Antiinflammatorisk levevis redder liv

Forsiden Viden og Forskning Antiinflammatorisk levevis redder liv

     7
Antiinflammatorisk levevis redder liv

Antiinflammatorisk levevis kan redde menneskeliv, det viser et overbevisende, svensk forskningsresultat. Den antiinflammatoriske levevis kan således hjælpe os og forebygge sygdomme, for høj inflammationsgrad indgår i udviklingen af stort set alle de sygdomme, som vi danskere lider af idag.

En undersøgelse fra Sverige har påvist, at antiinflammatorisk levevis er forbundet med lavere risici for at dø af blandt andet hjertekarsygdomme og kræft.

Studiet blev publiceret i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, og det interessante er, at en antiinflammatorisk levevis, meget i stil med den måde, de lever på i Middelhavslandene, også var forbundet med lavere generel risiko for at dø tidligt.

Hjertekarsygdomme betegnes i dag som verdens største dræber, og en af de primære årsager til udvikling af hjertesygdom er høj inflammation. Der har været fokuseret meget på kolesterol i denne forbindelse, men kolesterol er et livsvigtigt fedtstof, der også har en beskyttende effekt.

Kolesterol bliver først problematisk, såfremt det oxiderer, og hvis graden af inflammation i kroppens væv bliver for højt. Faktisk indgår høj grad af inflammation i udviklingen af de fleste af de sygdomme, som vi i dag ser i stor stil. To tredjedele af alle voksne danskere har i dag en kronisk, medicinkrævende diagnose. Den lader vi lige stå lidt…

Resultaterne ved en antiinflammatorisk levevis er overbevisende. Erfaringerne – og altså nu også forskningen viser, at mennesker, der spiser en antiinflammatorisk kost og lever antiinflammatorisk får det meget bedre, og lever længere. Du kan selv have indflydelse på dit liv og forebygge sygdomme ved aktivt og helt naturligt: at spise rigtigt. Antiinflammatorisk levevis redder liv.

I ovennævnte undersøgelse deltog 68.273 svenske mænd og kvinder i alderen 45 til 83 år, og de blev fulgt i 16 år. De deltagere, der spiste og levede efter de antiinflammatoriske kostprincipper, havde en 18% lavere risiko for dødelighed af alle årsager, en 20% lavere risiko for død af hjertekarsygdomme og en 13% lavere risiko for kræftdødelighed sammenlignet med dem, der fulgte kostprincipperne i mindre grad.

Rygere, der levede antiinflammatorisk, oplevede endnu større fordele sammenlignet med rygere, der ikke fulgte kostprincipperne. Selv en delvis overholdelse af de antiinflammatoriske anbefalinger, gav en sundhedsmæssig fordel.

Antiinflammatorisk levevis ligner den såkaldte Middelhavsdiæt, der er udråbt til verdens sundeste. Jeg tilslutter mig hyldesten, og du kan læse meget mere om Middelhavsdiæten herunder.

Jeg håber også meget, at forskningen indenfor antiinflammatoriske råvarer vil tage fart, for mange forskningsresultater er lavet på dyr, ikke mennesker, andre er udført mindre overbevisende. Området har enorm betydning for vi menneskers sundhed, og derfor en stor opfordring herfra til at vi får undersøgt, hvordan vi via maden kan nedbringe inflammationsgraden og forebygge sygdom.

Reference: J. Kaluza, N. Håkansson, H. R. Harris, N. Orsini, K. Michaëlsson, A. Wolk. Influence of anti-inflammatory diet and smoking on mortality and survival in men and women: two prospective cohort studies. Journal of Internal Medicine, 2018; DOI: 10.1111/joim.12823

Goda Y, Hoshino K, Akiyama H, et al.; “Constituents in watercress: inhibitors of histamine release from RBL-2H3 cells induced by antigen stimulation”; Biol Pharm Bull. 1999;22(12):1319-1326.

Kaiser P, Youssouf MS, Tasduq SA, et al.; “Anti-allergic effects of herbal product from Allium cepa (bulb).”; J Med Food. 2009;12(2):374-382. doi:10.1089/jmf.2007.0642.

Anden inspiration

Her kan du læse om Den sundeste kur – Middelhavskuren

Her kan du læse mere om antiinflammatorisk kost.

Du kan også gå på opdagelse i mine antiinflammatoriske opskrifter.

Du kan finde opskriften på den antiinflammatoriske gurkemejedrik Golden milk

Du kan også prøve den antiinflammatoriske te.

Du kan også prøve min helt nye e-bog Antiinflammatorisk MADPLAN der giver ny viden og to uger med nye opskrifter og en fiks og færdig antiinflammatorisk mad.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.