Surdej – let opskrift på surdej

7 apr, 2021 | Sunde Opskrifter, Sundt Brød og Bagværk

De allerbedste brød bager du med surdej. Her får du en let opskrift på surdej, som du kan gemme fra gang til gang. Husk blot at tage fra, når du bager næste gang og opbevar surdejen i køleskabet. Se også gerne min opskrift på glutenfri surdej.

Ingredienser til surdej med rugmel:

1 dl rugmel + 1 dl rugmel
2 dl vand + 1 dl vand
1/2 tsk honning
1 tsk æbleedikke

Bland 1 dl rugmel og 1 dl vand med honning og æbleedikke i et glas. Rør med en finger eller træske (ikke metal). Lad blandingen stå utildækket på køkkenbordet og rør rundt hver dag. Næste dag tilsætter du yderligere mel og vand og lader det stå yderligere to dage, til det bobler og dufter surt. Allerede efter et par dage vil du opleve, at det bobler lystigt. Det tager 4-6 dage at lave en god surdej. Opbevar herefter surdejen i køleskab.

Ingredienser til surdej med hvedemel:

1 dl hvedemel + 1 dl hvedemel
2 dl vand + 1 dl vand
1/2 tsk honning
1 tsk æbleedikke

Bland 1 dl mel og 1 dl vand med honning og æbleedikke i et glas. Rør med en finger eller træske (ikke metal). Lad blandingen stå utildækket på køkkenbordet og rør rundt hver dag. Bliver surdejen for fast, så tilsæt lidt mere vand. Næste dag tilsætter du yderligere mel og vand og lader det stå yderligere to dage, til det bobler og dufter surt. Allerede efter et par dage vil du opleve, at det bobler lystigt. Det tager 4-6 dage at lave en god surdej. Opbevar herefter surdejen i køleskab.

Bruger du ikke surdejen så ofte, så kan det være en god ide at holde den ved lige ved at røre i den og fodre den jævnligt med lidt ekstra vand og eventuelt også lidt mel.

Her kan du finde opskriften på Glutenfri surdej
Her kan du finde opskriften på Surdejsboller
Du kan finde opskriften på et rigtig godt hjemmebagt rugbrød HER
Du kan finde opskriften på et rigtig godt fuldkornsbrød HER

Var du tilfreds med denne Surdej – let opskrift på surdej? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit gratis Madforlivet nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Citronkylling med Kaperskartofler

Citronkylling med Kaperskartofler

Citronkylling med kaperskartofler er en let og velsmagende ret, der er hurtig at tilberede. Køb en god økologisk kylling, kyllinger, der har haft et godt liv og fået god mad, smager nu engang bedst og mest næringsrige.  Du kan anvende halvdelen til denne ret i aften...

Blodtryks Smoothie

Blodtryks Smoothie

Prøv denne skønne blodtryks smoothie, der nærer og smager og hjælper til et blodtryk i balance. Smoothien smager godt og er lækker, energigivende og super let at tilberede. Den er perfekt til morgenmad - on the go - eller efter træning. Ved at blende bær, frugt og...

Bagte rodfrugter med hummus

Bagte rodfrugter med hummus

Delikat og lækker middags- eller tilbehørsret med hummus, bagte rodfrugter og crunch. Den lune salat er let at tilberede og både smager og mætter. Ingredienser til 4 personer 1 lille Hokkaido græskar cirka 800 g 3 tivoli rødbeder cirka 250 g 6 spsk ekstra...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!