Spis dig sund i tomater

8 jul, 2017 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Spis dig sund i tomater. Tomater er sunde, og du kan med stor sundhedsfordel spise masser af disse røde og supersunde frugter. Ja, du læste rigtigt, for tomaten er en frugt, men de fleste af os betegner den som en grønsag, og tomater passer fint ind i den kategori også.

Tomater indeholder masser af nærende vitaminer, men det er i særlig grad stoffet lycopen, der adskiller tomater fra mange andre sunde afgrøder. Lycopen har en lang række gavnlige og forebyggende egenskaber og ser også ud til at kunne anvendes i behandlingen af en række lidelser, blandt andet visse former for kræft.

Lycopen er det stof, der giver tomaterne deres røde farve, og tomater er den rigeste kilde til det gavnlige og beskyttende lycopen. Lycopen får du dog også fra vandmeloner, papayaer og røde grapefrugter.

Indtag af tomater kan hæmme oxidering af kroppens fedtstoffer. Kombineres opvarmede tomater med en god ekstra jomfruolivenolie, så opnåes der et optimalt resultat. Det skyldes, at tomaterne skal varmes op for at lycopenet aktiveres. Dernæst maksimeres frigivelsen og optagelsen af lycopen, når der tilsættes gode fedtstoffer. Ekstra jomfruolivenolie er også fantastisk sundt og livgivende, har en kolesterolafbalancerende effekt, og når tomaterne således beskytter kolesterolet mod iltning, så må det være noget nær den perfekte kombination.

Der forskes dog stadig i lycopenets mange anvendelsesmuligheder, og der er stadig meget vi ikke ved. Et ved vi dog, og det er, at lycopenindholdet i hårdt tilberedte tomater mister flere af sine sundhedsgavnlige effekter. Derfor er eksempelvis hjemmelavet tomatsuppe, hjemmelavet ketchup og tomatsalat med nænsomt bagte tomater det mest ideelle, såfremt målet er et højt indtag af lycopen.

Find den tomatsort, som du bedst kan lide, spis den i rå mængder friske eller bagte i salater med gedefeta og rødløg, i supper eller i en lækker tomattærte og gerne i kombination med ekstra jomfruolivenolie og friske krydderurter. Husk at tomater ikke skal køleskabet, så smager de ikke nær så godt og modnes heller ikke fuldt og helt. Kort og godt, spis dig sund i tomater.

Referencer: Shi J, Le Maguer M; “Lycopene in tomatoes, chemical and physical properties affected by food processing”; Crit Rev Biotechnol. 2000;20(4):293-334.

Du kan finde opskriften på tomatsuppe HER
Du kan finde opskriften på tomattærte HER
Du kan finde opskriften på gazpacho HER
Du kan finde opskriften på en formidabel lasagne HER
Du kan finde opskriften på tomatsalat med kylling HER
Du kan læse mere om ekstra jomfruolivenolie HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!