Tre sundheds trends 2020

2 jan, 2020 | Sund inspiration

På tærsklen til et nyt årti, er det altid interessant at se nærmere på, hvilke sundheds trends, der ser ud til at blive de dominerende. Der er en stærkt stigende bevidsthed om selv at tage ansvar for egen sundhed, og mange danskere har fået interesse for sund mad, bæredygtig levevis og individuelt tilpasset motion. Vi er på vej, og vi er som bevidste forbrugere med til at påvirke udviklingen.

Herunder kan du læse Madforlivets bud på de tre mest fremherskende sundhedstrends i 2020:

1. Plantemad bliver dagligdag

Alt tyder på, at flere og flere danskere vil tage plantemad til sig. Mange har allerede indført kødfrie dage, men i 2020 vil alternativerne til kød og kødpålæg for alvor være at finde på danskernes tallerkener. Vi bliver bedre til at spise grønne proteiner, og producenter og kokke bliver bedre til at fremstille velsmagende grøn mad.

Grønne proteiner fra ærter, bønner, linser og alger vinder indpas, ligesom plantemælk i alle afskygninger i højere grad vil erstatte komælk. I USA og England finder du allerede et rigt udvalg af plantebaserede mælkeprodukter og køderstatninger, og begge steder kan du allerede bestille plantebaserede yoghurt bowls og burgers på restauranter, der smager fantastisk dejligt. Disse tendenser vil i højere grad ses også i Danmark.

Vi behøver hverken at kalde os vegetarer, veganere, flexitarer eller pescetarer, for individuelle valg og fleksibilitet vil præge de kommende år. Vi bliver simpelthen i højere grad opmærksomme på vores krops signaler. Vi vil vælge det, vi trives bedst med, både ud fra sundheds- og klimamæssige overbevisninger -uden at behøve begrænsende labels.

2. Mad og motion som medicin

Vi vil i højere grad anvende mad og motion i behandlingen af symptomer og sygdomme, og tilrettelægge kost og motion individuelt, så det passer til, hvem vi er. Vi vil i videre udstrækning end hidtil set, træne os ud af eksempelvis dårlige knæ og spise og træne os fra høje kolesteroltal, type-2 diabetes og gigt.

Hårde og meget belastende former for ekstrem sport erstattes af mere kortisolbevidst træning, der tilpasses den enkelte, så motionen bygger op i stedet for at stresse og belaste. Vi vil se, at der udvikles intelligente hjælpemidler, der vil kunne assistere os, også i behandlingen og monitoreringen af sygdomme.

Det bliver i stigende grad vigtigt for os som forbrugere at vide, hvor vores mad kommer fra, hvordan den er dyrket og produceret, og hvad den består af. Økologiske og biodynamiske råvarer vinder frem, for flere vil efterspørge rene og næringsrige råvarer uden kunstige tilsætningsstoffer eller rester af sprøjtemidler.

3. Søvn

Betydningen af en god nattesøvn i fuldstændigt mørke er for alvor kommet på dagsordenen, og det bliver mere cool at sove godt og længe, fremfor som tidligere at stjæle tid fra søvnen. Tendensen er, at vi i stigende grad bliver opmærksomme på, hvor stor betydning en god nats søvn har for vores velbefindende, koncentrations- og reaktionsevne at vi begynder at monitorere søvnen med ure, mørklægge soveværelserne og gå i seng tidligere.

Der er selvfølgelig mange andre sundhedstrends for 2020, ligesom der på højtryk udvikles gadgets og hjælpemidler, der kan hjælpe os til sundere liv. Her har jeg tilladt mig egenhændigt at udvælge de trends, som jeg finder mest interessante. Ønsker dig og dine et rigtig godt og sundt 2020.

Du kan læse mere om, hvorfor det er vigtigt at spise grønsager HER
Du kan finde opskriften på suveræne plantebøffer HER
Du kan læse mere om, hvordan du sover godt HER
Du kan læse mere om Søvnhormonet melatonin HER
Du kan læse mere om, hvorfor en daglig travetur er sundt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!