Ingefær – Fup eller fakta om ingefær

12 apr, 2018 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Her kan du her læse om Ingefær – Fup eller fakta om ingefær.

Ingefær har igennem et stykke tid været kritiseret. Der har verseret rygter om, at ingefær eller ingefærshots ikke havde virkning og ligefrem kunne være sundhedsskadelige at indtage. Det har ikke hold i virkeligheden, og du kan med sindsro spise ingefær, drikke ingefærshots eller tilsætte ingefær til din mad og drikke. Artiklerne og rygterne baserede sig på fejlagtigt oversatte referencer og forkerte kilder og er nu trukket tilbage. Ingefær er gennemdokumenteret sundt, og du kan let finde en lang række referencer ved at søge på ingefær og dens sundhedsgavnlige effekter.

Tager du blodfortyndende medicin eller er du gravid eller ammer, så skal du dog være varsom med at indtage ingefær i store doser eller som kosttilskud.

Ingefær eller Zingiber officinalis, som roden også hedder, er en sund spise. Ingefær gror vildt mange steder i Asien og har i årtusinder været kendt og anvendt mod en række lidelser. Roden indeholder en række aktivstoffer, der har antiinflammatorisk effekt.

Ingefær indeholder blandt andet antioxidanter, gingeroler og aromatiske olier, der alle kan have en række veldokumenterede og sundhedsgavnlige effekter, eksempelvis på fordøjelsen samt mod gigtsmerter, inflammation, feber, svampevækst, kvalme, søsyge og køresyge. Ingefær kan udover antiinflammatorisk effekt også virke appetitstimulerende og kan for nogle have lindrende effekt i forbindelse med kemoterapi.

Man skelner mellem frisk ingefær og tørret ingefær. Det smager faktisk vidt forskelligt, og bruges derfor også forskelligt i køkkenet. Frisk ingefær har en markant og intens smag, og det kan rives eller snittes, bruges i wokmad, i indisk inspirerede retter samt i ingefærshots. Smagen intensiveres ved tilsætning af frisk limesaft. Frisk ingefær smager også godt som te sammen med citronsaft, og det kan med fordel bruges, hvis der er en forkølelse eller influenza på vej.

Erfaringerne viser også, at frisk ingefær kan virke lindrende på gigtsymptomer. Ingefær kan også spises sammen med gulerødder og rødbeder og er med til at intensivere disse grønsagers smag. Den tørrede, stødte ingefær er derimod velegnet til brug i kager og andet bagværk.

Køb altid økologisk ingefær, når du skal ud at handle. Undgå den kinesiske ingefær, den er ikke så virksom som ingefær fra andre lande og vælg ingefær med en frisk og fast overflade. Jo ældre og mere rynkede ingefærrødderne er, jo mindre effekt har de. Opbevar dine ingefærrødder i køleskabet i en ilttæt plastpose (tryk om muligt ilten ud af posen, før du lukker den), så kan dine rødder holde sig friske i meget lang tid. Alternativt kan du opbevare dem i en papirpose.

Ingefær kan også være velegnet ved forskellige infektioner, og her er det den friske ingefær, der er mest effektiv enten i form af ingefærshots, ingefærsmoothies, ingefærte, friskpresset ingefær i grønsagssaft, tilsat wokmad eller som ingefærsuppe eller -kiks. Alternativt kan man tage ingefær som koncentrat i kapsler, der kan købes som kosttilskud f.eks. det økologiske Pukka ingefær, Bertelsens ingefær eller Total Gurkedol, der indeholder såvel ingefær som curcurmin fra gurkemeje.

Du får den bedste og mest sundhedsgavnlige effekt ved at anvende frisk, rå ingefær eller ved at tage ingefær som et koncentreret kosttilskud mod eksempelvis gigtsmerter. Rigtig god fornøjelse.
Du kan finde opskriften på ingefærshot HER
Du kan også finde opskriften på antiinflammatorisk te.
Du kan finde opskriften på Immunboostende smoothie HER
Du kan finde opskriften på Påske smoothie HER
Du kan læse mere om gurkemeje HER
Du kan finde opskriften på Gurkemeje drik – Golden milk HER

Var du tilfreds med denne artikel om Ingefær – Fup eller fakta om ingefær? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!