Køb økologiske clementiner

Forsiden Sund inspiration Køb økologiske clementiner

     8
Koeb oekologiske clementiner

Køb økologiske clementiner, for de konventionelle er fyldt med sprøjtegifte.

Clementiner, mandariner og andre citrusfrugter hører julen til, men konventionelle citrusfrugter sprøjtes rigtig meget, vel primært for at undgå svampe- og insektangreb. De konventionelle citrusfrugter overfladebehandles desuden med voks, der hindrer, at clementinerne og mandarinerne mugner, men voksen forsegler også de mange pesticidrester i skrællen. Når du piller frugterne, så ender de toksiske stoffer på dine fingre, og voksen kan gøre det vanskeligt at vaske dem effektivt af. Små børn, der piller konventionelle citrusfrugter og derefter sutter på fingrene er derfor særligt udsatte.

Jævnfør Fødevarestyrelsens seneste rapport fra 2017, blev der fundet rester af sprøjtegifte i 100 procent af de konventionelle clementiner og i 98 procent af appelsinerne. Der er således fundet pesticidrester i langt hovedparten af de konventionelle mandariner og klementiner. Samme rapport fandt rester af sprøjtegifte i 63 procent af al udenlandsk frugt og grønt og i 32 procent af den konventionelle frugt og grønt, produceret i Danmark. De højeste tal nogensinde. Topscorer var clementinerne.

Fødevarestyrelsens grænseværdier er baseret på skøn, og man vurderer, at pesticid- og giftrester, der ligger under de skønsmæssigt fastsatte grænseværdier ikke er skadelige. Der er dog i disse skøn ikke taget forbehold for den såkaldte cocktaileffekt, hvor flere toksiske stoffer sammen kan øge hinandens skadelige effekt.

Fødevarestyrelsens grænseværdier er fastsat ud fra, at vi ikke anvender eller spiser skrællen. Anvender du ligesom jeg ofte reven skræl fra citrusfrugter i kager, dressinger og salater, så skal du altså altid vælge de økologiske frugter – uden undtagelse. Pesticidresterne migrerer desuden igennem skrællen og optages således også i frugtkødet, og denne effekt kan forstærkes af voksbehandlingen. Derfor må det herfra anbefales, at du altid vælger de økologiske clementiner, mandariner og appelsiner, der er produceret uden brug af toksiske sprøjtemidler.

Du kan læse mere her om, hvordan pesticidrester kan skade dit barns hjerne HER
Du kan læse mere om, hvorfor du med fordel kan vælge økologiske produkter HER
Du kan læse mere om, hvordan du trygt kan stole på Ø mærket HER 
Du kan læse artiklen “Hvordan kan man være imod økologi?” HER

Var du glad for denne artikel?, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.