Mere uafhængig forskning, tak

7 jul, 2022 | Sunde Opskrifter, Sunde Snacks og Mellemmåltider, Viden og Forskning

Der er i den grad grund til uro, når vi i Danmark oplever, at forskere og videnskabsfolk bliver kritiseret fra interesseorganisationer og Folketingets talerstol for at være politiske, når de, i kraft af deres forskning, sætter fokus på problematiske samfundsmæssige forhold eller urigtige politiske agendaer. At det skal gå så vidt, at en forsker ovenikøbet trækkes i retten af en forening som Bæredygtigt Landbrug, der i den grad varetager landbrugets interesser, er blot et eksempel på en industri, der har sat sig så tungt på den danske forskning, at de føler, at de kan gå på vandet.

Forskning skal oplyse, og ønsker vi de rette, uafhængige informationer, så vi bliver i stand til at træffe beslutninger på et oplyst grundlag og med en levende og debatengageret befolkning som deltagere, så må og skal vi ændre de forskningsmæssige betingelser i Danmark. Det er vores samfundsfundament, vi her taler om, og helt afgørende for at vi som et oplyst land får stukket den rette kurs af for vores samfund og fremtid.

Der er stærke monetære interesser på spil, og som situationen er i dag, er langt hovedparten af forskningen i Dannmark i dag betalt af industri eller interesseorganisationer. Et eksempel herpå er Landbrug og Fødevarer, men også medicinalindustrien og mange andre store foreninger og virksomheder tegner sig for langt størstedelen af forskningen i Danmark. Når en lægefaglig forsker helt uventet finder, at naturlige præparater eller mad er lige så effektivt som medicin mod en specifik lidelse, så tages hans forskning ikke alvorligt af hans lægefaglige kolleger, selvom forskningen er i verdensklasse og gentaget med samme resultat fem gange. Du kan læse mere om professor Urban Alehagens forskning herunder.

Vores forskere skal have frie hænder til at forske og konkludere. Sådan er det bare ikke i dagens Danmark. Ofte er forskningsopgaverne så stramt formulerede, at resultaterne næsten er givet på forhånd. Læs eventuelt professor emeritus Heine Andersens artikel via linket herunder vedrørende manglende forskningsfrihed i Danmark.

Bestilt og betalt forskning forvirrer og forplumrer debatten, og det kan også gøre os som borgere utrygge. Vi kan alle huske sagen om oksekødsrapporten, hvor Landbrug og Fødevarer med mere financierede forskning fra Aarhus Universitet, og hvor begge parter gik for vidt i bestræbelserne på, at opnå et på forhånd ønsket resultat. Forskerne tillod endog, at “kunderne” skrev dele af konklusionen. Du kan læse mere om skandalen via linket herunder. Men denne sag er efter min mening ikke enkeltstående, det sker hele tiden, og danske forskere har givet udtryk for, at de føler sig pressede af industrien.

Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug anlagde en injuriesag mod forsker professor Stiig Markager for udtalelser om kvælstofudledning fra landbruget, fordi hans forskning viste andre, og højere tal for udledning end foreningens. De tabte heldigvis med et brag, men lad dette være startskuddet til vores nye regering og Folketing, der må og skal tage dette alvorligt og få skabt ordentlige forhold, forskerfrihed og ytringsfrihed for vores allesammens skyld. Og lad os så få vandtætte skotter imellem offentlige styrelser, ministerier, ansatte og så industrien, både medicinalindustrien og fødevareindustrien og alle andre industrier.

Uafhængig forskning er afgørende for, at vi kan have tillid til de budskaber og den rådgivning, der ydes, for eksempel på sundhedsområdet. Måske er det netop her, at sundhedssystemets og vi borgeres allerstørste udfordring ligger lige nu, og jeg vil gå så vidt som at kalde det en bombe under vores samfund. I hvert fald placerer en ny rapport om forskningsfrihed Danmark på en 24. plads ud af 28 mulige. Troværdighed er en uundværlig følgesvend, når det gælder noget så alvorligt som vores forskning. Derfor skal vi efter min mening bare gøre det bedre.

Du kan læse Professor Heine Andersens artikel “Forskningsfriheden sat til salg” HER
Du kan læse professor Urban Alehagens forskning her Tilskud af selen kan redde menneskeliv
Du kan læse min artikel om den betænkelige oksekødsrapport her Landbrug og Fødevarer bag betænkelig klimarapport
Du kan læse min artikel Uvildighedens betydning i sundhedsdebatten
Du kan læse min artikel om Danskernes sundhed
Du kan læse artiklen Har alle danskere en diagnose i 2020?

Var du tilfreds med denne artikel om Mere uafhængig forskning, tak? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sund solskinssmoothie

Sund solskinssmoothie

En sund solskinssmoothie, der er let at lave og som smager skønt. Den sunde smoothie er fyldt med vitamin- og næringsrige råvarer og kan give dig energi og velvære. Ingredienser (2 prs.): 2 store appelsiner Saften fra ½ lime eller 1/4 citron (kan udelades) 1 banan 1...

`Kød´boller med linser i tomatsauce

`Kød´boller med linser i tomatsauce

Delikate og velsmagende `kød´boller med linser og tomatsauce er en skøn spise, der kan kombineres med almindelig pasta, squashpasta og/eller tomatsauce. Du kan sagtens lave ekstra af de kødlignende linseboller og fryse dem ned. De kan bruges som nævnt her eller som...

Squashsalat med fennikel

Squashsalat med fennikel

Squashsalat med fennikel og citrondressing er en frisk og delikat salat, der er velegnet som tilbehør til såvel kød- som plantebaserede retter. Denne opskrift er udviklet af Anette Hoegh Nielsen til bogen "Det grønne Årstidskøkken". Ingredienser til 4 personer som...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!