Ingefær – Fup eller fakta om ingefær
Her kan du her læse om Ingefær – Fup eller fakta om ingefær.
Ingefær har igennem et stykke tid været kritiseret. Der har verseret rygter om, at ingefær eller ingefærshots ikke havde virkning og ligefrem kunne være sundhedsskadelige at indtage. Det har ikke hold i virkeligheden, og du kan med sindsro spise ingefær, drikke ingefærshots eller tilsætte ingefær til din mad og drikke. Artiklerne og rygterne baserede sig på fejlagtigt oversatte referencer og forkerte kilder og er nu trukket tilbage. Ingefær er gennemdokumenteret sundt, og du kan let finde en lang række referencer ved at søge på ingefær og dens sundhedsgavnlige effekter.
Tager du blodfortyndende medicin eller er du gravid eller ammer, så skal du dog være varsom med at indtage ingefær i store doser eller som kosttilskud.
Ingefær eller Zingiber officinalis, som roden også hedder, er en sund spise. Ingefær gror vildt mange steder i Asien og har i årtusinder været kendt og anvendt mod en række lidelser. Roden indeholder en række aktivstoffer, der har antiinflammatorisk effekt.
Ingefær indeholder blandt andet antioxidanter, gingeroler og aromatiske olier, der alle kan have en række veldokumenterede og sundhedsgavnlige effekter, eksempelvis på fordøjelsen samt mod gigtsmerter, inflammation, feber, svampevækst, kvalme, søsyge og køresyge. Ingefær kan udover antiinflammatorisk effekt også virke appetitstimulerende og kan for nogle have lindrende effekt i forbindelse med kemoterapi.
Man skelner mellem frisk ingefær og tørret ingefær. Det smager faktisk vidt forskelligt, og bruges derfor også forskelligt i køkkenet. Frisk ingefær har en markant og intens smag, og det kan rives eller snittes, bruges i wokmad, i indisk inspirerede retter samt i ingefærshots. Smagen intensiveres ved tilsætning af frisk limesaft. Frisk ingefær smager også godt som te sammen med citronsaft, og det kan med fordel bruges, hvis der er en forkølelse eller influenza på vej.
Erfaringerne viser også, at frisk ingefær kan virke lindrende på gigtsymptomer. Ingefær kan også spises sammen med gulerødder og rødbeder og er med til at intensivere disse grønsagers smag. Den tørrede, stødte ingefær er derimod velegnet til brug i kager og andet bagværk.
Køb altid økologisk ingefær, når du skal ud at handle. Undgå den kinesiske ingefær, den er ikke så virksom som ingefær fra andre lande og vælg ingefær med en frisk og fast overflade. Jo ældre og mere rynkede ingefærrødderne er, jo mindre effekt har de. Opbevar dine ingefærrødder i køleskabet i en ilttæt plastpose (tryk om muligt ilten ud af posen, før du lukker den), så kan dine rødder holde sig friske i meget lang tid. Alternativt kan du opbevare dem i en papirpose.
Ingefær kan også være velegnet ved forskellige infektioner, og her er det den friske ingefær, der er mest effektiv enten i form af ingefærshots, ingefærsmoothies, ingefærte, friskpresset ingefær i grønsagssaft, tilsat wokmad eller som ingefærsuppe eller -kiks. Alternativt kan man tage ingefær som koncentrat i kapsler, der kan købes som kosttilskud f.eks. det økologiske Pukka ingefær, Bertelsens ingefær eller Total Gurkedol, der indeholder såvel ingefær som curcurmin fra gurkemeje.
Du får den bedste og mest sundhedsgavnlige effekt ved at anvende frisk, rå ingefær eller ved at tage ingefær som et koncentreret kosttilskud mod eksempelvis gigtsmerter. Rigtig god fornøjelse.
Du kan finde opskriften på ingefærshot HER
Du kan også finde opskriften på antiinflammatorisk te.
Du kan finde opskriften på Immunboostende smoothie HER
Du kan finde opskriften på Påske smoothie HER
Du kan læse mere om gurkemeje HER
Du kan finde opskriften på Gurkemeje drik – Golden milk HER
Var du tilfreds med denne artikel om Ingefær – Fup eller fakta om ingefær? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.