designe emballager med et indbydende og nostalgisk præg som for eksempel fritgående små kyllinger på en gårdsplads på kyllingeemballagen, indbydende morgenmåltider med poppede produkter eller brød med illustrationer af masser af fuldkorn og fibre. Desværre har indholdet ofte vanskeligt ved at leve op til emballagens lækkerhed, for kvaliteten af mange af vores fødevarer er støt dalende, og alt for mange råvarer forarbejdes til ukendelighed for at blive til de fødevarer, der sælges i stor stil i supermarkederne. Nærlæses deklarationen, så vil du muligvis ikke forstå halvdelen, og der laves alverdens mærkværdigheder for at få fødevaren til både at holde og smage bedre. En ting er dog sikkert, der fyldes sukker – masser af sukker og dårligt fedt i rigtig mange fødevarer. Færdigretter, saucer, bagemix, ovnkartofler og meget mere. KOmbinationen af sukker og fedt får os til føle en vis salighed (The Bliss Point), og ofte vælges den samme fødevare så igen ved næste besøg, for vi synes, at den smagte godt. Derfor kan det virkelig betale sig at være den kræsne og kritiske forbruger, for et højt sukker- og fedtindtag er en særdeles dårlig cocktail og virkelig noget skidt for din indre biokemi.
Der tre hyppige madfælder er:

1. færdigretter og brød
2. yoghurter
3. olier og fedtstoffer

I forhold til det første punkt, så er det enkelt, lad være med at købe alt det færdige. Undgå pulvere til saucer og kager, færdigretter og alt det, du måske tænker, kan gøre livet lettere for dig. Pas på med rugbrødet fra supermarkedsbageren, det kan du læse om HER. Tro mig, på sigt kan det betale sig at købe det bedste, økologiske af slagsen, bagt af rugmel og uden sukker.
Mit råd: Køb økologiske råvarer og lav mad fra bunden.

Måske kender du det? Du skal lige købe ind på vejen hjem fra arbejde, men du er konstant i tvivl om, hvad der gemmer sig bag de glitrende emballager. På sedlen står der yoghurt, corn flakes, rugbrød og aftensmad. Du er træt og har travlt, og i køledisken med yoghurt står der mere end 10 forskellige slags yoghurt. Du orker ikke at læse det, der står bag på, så du køber bae en helt almindelig yoghurt med lav fedt% og frugtsmag. Du kommer således hjem med en lynsyrnet yoghurt uden ret mange gode mælkesyrebakterier men derimod med masser af e-numre og sukker. Måske tænker, at Skyr er sundt, men Skyr indeholder stort set ingen sunde mælkesyrebakterier og er ofte også tilsat sukker.
Mit råd: Køb en økologisk, velsyrnet yoghurt naturel, eksempelvis Acido fra Thise og tilsæt selv bær, frugt, havregryn og mandler af højeste økologiske kvalitet.

Olier og fedtstoffer er nok det område, hvor kvaliteten virkelig er skredet, måske også fordi vi i Danmark ikke har en klar og effektiv lovgivning på området. Det betyder, at både færdigretter og supermarkedets hylder med olier bugner af dårlige, raffinerede planteolier og margariner, noget som du efter min mening skal undgå helt. Viden om fedt lader sig ikke sige med tre ord, derfor, læs med her, hvilke olier du med fordel kan anvende og stege i, og hvilke du har bedst af at undgå, og hvorfor HER.
Mit råd: Køb økologiske ekstra jomfruolier, brug frø, kerner, mandler og nødder og steg enten i gammeldags kærnet smør, jomfrukokosolie eller en ekstra jomfruolivenolie.

Jeg ved ikke med dig, men jeg har for længst truffet mit valg. Men jeg har jo også en alder, hvor jeg kan huske, at myndighederne anbefalede os at spise margarine med livsfarlige transfedtsyrer fremfor smør, at indsætte kviksølv i vores tænder, at forbyde æg til alle med bare skyggen af kolesterolproblemer, ligesom de lovede, at Roundup aldrig ville kunne nå ned til vores dyrebare grundvand. Jeg kan også tydeligt huske, at vi blev rådet til at undgå alt fedt og i stedet spise sukker for at blive sundere. Som sagt, jeg har truffet mit valg, og det hedder levende ØKOLOGISK mad – hver gang.

Her kan du læse Vi kan spare liv og milliarder ved at spise sundere
Her kan du læse om The Bliss Point
Her kan du læse artiklen om Forarbejdet mad – årsat til fedmeepidemien?
Her kan du læse artiklen Sandheden om din mad

Var du tilfreds med denne artikel om Tre hyppige madfælder? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!